8 Μαρ 2013

Κινδυνεύει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ στον τομέα της επιχειρηματικότητας;


Πολλά ερωτηματικά γεννώνται για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον τομέα της "Νέας Καινοτομίκης Επιχειρηματικότητας".
Ο λόγος; Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων εφαρμογών  του ΠΣΚΕ, ούτως ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι Επιτροπές Παρακολούθησης Προγραμμάτων.


Ο βουλευτής Β'Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης σε ερώτηση του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Συγκεκριμένα το πρόβλημα προέκυψε λόγω της κακής λειτουργίας της ΜΟΔ Α.Ε. Η ΜΟΔ Α.Ε. ως διαχειριστής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων έχει απώτερο σκοπό την αναβάθμιση των λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης στην συνεργασία της με τον ιδιωτικό τομέα. Δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή όλων των Ευρωπαϊκών επιχειρησιακώνπρογραμμάτων.


Η συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης, που υλοποιούνται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εκσυγχρονίστηκε και γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων ΠΣΚΕ. Έτσι, πέραν της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, δίνεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαχείρισης των επενδυτικών σχεδίων. 

Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες ενδιαφερομένων, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων 
εφαρμογών  του ΠΣΚΕ, ούτως ώστε να λειτουργήσουν ορθά και ομαλά οι Επιτροπές Παρακολούθησης Προγραμμάτων, όπως στο πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», έχει οδηγήσει σε εξωσυμβατικούς τρόπους λειτουργίας που μπορεί να χαρακτηριστούν από προχειρότητα. Η υποστήριξη του ηλεκτρονικού συστήματος ως εργαλείο για την σωστή εξέταση όλων των περιπτώσεων, θεωρείται άκρως απαραίτητη από όλες τις πλευρές, είτε εξοικονομώντας χρόνο, είτε ενισχύοντας την διαφάνεια.


  Η ΜΟΔ Α.Ε. είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ανάπτυξη των εφαρμογών του ηλεκτρονικού συστήματος. Τυχόν επιπλέον καθυστερήσεις στο συγκριμένο πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» ή σε οποιοδήποτε άλλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα , θα προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις και καθυστερήσεις στην διαδικασία παρακολούθησης των προγραμμάτων, στα εν δυνάμει συμφέροντα των επενδυτών και στην αξιοπιστία της αναθέτουσας αρχής .

Ο βουλευτής στην ερώτησή του θέτει τα εξής δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα για ένα θέμα το οποίο αφορά πολλούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα προγράμματα αυτά.


1) Κατά πόσο η ΜΟΔ Α.Ε. έχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, ανθρώπινους πόρους και εργαλεία για να ανταπεξέλθει στο έργο της;
2) Κατά πόσο κινδυνεύει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και η απορρόφηση των κονδυλίων όταν δεν μπορεί να υποστηριχθεί από το πληροφορικό σύστημα;





 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη