11 Ιαν 2013

Δημήτρης Σγούρος, ο διασημότερος Έλληνας πιανίστας

του Βλάση Γωγούση
Διαβάστε φίλες και φίλοι αναγνώστες μου , διαβάστε –επί τέλους- ένα κείμενο που να μην έχει σχέση με ΔΝΤ, με ΛΙΣΤΕΣ, με κουρέματα , με κατάλήψεις και…
μολότωφ !
Διαβάστε και καμαρώστε ένα αστέρι, ένα Έλληνα που, ξεπερνώντας τα σύνορα της Ελλαδίτσας μας, κατέπληξε ολόκληρο τον πλανήτη, κι` όμως στα….εγχώρια ΜΜΕ , τ`όνομά του σχεδόν εξαφανίστηκε !.
Μιλάμε για τον διάσημο πιανίστα ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΓΟΥΡΟ :
Ο Δημήτρης Σγούρος γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1969 στην Αθήνα.
Το 1976 άρχισε ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου κάτω από την εποπτεία της Δέσποινας Γεωργοπούλου.
Λίγους μήνες μετά, στις 20 Μαΐου 1977–σε ηλικία 7 ετών (!) - δίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το πρώτο ατομικό του ρεσιτάλ, που συμπεριλάμβανε και δυο δικές του συνθέσεις.
ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΟΛΙΣΤ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 12 ΕΤΩΝ.
Την 1η Ιουνίου 1981 έδωσε ρεσιτάλ πιάνου στο ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ, με πλήρες πρόγραμμα.
Την ίδια χρονιά ξεκινά η διεθνής του καριέρα από το ΜΙΛΑΝΟ.
Στις 16 Απριλίου 1982, τρεις μήνες πριν την αποφοίτησή του από το Ωδείο, έκανε το ντεμπούτο του στο διάσημο CARNEGIE HALL ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσινγκτον, με το αφάνταστα απαιτητικό για οποιονδήποτε ηλικίας καλλιτέχνη 3ο κοντσέρτο του Ραχμάνινωφ.
Το κοντσέρτο διηύθυνε ο M. Ροστροπόβιτς, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ, ΜΙΑ ΘΕΪΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ».
Ηχογράφησε το ίδιο κοντσέρτο ένα χρόνο μετά με τη διάσημη ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ.

Ο μεγάλος ΆΡΘΟΥΡ ΡΟΥΜΠΙΝΣΤΑΙΝ δυο μήνες πριν πεθάνει ζήτησε και άκουσε το Δημήτρη να παίζει.
Έπειτα του δώρισε το χρυσό του ρολόι δηλώνοντας «Ευχαριστώ το Θεό που με κράτησε ζωντανό ώστε ν’ ακούσω με τα ίδια μου τα αυτιά το Σγούρο να παίζει. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΤΕ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!!!».

Ο Δημήτρης Σγούρος ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και στη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, όπου είναι ο μοναδικός στην ιστορία της που έγινε δεκτός στα 13 του χρόνια χωρίς προηγουμένως να φοιτήσει στο εκεί μουσικό σχολείο και που αποφοίτησε σε χρόνο ρεκόρ (1,5 έτος αργότερα)με τον ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΠΟΤΕ (98%).

Έχει συνεργαστεί με κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής όπως οι: Λέοναρντ Μπερνστάιν, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Γεβγκένι Σβετλάνοβ...

O Δημήτρης Σγούρος έχει εμφανιστεί επανειλημμένα ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΟΥΣ, συμπράττοντας σχεδόν με όλες τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου.
Έχει πλούσια διεθνή δισκογραφία και έχει τιμηθεί με πολλά κορυφαία βραβεία.
Αυτά αγαπητοί αναγνώστες των XALIΩΝ, που ενώ σίγουρα ακούτε, βλέπετε και διαβάζετε εκατό φορές τον χρόνο , τον ΚΩΣΤΑΚΗ ,τον ΑΝΤΩΝΑΚΗ και τον ΓΙΩΡΓΑΚΗ, τον Βενιζέλο, τον Πάγκαλο, την DORA και τον ( διάσημο) Λαζόπουλο , για τον ΣΓΟΥΡΟ ούτε λέξη !
Κατάντια, μας μετέτρεψαν σε μια αγέλη που ακούει τα σφυρίγματα του τσομπάνη και αλλάζει κατεύθυνση βοσκώντας και μασώντας χορταράκι !!!….
Αυτά, , με την αγάπη μου και την απέραντη ….απογοήτευσή μου!!
Δρ Βλάσης Γωγούσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη