8 Μαρ 2013

Το κρέας... μικραίνει τη ζωή;

 Επιστήμονες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν σε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα για τον καρκίνο και τη διατροφή (την επονομαζόμενη European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, γνωστή και με το ακρωνύμιο EPIC) επέλεξαν μία ημέρα «πλούσια σε λιπαρά», όπως η χθεσινή, για να δώσουν στη δημοσιότητα....
τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία το επεξεργασμένο κρέας κάνει κακό στην υγεία.

Εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία αποδεικνύεται η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα
Αφού πρώτα παρακολούθησαν για διάστημα σχεδόν 13 ετών την πορεία της υγείας περίπου 450.000 Ευρωπαίων ηλικίας 35 έως 69 ετών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (ο λόγος για προϊόντα όπως τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το σαλάμι, το μπέικον κ.ά.) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καθώς συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, που δημοσιεύθηκαν χθες στην επιθεώρηση BMC Medicine, έχουν μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόκειται για τη «μεγαλύτερη και μεθοδολογικά αρτιότερη διατροφική επιδημιολογική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη».
Να σημειωθεί, άλλωστε, πως μιλάμε για μία μελέτη που μας αφορά άμεσα, καθότι σε αυτήν έχουν πάρει μέρος εθελοντές και επιστήμονες από συνολικά δέκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οσο για το επιστημονικό πόρισμα, αυτό μάλλον δεν θα χαροποιήσει όσους το έχουν συνήθειο να το... τσικνίζουν.



Στοιχεία
Πιο συγκεκριμένα, όσοι από τους εθελοντές έτρωγαν περισσότερα από 160 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων ημερησίως (ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου δύο λουκάνικα και μία φέτα μπέικον) είχαν κατά 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περί τα 20 γραμμάρια. Οσο για την αιτία του θανάτου, οι φανατικοί του επεξεργασμένου κρέατος φέρονται να αντιμετωπίζουν κατά 72% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά και κατά 11% από καρκίνο, σε σύγκριση με τους υπολοίπους.
«Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το σαλάμι και το μπέικον έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη από το κόκκινο κρέας», σημειώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα επισημαίνουν πως κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας στο κρέας προστίθενται αλάτι και χημικά, κάποια από τα οποία πιθανώς καρκινογόνα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

πηγη  ethnos.gr
ugly loser
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη