2 Δεκ 2012

Ένα βήμα πριν τη θέσπιση ΑΟΖ η Ελλάδα!!!


Γράφει ο Ζήσης Χ. Πατσίκας 
Οικονομολόγος - Δημοσιογράφος

Θέσπιση - Οριοθέτηση - Οικοπεδοποίηση - Έρευνα - Εκμετάλλευση είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα

Τη διάλεξη του διακεκριμένου Έλληνα Νίκου Λυγερού για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και τις στρατηγικές ανάπτυξης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκάδες Βεροιώτες το βράδυ της Πέμπτης στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.Το εντυπωσιακό βιογραφικό του Νίκου Λυγερού σε συνδυασμό με το επίκαιρο θέμα της θέσπισης Ελληνικής ΑΟΖ στη Μεσόγειο, αποτέλεσαν από μόνα τους «εγγύηση» για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδιά που έβγαλε και τη μεγάλη είδηση ότι μέσα στον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα θεσπίσει ΑΟΖ!!!

Καταρχήν, ο κ. Λυγερός ξεκαθάρισε τη διαφορά μεταξύ ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αναφέροντας ειδικά για την υφαλοκρηπίδα, ότι τα δεδικασμένα στο Διεθνές Δικαστήριο επουδενί δεν θα ευνοούσαν τη χώρας μας, σε μια ενδεχόμενη αντιδικία με την Τουρκία και χαρακτήρισε «βλακώδη» κάθε σκέψη για ανακίνηση του ζητήματος. 

Για το θέμα της ΑΟΖ, το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο ομιλητής πριν καταλήξει στα της Ελλάδας, ήταν εκείνο της Αρκτικής, που πραγματικά αν δει κανείς το χάρτη από άλλη οπτική γωνία, αποτελεί μία κλειστή θάλασσα, που βρέχει πολλές χώρες – αντικρουόμενων μάλιστα συμφερόντων – περίπτωση που ομοιάζει πάρα πολύ με τη «δική μας» Μεσόγειο θάλασσα.

Έπειτα, αναλύθηκε η στρατηγική της Κύπρου που – όπως στην Ελλάδα – μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούσαν «γραφικό» όποιον υποστήριζε ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του υποθαλάσσιου πλούτου της Μεσογείου και δη της Κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Λυγερός είπε ότι το περίφημο «οικόπεδο 12» στο οποίο εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου και μέχρι το 2015 θα αρχίσει η εξόρυξη, το εκμεταλλεύεται μια μικρή εταιρεία του κλάδου (Noble) και ο λόγος που δεν ενδιαφέρθηκαν οι κολοσσοί της παγκόσμιας ενεργειακής παραγωγής είναι πολύ απλός: Το «οικόπεδο 12» έχει το μικρότερο κοίτασμα σε σχέση με τα παρακείμενα «οικόπεδα» για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 9 εταιρείες όπως η Γαλλική Total και η Ρωσική Gazprom.

«Το κοίτασμα ‘Αφροδίτη’ στο οικόπεδο 12 υπολογίζεται σε αξία 100 δις δολλαρίων και είναι το πιο φτωχό, αφού η αξία των διπλανών οικοπέδων υπολογίζεται σε 12 με 14 φορές μεγαλύτερη», τόνισε ο κ.Λυγερός.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στη διάλεξη προβλήθηκαν αναλυτικοί χάρτες, απεικονίζοντας την υπό θέσπιση Ελληνική ΑΟΖ, αλλά και τις υπό έρευνα περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κοίτασμα του Βορείου Αιγαίου είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με εκείνο του Ιονίου. Όσο για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εκεί κρύβεται ένας πραγματικός θησαυρός.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ομιλητή, η από κοινού συμφωνία με την Τουρκία για τα όρια της ΑΟΖ από την πλευρά του Αιγαίου, δεν πρέπει να μας αποτρέπει από τη θέσπιση των δυτικών ορίων με την Ιταλία και την Αλβανία, και των νοτίων με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. «Ακόμα και αν δεν είχαμε υδρογονάνθρακες, μόνο με την ύπαρξή τους στην Κύπρο, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει ΑΟΖ γιατί θα αποτελεί την ένωση, ένα ενεργειακό πέρασμα μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης»,εξήγησε ο κ. Λυγερός.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, το οποίο είναι υψίστης σημασίας. «Δεν είναι μόνο το Καστελόριζο, είναι και η νήσος Στρογγύλη, η οποία εάν δεν ήταν Ελληνική, τότε η Ελληνική ΑΟΖ δεν θα ενώνονταν με την Κυπριακή», γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η στρατιωτική παρουσία της χώρας μας σε τέτοια νησάκια, τα οποία πολλοί θεωρούμε ασήμαντα αγνοώντας τη γεωστρατηγική τους σημασία!

Η μεγάλη είδηση που «έβγαλε» η διάλεξη του Νίκου Λυγερού, είναι ότι μέσα στον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα θεσπίσει επιτέλους ΑΟΖ! Κάτι που ο κ. Λυγερός γνωρίζει από πρώτο χέρι, αφού είναι ένας από τους επιστήμονες που προετοιμάζουν την υπόθεση κατ΄εντολή και σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η διάλεξη κράτησε σχεδόν δύο ώρες και ακολούθησε εξαιρετικά γόνιμος διάλογος με το κοινό. 

Πραγματικά, όσοι έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν από κοντά μία από τις διαλέξεις που δίνει ένας σπουδαίος Έλληνας, ο Νίκος Λυγερός, ας μην χάσουν την ευκαρία!

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" Ημαθίας)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη