14 Ιαν 2013

Τι είπαν ο Χρ. Σταϊκούρας, ο Γ. Μπουτάρης και ο Μιχ. Ζορπίδης στο δείπνο του Ε.Ε.Θ.

Την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό εθνικό σχέδιο για την ταχύτατη και δυναμική έξοδο από την κρίση ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ...
διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο καθιερωμένο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο ξενοδοχείο Hyatt.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου εκατοντάδων επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές της χώρας επεσήμανε ότι το σχέδιο που υπάρχει εδράζεται στη σύζευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Όπως σημείωσε το σχέδιο δομείται σε δύο πυλώνες. Στην εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας και στην προώθηση και υλοποίηση ενός μεγάλου εύρους πολιτικών και μέτρων για την ανάσχεση των έντονων υφεσιακών πιέσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η στήριξη της πραγματικής οικονομίας θα επιτευχθεί με τα ακόλουθα 10 μέτρα:
1. Την επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
2. Την αξιοποίηση όλων ων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαίκής Τράπεζας Επενδύσεων.
3. Την επανέναρξη των μεγάλων δημοσίων έργων, κυρίως της κατασκευής των οδικών αξόνων.
4. Την πιο ορθολογική αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που το 2012 διαμορφώθηκε στα 6,1 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της οικονομίας και στις αναμενόμενες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
5. Την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας μέσω της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.
6. Την εκπλήρωση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
7. Την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
8. Την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων.
9. Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
10. Την επένδυση σε νέες ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η έρευνα και η τεχνολογία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης επεσήμανε ότι δύσκολες στις ημέρες που περνούν οι επαγγελματίες απαιτείται συνεργασία, πρωτοβουλίες και αλληλεγγύη.
«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μας και όχι να περιμένουμε μοιρολατρικά να μας τα λύσουν κάποιοι άλλοι» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «μετά από 40 χρόνια συνεχούς μάχης στην αγορά είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έχουμε περάσει δυσκολότερες ημέρες».
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ επανέλαβε την απόφαση της Διοίκησης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των επαγγελματιών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες. Στη συνέχεια εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την πολιτεία που είναι απόλυτα υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα και παρ΄ όλα αυτά εξακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις να εμμένει σε πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στην πράξη. «Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, όλοι εμείς που ζούμε και φορολογούμαστε στην Ελλάδα στηρίζοντας την απασχόληση των Ελλήνων και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, το μόνο που βιώνουμε στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια είναι η ύφεση, οι φοροεπιδρομές και τα λουκέτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζορπίδης αφού χαρακτήρισε την κατάσταση στην αγορά τραγική, εκτίμησε ότι «η αβεβαιότητα για το μέλλον και οι παλινωδίες του πολιτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιάσει τα λουκέτα» και υπογράμμισε ότι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένα στα τρία μαγαζιά παραμένουν κλειστά. Παράλληλα ζήτησε λύσεις για τα προφανή προβλήματα κι έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το παρεμπόριο με τα πλαστά, επικίνδυνα και νοθευμένα προϊόντα, που γίνεται καθημερινά μπροστά στα μαγαζιά σε όλους τους κεντρικούς δρόμους. «Στερούν πελάτες από το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο που πληρώνει ενοίκια, μισθούς, λειτουργικά έξοδα και υφίσταται όλα τα μέτρα που επιβάλλονται και στις μέρες μας οι επιχειρήσεις χρειάζονται ακόμη <και τη σκόνη του πελάτη>, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι».
Ο κ. Ζορπίδης επεσήμανε με έμφαση το πρόβλημα που υπάρχει με τους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τις εξαιρετικά φειδωλές ρυθμίσεις του ΙΚΑ προς τις επιχειρήσεις. Κατήγγειλε την τακτική των συλλήψεων με το παραμικρό για λόγους εντυπώσεων και θύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% από την 1η Ιανουαρίου 2013, κάτι που δεν συνέβη.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ υπογράμμισε το τεράστιο πρόβλημα της χαμηλής ρευστότητας στην αγορά και ήταν δεικτικός όταν αναφέρθηκε στην «μέχρι παρεξηγήσεως αδιαφορία του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους προμηθευτές του, που σε συνδυασμό με την αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, έχουν καταστροφικά αποτελέσματα ακόμη και για υγιείς επιχειρήσεις, που έχουν όλες τις προϋποθέσεις και όλες τις προοπτικές να αναπτυχθούν προσφέροντας στην εθνική οικονομία».
Ο κ. Ζορπίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του αφενός καταγγέλοντας την κυβερνητική πολιτική που μέσω της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων οδηγεί στον αφανισμό των Επιμελητηρίων και αφετέρου διαβεβαιώνοντας ότι το ΕΕΘ θα κάνει και το 2013 ότι μπορεί με βάση τις οικονομικές του δραστηριότητες για να βοηθήσει πρακτικά την αγορά, ενώ ήδη επεξεργάζεται δράσεις για την ουσιαστική και πρακτική στήριξη επαγγελματιών που βρίσκονται σε οριακά δύσκολη θέση.

Θέλω όμως να τονίσω και θα είμαι πολύ αυστηρός σ΄ αυτό, ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο οι πολιτικοί ταγοί, που έχουν στα χέρια τους τις πρωτοβουλίες, «το μαχαίρι και το πεπόνι».
Οι θεωρητικές προσεγγίσεις και τα ευχολόγια που έχουν μηδενικό αποτέλεσμα. Δεν μας αφήνουν απλώς αδιάφορους. Μας εξοργίζουν. Και κατέληξε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας ως εκπρόσωπο του πολιτικού κόσμου: «Τα τελευταία χρόνια 1000 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη δουλειά τους και βγαίνουν στην ανεργία. Όλοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και κανείς από το δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό; Μια ολόκληρη κοινωνία δοκιμάζεται και ματώνει για να σωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και το γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο υπηρετούν με ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Η ανεργία από 15% το 2009 έχει ξεπεράσει το 30%. Πρόκειται για μια ανυπολόγιστη καταστροφή, που είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Αυτή είναι η αλήθεια, που κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να αμφισβητήσει. <Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα> έχουν τελειώσει. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι οι αντοχές των επιχειρήσεων μας εξαντλούνται τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες. Ο χρόνος έχει τελειώσει και η απόλυτη ευθύνη των εξελίξεων βρίσκεται στα δικά σας χέρια».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία Αντιδημαρχίας Επιχειρηματικότητας, ώστε ο δήμος να βρεθεί πιο κοντά και να στηρίξει ενεργότερα και θεσμικά την αγορά και τις επιχειρήσεις. Παραυρέθηκαν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικλώστας, καθώς και πολλοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης απ’ όλο το νομό, αλλά και πρόεδροι Επιμελητηρίων απ’ όλη την Ελλάδα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη