25 Μαρ 2013

Η δημόσια θέση του νευρολόγου-ψυχίατρου Κλεάνθη Γρίβα για τον τοκετό στο σπίτι

Κλεάνθης Γρίβας:
Ζητώ συγγνώμη για την παρέμβαση σε μια υπόθεση που αφορά την κόρη μου και έχει σχέση με την υπόθεση των γονέων που διώκονται επειδή «τόλμησαν» να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους στην γιορταστική ατμόσφαιρα του σπιτιού τους και όχι στο..
απρόσωπο και άξενο περιβάλλον κάποιου από τα υπάρχοντα «συσκευαστήρια βρεφών» (μεταξύ των άλλων, αποφεύγοντας και τα σημαντικά σοκ -αισθητηριακά και ψυχολογικά- που υφίσταται το «εν συσκευασία» νεογέννητο, και τα οποία θα μπορούσα να αναπτύξω αναλυτικά και κάποιο άλλο σημείωμα).
Είναι προφανές ότι είμαι περήφανος για την κόρη μου ΜΑΡΙΑ-ΜΥΡΤΩ ΓΡΙΒΑ και την απόφασή της να γεννήσει στο σπίτι μας (απόφαση αυτονόητη με βάση τη μόρφωση, την καλλιέργεια και την ευαισθησία της), πράγμα που:

α) Mου έδωσε την ευτυχία να πάρω μέρος στον τοκετό της με τη διπλή ιδιότητα του γιατρού και του παππού (όπως είχα κάνει και κατά τη δική της γέννηση σε συνεργασία με τον πατέρα της συζύγου μου), και να είμαι ο πρώτος που αγκάλιασε την κόρη της.
β) Mου παρείχε την ευχέρεια να παραλάβω τον πλακούντα (που είναι λίκνο της ζωής και όχι «μολυσματικό απόβλητο»! όπως επιμένει η μαία κ. Βικτώρια Μοσχάκη) και να τον θάψω στο σπίτι μας στον Όλυμπο, φυτεύοντας επάνω του ένα έλατο (και να το βλέπω να μεγαλώνει μαζί με την εγγονή μου),

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΣ την υπόθεση της κόρης μου και του τοκετού στο σπίτι, θα πάρω μέρος στον προγραμματισμό των εξής πρωτοβουλιών:

1) Οι θιγόμενοι από τις ενέργειες της μαίας κ. Βικτώριας Μοσχάκη, αμέσως μετά την εκδίκαση της υπόθεσης τους στο Γ’ Μονομελές Πλημ/δικείο Θεσσαλονίκης (την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013), θα καταθέσουν εναντίον της:
● Μηνύσεις για ένα αριθμό αδικημάτων (μεταξύ των οποίων και αυτό της ψευδούς καταμήνυσης (στο οποίο εμπεριέχεται και το αδίκημα της ψευδορκίας), συκοφαντικής δυσφήμισης, έργω και λόγω (και δια του Τύπου). Kαι

● Αγωγές για αποζημίωση των θιγόμενων (λόγω πρόκλησης ηθικής βλάβης, προσβολής προσωπικότητας, μείωσης επαγγελματικού κύρους, πρόκλησης επαγγελματικής βλάβης, κ.α.


2) Οι θιγόμενοι από τις ενέργειες της μαίας κ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΜΟΣΧΑΚΗ, θα πάρουν μέρος σε δημοσιογραφική έρευνα από ιστοσελίδες και ένα κανάλι σχετικά:
● Με τις ιδιωτικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους πλακούντες προς ίδιον όφελος για την παρασκευή ακριβών καλλυντικών, καλλιέργεια βλαστοκυττάρων, κλπ.
● Τη σύνθεση των μετόχων τους.
Κι’ αυτό γιατί κάθε σοβαρή ερευνητική προσπάθεια (δημοσιογραφική, αστυνομικά, εγκληματολογική, κ.α.) ξεκινάει πάντοτε από το ερώτημα «ποιος ωφελείται;».
Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας θα κατατεθούν στη Δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ και τα ΜΜΕ.

3) Φίλοι δικηγόροι θα διερευνήσουν και να καταθέσουν μηνύσεις και αγωγές εναντίον ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ που ενέχονται:
● Στην παραβίαση των «προσωπικών δεδομένων» των θιγόμενων. Και
● Στην παράδοσή αυτών των δεδομένων στη μαία κ. ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΟΣΧΑΚΗ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ
(ή ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΑΞΗ) ΜΙΑΣ ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Η μαία κ. Βικτώρια ΜΟΣΧΑΚΗ, πρόεδρος του «Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης», αφού κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εις βάρος 79 γονέων και γιατρών και προκάλεσε τη δίωξή τους, εκ των υστέρων με συνεντεύξεις τύπου «παρέχει την προστασία της» (!) στις γυναίκες που επιθυμούν τοκετό κατ’ οίκον, αναφερόμενη μάλιστα σε κάποια δήθεν «επιστημονικά πρωτόκολλα» τα οποία κατ’ ουσία είναι διάτρητα κουρελόχαρτα που δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση και νομοθετική κάλυψη τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο (επιβεβαιώνοντας το ρηθέν ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη αφρικανική χώρα που κατοικείται από λευκούς».
Έχοντας πάντα κατά τα νου την διάσημη προειδοποίηση του Σάμουελ Τζόνσον (η οποία επιβεβαιώνεται διαρκώς ιστορικά), σύμφωνα με την οποία «πίσω από κάθε σωτήρα βαδίζει ένας δήμιος», θεωρώ αυτονόητο κάθε νοήμων άνθρωπος να απορρίπτει ασυζητητί οποιαδήποτε προσφορά προστασίας που δεν έχει ζητηθεί από τον ίδιο.
Κλεάνθης Γρίβας

_________________________________________________________________________________________


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του "τοκετού στο σπίτι"
13/03/2013

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ανάγκη θεσμοθέτησης του «τοκετού στο σπίτι»

Αντίφαση προκύπτει από την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για περικοπές στο επίδομα τοκετού και την απόδοσή του μόνο σε τοκετούς που συντελούνται εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η παράλληλη ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και γονείς λόγω επιλογής του τοκετού στο σπίτι.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια» γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, στο σημείο που, προληπτικά συνήθως, υπόκεινται οι γυναίκες σε περινεοτομή όταν γεννούν στα μαιευτήρια. Η καταδίκη πυροδότησε έρευνα η οποία οδήγησε στην καταγραφή 78 ατόμων (6 ιατρών, μιας μαίας και 71 γονιών) και στη συνακόλουθη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρους τους (οι γιατροί κατηγορούνται για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», οι γονείς για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση» και επιπροσθέτως, όπως και η μαία, για «ρύπανση περιβάλλοντος»). Η κατηγορία για ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία αφορά και τους περισσότερους, στηρίζεται στο θέμα της διαχείρισης του πλακούντα, τον οποίο οι αρχές χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο μολυσματικό απόβλητο που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Παράλληλα όμως, κι ενώ στοχοποιείται ο τοκετός στο σπίτι από τις δικαστικές αρχές, το Υπουργείο Υγείας στο νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ που υιοθέτησε, προβλέπει τη δυνατότητα τοκετού στο σπίτι. Συγκεκριμένα, όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα. Όμως «σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων».

Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Απόφαση Ternovsky v. Hungary no. 67545/09, της 14.12.2010), το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την οικογένεια περιλαμβάνει το δικαίωμα επιλογής των συνθηκών τοκετού και ότι η απουσία θεσμικού πλαισίου που να το επιτρέπει συνιστά παραβίαση του εν λόγω δικαιώματος,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση του τοκετού στο σπίτι ώστε αφενός να αποφευχθεί μια νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρ. Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αφετέρου να αποφύγει την επανάληψη ποινικών διώξεων του νοσηλευτικού προσωπικού και γονέων που επιλέγουν αυτό τον τύπο τοκετού;

-Προτίθεται να διασφαλίσει την ασφάλεια των τοκετών κατ' οίκων θωρακίζοντας τις υποδομές, ώστε να είναι εφικτή η άμεση μεταφορά των μητέρων και των βρεφών σε νοσηλευτικό ίδρυμα σε περίπτωση επιπλοκών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Γιαννακάκη Μαρία
Κυρίτσης Γιώργος
Ψαριανός Γρηγόρης

________________________________________________________________________________________

Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για το δικαίωμα μιας λεχώνας να διαχειρίζεται τον πλακούντα της.

Θέμα: «Διαχείριση πλακούντα από κατ’οίκον τοκετούς»

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε Οδηγία για τους κατ’ οίκον τοκετούς, όπου χαρακτηρίζεται ως Επικίνδυνο Ιατρικό Απόβλητο Μολυσματικού Χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ) ο πλακούντας. Σύμφωνα με την υπ.αριθμ. Η.Π. 37591/2031/03 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1419/Β) «η διαχείριση των ΕΙΑ-ΜΧ θα πρέπει να γίνεται από φορείς οι οποίοι έχουν εγκεκριμένη άδεια». Σημειώνεται ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι συνήθως θέλουν να διαχειρίζονται οι ίδιες τον πλακούντα τους, με σεβασμό στο ότι αποτελεί σημειολογικά τη σύνδεση μάνας – βρέφους. Επίσης, η αποτέφρωση του πλακούντα από ιδιωτική εταιρεία κοστίζει 100-150 ευρώ επιβαρύνοντας έτσι επιπλέον το κόστος του κατ’ οίκον τοκετού, ενώ δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος του τι συμβαίνει μετά την παράδοση προς αποτέφρωση, γεγονός που θέτει και ζητήματα βιοηθικής. Ως αποτέλεσμα αυτής της Οδηγίας, τον Δεκέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε πειθαρχικά μαία που αναλάμβανε τοκετούς στο σπίτι με βασική κατηγορία τη μόλυνση του περιβάλλοντος από “επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα” (εννοώντας τον πλακούντα της λεχώνας) που παράγονται στους κατ’ οίκον τοκετούς, με αποτέλεσμα να της αφαιρέσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρόνο. Το πειθαρχικό συμβούλιο δέχθηκε ως κύριο πειθαρχικό παράπτωμα το ότι η μαία δε διαχειρίστηκε τον πλακούντα ως επικίνδυνο – μολυσματικό ιατρικό απόβλητο δίνοντας τον για αποτέφρωση σε κάποια υγειονομική μονάδα. Είχε προηγηθεί έρευνα από δημόσιους φορείς, προκειμένου να εντοπιστούν ονομαστικά όλοι οι επαγγελματίες υγείας και γονείς που συμμετείχαν σε τοκετούς στο σπίτι και να εξεταστούν από τις δικαστικές αρχές ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων. Ακολούθησε ποινική δίωξη 79 ατόμων (5 ιατρών, 1 μαίας και 73 γονέων) με κύριο αδίκημα την ρύπανση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση από τη μη «παράδοση» του πλακούντα σε εταιρίες διαχείρισης [1].

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Εκτιμά ότι θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στη λεχώνα να διαχειρίζεται η ίδια τον πλακούντα της, αντί να της επιβάλλεται ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης;

2. Εκτιμά ότι η Οδηγία που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τους κατ’ οίκον τοκετούς, αλλά και για την δημιουργία αρχείου προσώπων που συμμετέχουν σε τοκετούς στο σπίτι είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία;

3. Διαθέτει πληροφορίες για τη σχετική νομοθεσία σε άλλα κράτη-μέλη;

4. Διαθέτει στατιστικά στοιχεία για τα ποσοστά των γυναικών που γεννούν στο σπίτι σε άλλα κράτη-μέλη;


--
Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη"
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη