12 Μαρ 2013

Δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση

Αρχίζω να φοβάμαι πως ποτέ η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση. Είμαι 27 ετών και από τότε που γεννήθηκα βιώνουμε οικονομική κρίση. Βέβαια έπρεπε να έρθει το 2009 για να καταλάβω πραγματικά τι είναι η κρίση.

Της Κατερίνας Νικολάου


Τώρα, στο 2013 καταλαβαίνω πως η κρίση είναι μέσα στο κεφάλι μας. Είμαστε φάρα ανόητη και μυωπική. Αγενείς, υπερφίαλοι και λογάδες. Η λέξη κανόνας δεν μπορεί να βρει χώρο στην νόηση του Έλληνα. Και για το λόγο αυτό ποτέ μα ποτέ δεν θα βγούμε από την κρίση.

Γιατί είμαστε τόσο ανεπίδεκτοι μαθήσεως που αρνούμαστε μέχρι και να διαβάσουμε μια πινακίδα και να ακολουθήσουμε αυτά που λέει. Για παράδειγμα: σε ορισμένα λεωφορεία του ΟΑΣΘ υπάρχουν πινακίδες στις μισές πόρτες που λένε μόνο άνοδος και στις άλλες μισές μόνο κάθοδος. Δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που να τηρεί το τόσο απλό, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει την πόρτα. Επειδή ο καθένας  διαφωνεί με έναν κανόνα για τους δικούς του λόγους αποφασίζει να αυθαιρετεί  Γιατί θεωρούμε πως το προσωπικό συμφέρον είναι πάνω από το συλλογικό.

Γιατί τόσα χρόνια μας πείραζαν οι παράνομες χωματερές. Όταν όμως θέλησε η πολιτεία να βάλει ένα σχεδιασμό στην διαχείριση των απορριμάτων ώστε να κλείσουν οι χωματερές, οι οποίες πέρα από τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις έχουν και οικονομικές (κάθε μέρα πληρώνουμε ζεστά ευρώ για πρόστιμα), όλοι ξεσηκώθηκαν.

Γιατί λέμε πως ζούμε σε μια πλούσια χώρα. Ας δούμε μερικά παραδείγματα των πόρων της:

Κλασσικό παρκάρισμα Ελληνάρα
Τουρισμός: πολλοί είναι αυτοί που είναι κατά των μεγάλων τουριστικών μονάδων (ίσως και όχι άδικα) αλλά οι ίδιοι στις μικρές τουριστικές μονάδες ξινίζουν τα μούτρα τους και ζητούν περισσότερη χλιδή. Οι ιδιοκτήτες δε των μονάδων αυτών σε πολλές περιπτώσεις και εκμεταλλεύονται (βλέπε τιμές ενοικιαζόμενων αλλά και εστίασης στην Χαλκιδική) και το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουν είναι αλγεινό.

Μεταλλεύματα: όλοι κάνουν λόγο για τα τεράστια αποθέματα χρυσού και άλλων ορυκτών. Από μικρό παιδί ακούω για τα πετρέλαια που οι κακοί Τούρκοι δεν μας αφήνουν να εκμεταλλευτούμε και τελικά όπως αποδεικνύεται οι ίδιοι εμείς σαμποτάρουμε την εκμετάλλευση του υπόγειου πλούτου της χώρας.

Αγρότες κάνουν έφοδο στη Βουλγαρία και συναντούν
τον Μπόικο Μπορίσοφ (2010)
Αγροτική ανάπτυξη: κάθε τρεις και λίγο οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας λεφτά αλλά ποτέ δεν σκέφτηκαν πως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες δουλεύουν για να πάρουν αυτά τα ευρώ αυτοί. Τα χρήματα της ΕΕ δεν είναι ξένα λεφτα, είναι χρήματα που πληρώνουμε όλοι μέσω του ΦΠΑ και όλων των φόρων όπως επίσης και από τα προαναφερθέντα πρόστιμα. Οι ίδιοι πήραν επιδοτήσεις και τις έκαναν μερσεντές και ρωσίδες! Πλαστά τιμολόγια και ψευτομαγκιές στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα! Αυτοί είμαστε! 

Και δεν έχουμε άδικο. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη -μήπως δικαίως;- στους εαυτούς μας. Γιατί ξέρουμε πως ποτέ ο Έλληνας δεν θα υπακούσει στους νόμους. Ή μήπως θα υπακούσει; Το βήμα προς την έξοδο της κρίσης θα γίνει όταν απεμπλακούμε από τα εθνικά μας συμπλέγματα και κυρίως την ελληνική βλαχομαγκιά.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη