15 Ιαν 2013

Οι πέντε σημαντικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο

Τη σταθερά επιτυχημένη πορεία της στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα και την προσαρμογή της στην ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά συνεχίζει η Ελλάδα, ενσωματώνοντας ...
μέσω του νόμου 4099/2012 (ΦΕΚ Α 250) ιδιαίτερα σημαντικές οικονομικές Οδηγίες (2009/65/ΕΚ, 2010/43/ΕΕ, 2010/44/ΕΕ, 2010/78/ΕΕ, 2010/73/ΕΕ), με το συντονισμό του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας ενσωμάτωσε επιτυχώς την Οδηγία 2009/65/ΕΚ για το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ). Η εν λόγω Οδηγία τροποποιήθηκε από τις Οδηγίες 2010/78/ΕΚ και 2011/61/ΕE αναμορφώνοντας το νομοθετικό και λειτουργικό πλαίσιο για τις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), το οποίο διέπεται από τις σχετικές διατάξεις του ν. 3283/2004.
Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ στην ελληνική έννομη τάξη συνιστά επιτυχία μεγάλης οικονομικής σημασίας με ευεργετικά οφέλη στον τομέα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που διευρύνει το πεδίο δραστηριότητας των ελληνικών επενδυτικών εταιριών σε διασυνοριακό επίπεδο.

Οι βασικότερες καινοτομίες που εισάγονται με την εν λόγω Οδηγία στο ελληνικό δίκαιο είναι:
- Η δυνατότητα των ΑΕΔΑΚ να συστήνουν και να διαχειρίζονται ΟΣΕΚΑ και σε άλλα κράτη μέλη, πέραν της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αλλοδαπές εταιρίες διαχείρισης της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ θα μπορούν να συστήνουν ΟΣΕΚΑ στην Ελλάδα.
- Η σύσταση ΟΣΕΚΑ μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί είτε με τη συμβατική μορφή τής ομάδας περιουσίας (αμοιβαίο κεφάλαιο) είτε με καταστατική μορφή (Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Μεταβλήτου Κεφαλαίου, ΑΕΕΜΚ, η οποία με τη σειρά της δύναται να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» με περισσότερα επενδυτικά τμήματα «subfunds»).
- Οι σημαντικές μειώσεις κόστους: α) μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται για τη σύσταση ΑΕΔΑΚ από 1,2 εκ. Ευρώ σε 500.000 Ευρώ, β) μείωση του αρχικού ενεργητικού για τη σύσταση αμοιβαίου κεφαλαίου σε 300.000 Ευρώ, γ) μείωση του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΜΚ, όταν είναι αυτοδιαχειριζόμενη, σε 800.000 Ευρώ και της ΑΕΕΜΚ, όταν ορίσει εταιρία διαχείρισης, σε 300.000 Ευρώ.
- Η πρόβλεψη νέας μορφής ΟΣΕΚΑ (δομή κύριου και τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ).
- Η διεξοδική ρύθμιση του θέματος της συγχώνευσης των ΟΣΕΚΑ (διασυνοριακής και εγχώριας), δεδομένης και της δυνατότητας των εταιριών διαχείρισής τους (ΑΕΔΑΚ) να δραστηριοποιούνται πλέον διασυνοριακά. Εν ολίγοις τα μερίδια ή οι μετοχές ΟΣΕΚΑ αποκτούν «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο».
- Η απλοποίηση του ενημερωτικού δελτίου των ΟΣΕΚΑ που επιτρέπει τη σύγκριση των ΟΣΕΚΑ μεταξύ τους, ανεξαρτήτως του κράτους μέλους καταγωγής τους.
- Η διεύρυνση του πεδίου δράσης των ΟΣΕΚΑ που δύνανται σε όλες τις νομικές μορφές τους και ανεξαρτήτως της επενδυτικής τους πολιτικής, να εισάγουν τα μερίδιά τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την εναρμόνιση της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ απλοποιείται και μειώνεται το κόστος μιας σειράς διαδικασιών, γεγονός που καθιστά την ελληνική αγορά περισσότερο ανταγωνιστική για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές επιφέροντας τόνωση της επιχειρηματικότητας και ενίσχυση των επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι το ελκυστικό επενδυτικό πλαίσιο ολοκληρώνεται και ενισχύεται μετά τη δημοσίευση τριών Αποφάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 11/01/2013 (ΦΕΚ Β12) οι οποίες εναρμονίζουν το ελληνικό δίκαιο με τις δύο Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2010/43/ΕΕ και 2010/44/ΕΕ που αφορούν στις εταιρίες διαχείρισης και στα αμοιβαία κεφάλαια αντίστοιχα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη