4 Φεβ 2013

Το νου σου… στο διαδίκτυο!

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 
Τουλάχιστον 100 φίλους στο Facebook έχει το 76% των νέων
2 με 3 ώρες την ημέρα περνά στο Internet το 53% των χρηστών
1/3 των νέων έχει παρενοχληθεί μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
Ένας στους 10 έλληνες χρήστες του Facebook...
δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον 1500 φίλους, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πρόσφατα διεξήγαγε η ΜΚΟ Ν.Ε.Ο.Ι. με την υποστήριξη της WIND στοιχεία της οποίας δημοσιοποιούνται ενόψει της αυριανής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, 5 Φεβρουαρίου 2013.
Σκοπός της έρευνας που εντάχθηκε στην ενημερωτική εκστρατεία της WIND “Kids@safety, Ασφαλής Χρήση του Κινητού & του Internet” (www.kidsatsafety.gr) ήταν να αναδείξει τις στάσεις και συμπεριφορές των νέων σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου. Τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το διαδίκτυο αποτελεί μέρος της καθημερινότητας και των δραστηριοτήτων τους, ενέχοντας όμως ορισμένους κινδύνους.

Η πανελλαδική έρευνα της οργάνωσης ΝΕΟΙ, που διενeργήθηκε το 2012, στο σύνολο των 950 ερωτηθέντων ανέδειξε τα παρακάτω:
• το 74% των νέων επισκέπτεται το προφίλ του στο Facebook κάθε μέρα
• το 53% παραμένει συνδεδεμένο πάνω από 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Internet και
• το 76% έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους, ενώ οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%)

Από τις πιο αγαπημένες λειτουργίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο έλεγχος της κατάστασης των φίλων (70%), ο σχολιασμός της κατάστασης των φίλων (68%), η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%) και η χρήση διάφορων εφαρμογών και παιχνιδιών (59%).

Επιπλέον, αρέσει στους χρήστες να αναρτούν τραγούδια και βίντεο (56%), να βλέπουν φωτογραφίες φίλων (49%) και να μιλούν στο chat (41%).

Εντυπωσιακή είναι και η ειλικρίνεια των νέων στο διαδίκτυο καθώς το 85% των χρηστών δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πραγματικό τους όνομα, το 75% δημοσιεύουν το προσωπικό e-mail τους και το 66% δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα νέα μέσα. Οι εμπειρίες τους ωστόσο δεν είναι πάντα ευχάριστες καθώς από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 1/3 των νέων έχει βιώσει την παρενόχληση μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες συμμετέχει ενώ ένας στους 10 παραδέχεται ότι έχει δημιουργήσει λογαριασμό με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να παραπλανήσει ή να κατασκοπεύσει κάποιο άτομο.

Η Πρόεδρος της οργάνωσης NEOI με την ιδιότητά της ως Δικηγόρος, Άννα Ευθυμίου υπογραμμίζει: «Οι καταγγελίες που γίνονται στην οργάνωσή μας σχετικά με τη χρήση του Facebook και των υπόλοιπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, με σκοπό την ενημέρωση των νέων κυρίως χρηστών για τη σωστή χρήση των ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης, τα προσωπικά δεδομένα που δίνουν κατά την πλοήγησή τους και τις διαδικτυακές γνωριμίες. Το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να διαδώσουμε στους νέους ότι ότι δε δημοσιοποιούμε ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία, διότι ο ιδεατός κόσμος του διαδικτύου έχει αντίκτυπο στον πραγματικό καθημερινό μας κόσμο, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της παρενόχλησης.»

Η Αν. Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Στατιστικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, κα Ελένη Τσακιρίδου, η οποία και επίβλεψε επιστημονικά την παρούσα έρευνα, τονίζει τα παρακάτω: «Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι οι νέοι και οι νέες που είναι χρήστες των μέσων μαζικής δικτύωσης συνδέονται και επικοινωνούν με τους διαδικτυακούς φίλους τους σε καθημερινή βάση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις εφαρμογές που προσφέρουν τα μέσα αυτά, για γνωριμίες, επικοινωνία και ενημέρωση. Η θετική πλευρά των μέσων αυτών, κυρίως σε ότι αφορά την κάλυψη της ανάγκης για επικοινωνία, παρασύρει πολλές φορές τους νέους και τις νέες στο να δημοσιεύουν και να μοιράζονται προσωπικά τους δεδομένα με άλλους, αψηφώντας τους κινδύνους που μπορεί προκύψουν. Έτσι, πολλοί χρήστες πέφτουν θύματα παρενοχλήσεων όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις τους στη συγκεκριμένη έρευνα, ενώ κάποιοι παραδέχονται ότι δημιουργούν οι ίδιοι λογαριασμούς με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να «κατασκοπεύσουν» κάποιους άλλους.»

Η υπεύθυνη ψηφιακού περιεχομένου, κα Μαρία Ράμμου, σχολιάζει τα εξής: “Τα αποτελέσματα της έρευνας της οργάνωσης ΝΕΟΙ αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τη χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας. Ένα μεγάλο ποσοστό επιλέγει το facebook για να στείλει μήνυμα στους φίλους του που ανέρχονται από 100 σε 400. Μπορεί να δηλώνει ότι γνωρίζει το 80% των ατόμων αυτών και ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να είναι ασφαλές το προφίλ του αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τα προσωπικά δεδομένα που δημοσιεύουν. Κάποια πράγματα θα πρέπει να είναι προσωπικά και να είμαστε επιφυλακτικοί στη δημοσιοποίηση τους και να θυμόμαστε ότι καθώς το Facebook αναπτύσσεται και μεγαλώνει, το δίκτυο των ανθρώπων που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό μεγαλώνει μαζί του το ίδιο και η έκθεση των προσωπικών μας δεδομένων και πληροφοριών.”
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη