15 Ιαν 2013

Σφοδρή ενόχληση δημάρχων για τη "λίστα του ΣΔΟΕ"

Με αφορμή το γνωστό δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, που αναφέρεται σε 105 αιρετούς, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, το προεδρείο της ΚΕΔΕ συναντήθηκε πριν λίγο με τον...
Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ.Στυλιανό Στασινόπουλο, στα γραφεία του ΣΔΟΕ (Πειραιώς 207 & Αλκίφρονος 92) και ζήτησε από τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ την ταχεία διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που αφορούν αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ψάχνουν τα κίνητρα της επίθεσης από εφημερίδα συμφερόντων Μπόμπολα

Νέα επικοινωνιακή επίθεση δέχτηκε η Αυτοδιοίκηση από την εφημερίδα «Το Εθνος» που δημοσίευσε λίστα αιρετών δημάρχων και νομαρχών που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ… όπως και χιλιάδες άλλοι Ελληνες.

Η λίστα περιλαμβάνει 105 αιρετούς με αναφορά περιπτώσεων λογαριασμών 2 και 3 εκατομμυρίων ευρώ για τους οποίους οι ελεγχόμενο φέρονται να μην μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις αυτές.

Το δημοσίευμα δεν περιλαμβάνει πόρισμα, αλλά απλές υποθέσεις ελέγχου.

Μαζί μ’ αυτούς του δημάρχους και νομάρχες «επισυνάπτονται» και άλλα 100 περίπου ονόματα αιρετών που ελέγχονται για παράνομο και αδικαιολόγητο πλουτισμό.Ερωτηματικά όμως τίθενται για την απομόνωση των συγκεκριμένων ατόμων από μια λίστα τουλάχιστον 45.000 φορολογούμενων που ελέγχονται, καθώς και για τον τίτλο «Το μεγάλο φαγοπότι των τοπικών αρχόντων».

Το Δημοσίευμα αφορά και ελέγχους δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που τις περισσότερες φορές αφορούν παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών ή νομικές αντιφάσεις.

Παρά την δημοσίευση διαφόρων ονομάτων, εκτιμάται ότι η επίθεση δεν είναι προσωπική, ούτε εστιασμένη σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Η επίθεση αφορά γενικότερα την αυτοδιοίκηση αφού στην ιστορία εμπλέκεται και η μέθοδος των απ’ ευθείας αναθέσεων ως αποκάλυψη, με την οποία δεν έχει καμία σχέση έρευνας το ΣΔΟΕ.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί και το γεγονός ότι στην υπόθεση των απ’ ευθείας αναθέσεων και του σπασίματος των έργων σε μικρότερα δεν αναφέρονται ονόματα δημάρχων που πραγματικά αξιοποιούν τέτοια εργαλεία και έχουν καταγγελθεί στις τοπικές τους κοινωνίες.

Αυτοί μένουν εκτός λίστας. Αντίθετα αναφέρονται ονόματα για τα οποία δεν έχει γίνει καμία τέτοιου είδους μνεία από τις αντιπολιτεύσεις τους.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό καθώς το δημοσίευμα που αναπαράχθηκε αμέσως σε εκατοντάδες ειδησεογραφικά site είναι ένα ακόμη αφαιρετικό μεν, δυσφημιστικό δε εργαλείο για την Αυτοδιοίκηση, που έρχεται να ενισχύσει την αρνητική κοινή γνώμη σε μια εποχή οικονομικής και διοικητικής απαξίωσης.

Κύκλοι των δημάρχων αναφέρουν ότι αυτό το σκηνικό που στήνεται θα δυσκολέψει πολύ την συμμετοχή στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Ετσι υπάρχει έντονος προβληματισμός για την γραμμή άμυνας καθώς οι αιρετοί νιώθουν εντελώς αδύναμοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Στα συλλογικά όργανα διατυπώνονται απόψεις για δικαστικές προσφυγές.

Ομως τέτοιου είδους δημοσιεύματα, δεν στοιχειοθετούν αδικήματα περί τύπου.

Πάντως τα ΜΜΕ συγκεκριμένων συμφερόντων εργοληπτών δημοσίων έργων, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό, αλλά μόνο στο κομμάτι της αρνητικής πλευράς της Αυτοδιοίκησης.

Αυτό το φαινόμενο βάζει οπωσδήποτε ακόμη και τους πιο ψύχραιμους σε υποψίες τόσο για τις επιδιώξεις, όσο και για το μέλλον της αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότεροι το συνδέουν με την μάχη των σκουπιδιών που έχει προσελκύσει κόμη και το ενδιαφέρον της Μέρκελ.

Επίσημη θέση της ΚΕΔΕ, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων αποτελεί η άρνηση ιδιωτικοποίησης των σκουπιδιών.

Πρόσφατα μάλιστα το επίσημο ειδησεογραφικό site της ΚΕΔΕ, Localit.gr δημοσίευσε άρθρο του οικονομικού της συμβούλου κ. Ράλη Γκέκα με την συγκέντρωση της παγκόσμιας εμπειρίας από την ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών όπου δείχνει καταφανώς ότι η ιδιωτικοποίηση δεν έφερε παντού μείωση του κόστους αλλά πολλές φορές έγινε πολύ πιο ακριβή ειδικά σε δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων που είναι και η συντριπτική ελληνική πλειοψηφία.
Δείτε εδώ το δημοσίευμα

Δήλωση προέδρου ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη για το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστας Ασκούνης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πάγια αρχή της ΚΕΔΕ είναι η τήρηση της Νομιμότητας και της Διαφάνειας. Επομένως, κάθε έλεγχος νομιμότητας που σχετίζεται με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος είναι επιβεβλημένος και καλοδεχούμενος. Όμως, δεν είναι δυνατόν χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές έρευνες να διαχέεται ένα κλίμα απαξιωτικό για το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις από ανώνυμες καταγγελίες.

Επειδή οι έλεγχοι αυτοί πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται στα πλαίσια του νόμου, όπως για κάθε πολίτη, πολλώ δε μάλλον για όσους ασκούν δημόσιο λειτούργημα, είδηση πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του έλέγχου και όχι το αποτέλεσμα διαρροής Υπηρεσιακών Ενεργειών, που μόνο λογικές διαπόμπευσης και συσκότισης εξυπηρετεί.

Καλούμε τις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές σε ταχεία διαλεύκανση όλων των υποθέσεων».

(με πληροφορίες από myota, localit, kede.gr)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη