13 Μαρ 2013

Προς ενιαίο συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις

Αυτό το ρεπορτάζ ευχόμαστε όλοι να μη μείνει ...ρεπορτάζ, αλλά να προχωρήσει με ή χωρίς τις ευλογίες της τρόικας πρόεδρε Αντώνη:


Της Μανταλένας Πίου και του Βαγγέλη Δεμίρη

 Μήνυμα προς την τρόικα πως οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν στο 15% για να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις δεδομένου του φορολογικού ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του συνεδρίου «Αναπτυξιακή στρατηγική για την Ευρώπη 2020», που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι περίπου 600 επιχειρήσεων, εκ των οποίων 138 σπό ευρωπαϊκές εταιρείες.

Επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου φόρου -flat rate- 15%, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί μείωση του φορολογικού συντελεστή. «Για να γίνει αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα τον επόμενο χρόνο και όσο καθιστούμε αξιόπιστο αυτό το σχέδιο θα μπορούμε και να κατεβάζουμε τους συντελεστές», δήλωσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρχει από τους έξω η εκτίμηση ότι θα γίνουν εδώ οι τεράστιες επενδύσεις όταν χώρες δίπλα μας έχουν στο μισό τους φορολογικούς συντελεστές τους. «Το λέω αυτές τις ημέρες που υπάρχουν συναντήσεις με την τρόικα και ζούμε σε ώρες αναταράξεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας. Δήλωσε πάντως ότι η κατάσταση παραμένει δυσχερής, αλλά το 2013 θα αποτελέσει έτος καμπής, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης. Ο αντιπρόεδρος της Κομιισιόν Antonio Tajani δήλωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, επισημαίνοντας ότι χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο κανείς να νικήσει την κρίση. Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αφού είπε ότι «είμαστε όλοι Ελληνες», τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για τα μεγάλα έργα υποδομής και υπογράμμισε ότι για να καταπολεμηθεί η κρίση χρειάζονται δράσεις για την ανάπτυξη. Πρότεινε να συνδυαστεί το ΕCOFIN με το Συμβούλιο για την Ανάπτυξη που θα ασχοληθεί με μέτρα για τη «μικρο- οικονομία». Εδωσε προτεραιότητα στην καινοτομία, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία τροφίμων, στις κατασκευές οικολογικού σχεδιασμού, στις κατασκευές πλοίων κ.λπ.

 Εμπρακτη στήριξη

 Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κάλεσε την Ευρώπη να αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή της με επενδύσεις στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως έκανε μία συνοπτική αναφορά σε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οποία ήδη έχει βελτιωθεί με βάση τις διεθνείς εκθέσεις. Εκπρόσωποι 138 ευρωπαϊκών εταιρειών συνοδεύουν τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν στο συνέδριο καi αναμένεται να συναντηθούν με ιδιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη 413 ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των επαφών «Β2Β» - Business to Business, που διοργανώνονται στο πλαίσιο του συνεδρίου, που λήγει σήμερα. Στόχος είναι η παρότρυνση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναπτύξουν συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσει, εμπορικές εταιρικές σχέσεις και να δρομολογήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα ιδιαίτερα στους τομείς της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, των τροφίμων, των κατασκευών, της ενέργειας, της τεχνολογίας πλροφοριών και επικοινωνιών, φαρμάκων, του τουρισμού και της υγείας. Η Κομισιόν πάντως σημειώνει ότι καθοριστικός παράγων για την «απόβαση» των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Ελλάδα ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που κατά τις Βρυξέλλες δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, περιορισμό της μετενέργειας και μειώσεις των κατώτατων μισθών. Θετικά αξιολογεί η Επιτροπή την πορεία των εξαγωγών που αυξάνονται το 2013, την αύξηση των τουριστικών κρατήσεων ως 20%, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με βάση την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

www.imerisia.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη