18 Δεκ 2012

The realeStatesmen

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Οι αγγλοσάξονες έχουν δύο όρους για τους πολιτικούς. Ο ένας είναι politician, που υποδηλώνει αυτόν, ο οποίος αναμειγνύεται στην πολιτική και είναι στέλεχος κόμματος ή βουλευτής ή υπουργός. Ο άλλος είναι Statesman που σημαίνει πολιτική μορφή εθνικής εμβέλειας, η οποία  υπηρέτησε ή υπηρετεί το έθνος και τοποθετείται υπεράνω μικροκομματικών συμφερόντων.
Κάτι σαν τον όρο «Εθνάρχης» που χρησιμοποιούμε εμείς με μεγάλη φειδώ. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο «Πολιτικός» του Πλάτωνος μεταφράζουν οι αγγλοσάξoνες ως «Statesman» και όχι «Politician» από  το   «Politicus», όπως το έχουν μεταφράσει οι Λατίνοι.
Θυμήθηκα αυτούς τους αγγλοσαξονικούς όρους καθώς άκουγα ειδήσεις για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες»  των πολιτικών. Τα ακίνητα έδιναν και έπαιρναν. Πενήντα ακίνητα ο ένας, τριάντα ακίνητα ο άλλος. Άκουγα βεβαίως για το  «έσχες», αλλά τίποτε για το «πόθεν». Μόνο για τον Πάγκαλο ξαναπληροφορηθήκαμε ότι τα ακίνητά του προέρχονται από κληρονομιά.
Το ίδιο έμαθα συμβαίνει και με τον Χαλβατζή του ΚΚΕ, όπως έσπευσε να μας ενημερώσει το κόμμα, για να μην διανοηθούμε ότι είναι αντίθετο στην ιδεολογία ενός  κομμουνιστή να είναι ιδιοκτήτης 14 ακινήτων εξ αγοραπωλησίας. Οι κομμουνιστές δικαιούνται να έχουν ατομική ιδιοκτησία εκ κληρονομίας, αφού ζουν σε καπιταλιστικό καθεστώς, και να μην τα διαθέτουν για φιλανθρωπικούς ή κομματικούς σκοπούς.
Όλοι, λοιπόν, οι βουλευτές μας με την τεράστια ακίνητη περιουσία δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του  RealeStatesman ή  RealeStateswoman. Εκτός αν δεχθούμε ότι αποτελούν προσωποποίηση της θεωρίας του Πλάτωνος, κατά τον οποίον πρέπει να κυβερνούν οι φιλόσοφοι, ήτοι άνθρωποι που δεν είναι αναγκασμένοι να ασχολούνται με την εξασφάλιση του άρτου του επιούσιου ως διαθέτοντες, προφανώς, ικανή περιουσία.
Και μία απορία,  αφού για τίποτε άλλο δεν μπορώ πια να απορώ: γιατί οι δηλώσεις δήθεν «πόθεν έσχες» των πολιτικών μας θα παραμείνουν αναρτημένες στο διαδίκτυο επί 10 μόνον ημέρες;  Γιατί να μην έχω τη δυνατότητα να ανατρέχω σ’ αυτές εσαεί, ώστε να μπορώ ανά πάσα στιγμή να συγκρίνω με ευχέρεια τη σχετική δήλωση του έτους 2016 που θα έχει υποβάλει ο  κ. Χ  με τη δήλωση που υπέβαλε το έτος 2012;

Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη