Εισήγηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη στην ολομέλεια στις 11.01.2013 , κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και..
λοιπές διατάξεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Αναστασιάδης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Τα προβλήματα στο φορολογικό σύστημα της χώρας μας, κύριοι Υπουργοί, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, είναι μόνιμα και διαχρονικά και αποδεικνύουν μέχρι σήμερα αποσπασματικότητα και αναποτελεσματικότητα των φορολογικών παρεμβάσεων, αλλά και την παταγώδη αποτυχία των κρατικών υπηρεσιών στην υποστήριξη των νομοθετημάτων, αλλά και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και αυτό βέβαια είναι ένα θέμα για το οποίο δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα της χώρας. Και τα δυο αυτά θέματα -από τη μια πλευρά δηλαδή ολοκληρωμένο, δίκαιο, σταθερό, φορολογικό σύστημα και από την άλλη αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης και εφαρμογής των νομοθετημάτων- πρέπει να τα δούμε και να τα αντιμετωπίσουμε με πάρα πολύ μεγάλη περίσκεψη και άμεσα θα έλεγα. Ίσως αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει χθες. Ίσως θα έπρεπε να το είχαμε κάνει από προχθές και ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε απ’ αυτό, κύριε Υπουργέ, πριν ξεκινήσουμε να νομοθετούμε, για να είμαστε αποτελεσματικοί και να προσδοκούμε ότι θα έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και καμία περίπτωση οποιοδήποτε νομοθέτημα, όσο τέλειο και αν είναι αυτό, να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αν δεν έχει τον ανάλογο υποστηρικτικό μηχανισμό, δηλαδή την ανάλογη δημόσια διοίκηση. Αυτό σήμερα δεν το έχουμε και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν το έχουμε φτιάξει και ίσως να έπρεπε απ’ αυτό να ξεκινήσουμε, κύριοι Υπουργοί. Πρέπει δηλαδή να δούμε τι γίνεται με τις δημόσιες υπηρεσίες, με τη δημόσια διοίκηση. Να τις αναδιαρθρώσουμε και να τις βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρωταρχικής σημασίας θέμα και πρέπει να αποτελεί και πρωταρχικής σημασίας μέλημά μας, της Κυβέρνησης, γιατί αλλιώς θα πάμε σε αυτή τη λογική και τη διαδικασία όλων αυτών των χρόνων να νομοθετούμε και να ψηφίζουμε νόμους, οι οποίοι στο τέλος-τέλος να μην μπορούν να εφαρμόζονται και να μην έχουμε ποτέ τα αποτελέσματα που εμείς προσδοκούμε από τα νομοθετήματα που ψηφίζουμε.
Δυστυχώς, αργήσαμε σ’ αυτό. Νομίζω, όμως, ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό. Γίνεται μια προσπάθεια. Η αναδιάρθρωση των ΔΟΥ εντάσσεται ίσως μέσα σ’ αυτό το κλίμα, είναι μια τέτοια πρωτοβουλία. Νομίζω, όμως, ότι είναι πάρα πολύ μικρή. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα βήματα. Το αναποτελεσματικό, λοιπόν, κράτος, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, ενισχύουν όλα αυτά τα χρόνια τη φοροδιαφυγή και αποτελούν μια μόνιμη πηγή απώλειας εσόδων, αλλά και άδικης κατανομής των φορολογικών βαρών στην κοινωνία. Θα έπρεπε δηλαδή, κύριε Υπουργέ, αντί να είμαστε υποχρεωμένοι και αναγκασμένοι κάθε φορά να επιβάλλουμε νέους φόρους, να ψηφίζουμε νέους φορολογικούς νόμους που αποτελούν ως ένα βαθμό εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάκαμψη, να υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια έγκαιρης είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών της χώρας προς το δημόσιο.
Εάν λοιπόν λειτουργούσαν οι υπηρεσίες και ήμασταν αποτελεσματικοί, θα μπορούσαμε να έχουμε εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές και σήμερα ίσως δεν θα είχαμε την ανάγκη να φέρουμε και να ψηφίσουμε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο.
Κι ενώ όλες οι άλλες εξελίξεις στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι εξαιρετικά ικανοποιητικές -κάτι που δεν πρέπει ούτε να μας διαφεύγει ούτε να το ξεχνάμε και πρέπει να το λέμε και το αναγνωρίζουν και οι ξένοι- στον τομέα της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, υπάρχει μία σημαντική υστέρηση κι αυτό οφείλεται σ’ αυτό που προανέφερα, στην αδυναμία του μηχανισμού είσπραξης. Βέβαια το τελευταίο διάστημα γίνεται μία σημαντική προσπάθεια, κάτι που άρχισε να φέρνει και αποτελέσματα.
Όμως νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να μην έχουμε φοροδιαφυγή και να είχαμε φροντίσει να μην έχουμε φοροδιαφυγή και ανείσπρακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό θα γίνει μόνο αν παράλληλα με τις νομοθετικές παρεμβάσεις δημιουργήσουμε κι έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, ένα δημόσιο δηλαδή, το οποίο να έχει τα αποτελέσματα που προσδοκάμε, αλλά και τη συνυπευθυνότητα των υπαλλήλων που ανέχονται τη φοροδιαφυγή, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.
Το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε, σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και που συζητήθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια και στη συζήτηση στην Επιτροπή, αλλά και στη διήμερη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια και που με πολύ λεπτομέρεια και τεκμηρίωση εισηγήθηκε ο συνάδελφος, κ. Βεσυρόπουλος -και πρέπει να τον επαινέσουμε γι’ αυτό- είναι ενταγμένο σε μία γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση των ελλειμμάτων της χώρας. Με τις θετικές εξελίξεις που έχουμε στον τομέα αυτό και όλοι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα –και δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν είχαμε αυτό το πρόγραμμα- εντάσσεται μέσα στο πρόγραμμα που έχουμε ήδη ψηφίσει και καλούμαστε να εφαρμόσουμε.
Υπό αυτήν την έννοια, αποτελεί μία αναγκαιότητα. Μ’ αυτό το νομοσχέδιο γίνεται μία σημαντική προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση, αλλά να γίνει και δικαιότερη η κατανομή των βαρών και ορθολογικότερο το φορολογικό σύστημα.
Χρειάζονται όμως ακόμα πάρα πολλά, κύριε Υπουργέ και βεβαίως στεκόμαστε στη δέσμευσή σας ότι μέχρι το Μάιο θα έρθει το υπόλοιπό κομμάτι του φορολογικού και θα υπάρχουν βέβαια σημαντικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις σε εκείνο το νομοσχέδιο.
Υπάρχουν όμως και σ’ αυτό το νομοσχέδιο θέματα που μπορεί να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια. Τα θέματα αυτά έχουν αναφερθεί κατά κόρον απ’ όλους τους συναδέλφους, απ’ όλες τις παρατάξεις και στη συζήτηση στην Επιτροπή και στη συζήτηση εδώ στην Ολομέλεια. Είναι θέματα που αφορούν τη φορολόγηση των πολυτέκνων της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μάνας και επιμένουμε σ’ αυτό, δεν είναι κάτι που θα ανατρέψει το πρόγραμμα.
Η φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων, η φορολόγηση των ακινήτων, των αγροτών, που θα συζητήσουμε, αλλά και των συντάξεων των αγροτών που γεννήθηκαν το 1948 -κι έχουν αναφερθεί εδώ, κύριε Πρόεδρε- είναι μερικά απ’ αυτά, καθώς και η αποκατάσταση των μικρομολογιούχων. Είναι κάτι το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν στην ελληνική πολιτεία και στήριζαν το ελληνικό κράτος.
Προφανές είναι ότι εμείς στηρίζουμε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και βεβαίως με τις επισημάνσεις που έχουμε κάνει.
Ευχαριστώ πολύ.