14 Ιαν 2013

Από 1/5/2013 η online επικοινωνία των επιχειρήσεων με το Taxis

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πολυαναμενόμενη ΠΟΛ 1221/13-12-2012, με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει τις αλλαγές στον τρόπο σήμανσης των παραστατικών μέσω των ΕΑΦΔΣΣ (φορολογικοί μηχανισμοί). Τα βασικά σημεία της ΠΟΛ 1221 είναι τρία:
Οι αλλαγές που περιγράφονται θα εφαρμοστούν μέσα στο 2013 και συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου.
Κάθε επιχείρηση θα αποστέλλει καθημερινά τα στοιχεία των πωλήσεων της στην ΓΓΠΣ (taxis).
Το όνειρο για την απλοποίηση των παραστατικών που εκδίδονται αλλά και του τρόπου με τον οποίο εκδίδονται τελειώνει οριστικά.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1221, από 1η Μαίου 2013 όλοι οι κάτοχοι φορολογικών μηχανισμών θα πρέπει να προμηθευτούν νέο λογισμικό (driver) για την επικοινωνία των εμπορολογιστικών προγραμμάτων (ERP) με την ΕΑΦΔΣΣ. Το καινούργιο λογισμικό θα είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες από τα παραστατικά και να τα αποστέλλει (μέσω Internet) κάθε μέρα στο Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, για κάθε παραστατικό που θα εκδίδει η επιχείρηση, το Taxis θα ενημερώνεται για το ΑΦΜ του εκδότη και του παραλήπτη, για την ημερομηνία και την ώρα του παραστατικού, για τον αριθμό και το είδος του παραστατικού (τιμολόγιο, δελτίο αποστολής, πιστωτικό τιμολόγιο κλπ.) καθώς και για τις αξίες ανά κατηγορία ΦΠΑ.

Όπως είναι προφανές, με το νέο λογισμικό, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του τζίρου της κάθε επιχείρησης σε επίπεδο ημέρας αλλά και εικόνα του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθεί. Παρόλα αυτά, η προσπάθεια για έλεγχο της φοροδιαφυγής μέσω της online επικοινωνίας Taxis-Επιχείρησης κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής, καθώς εξακολουθεί να δίνεται η δυνατότητα έκδοσης χειρόγραφων παραστατικών τα οποία δεν φέρουν σήμανση και δεν καταχωρούνται στο φορολογικό μηχανισμό. Επίσης, μεγάλες κατηγορίες επιτηδευματιών (όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κλπ) δεν έχουν την υποχρέωση έκδοσης μηχανογραφημένων παραστατικών, με αποτέλεσμα να εκδίδουν αποκλειστικά χειρόγραφα παραστατικά. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών θα εξακολουθήσει να βρίσκεται καλά κρυμμένο στα χειρόγραφα μπλοκάκια των επιτηδευματιών.

Τι επιπτώσεις θα έχει ο νέος τρόπος σήμανσης των παραστατικών στην επιχείρηση;

διαβάστε περισσότερα στο verusplus.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη