1 Απρ 2013

Τη δεκαετία του 80 το «κούρεμα» λεγόταν «υποτίμηση» της θαυματουργή δραχμής

Για να μη μας παραμυθιάζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι και οι Καμμένοι, δείτε τι γινόταν τη δεκαετία του 80 όταν είχαμε τη θαυματουργή δραχμή και αντί για Σόιμπλε είχαμε τα λαμόγια που έβγαιναν Σάββατο και μας ενημέρωναν ότι οι καταθέσεις μας υποτιμήθηκαν, "κουρεύτηκαν" με τη σημερινή ορολογία μιας και επρόκειτο για το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, κατά 15% κάθε φορά :

 Στις 9 Ιανουαρίου του 1983, μέρα Κυριακή.... η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Γερ. Αρσένη αποφάσισε να επιβάλει εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής περίπου 15,5%, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
 Στις 15 Οκτωβρίου 1985, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Κ. Σημίτη, αποφάσισε να επιβάλει εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 15%, με πρόσχημα και πάλι, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ισοζυγίου.
 Στις 14 Μαρτίου του 1998, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη και ΥΠΟΙΚ τον Γιάννο Παπαντωνίου, αποφάσισε και ανακοίνωσε μέρα Σάββατο, την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμή κατά 14% και την παράλληλη ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρώ. Με την κίνηση αυτή, ικανοποιούσε ένα ακόμη πολιτικοοικονομικό όρο - αξίωση, των Βρυξελλών που θεωρούνταν σαν μια από τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στην πρώτη ζώνη του Ευρώ την 1-1-1999.
 Ομως, η ένταξη της Ελλάδας στην πρώτη ζώνη του Ευρώ, δεν έγινε το 1999, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια (βασικά του πληθωρισμού) που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
 Αυτά για τους ηλίθιους που νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει τα κουρέματα της δραχμής...
 Συμπέρασμα: Μια χαρά κουρέματα είχαμε και επί δραχμής... και χωρίς να έχουμε και iphone ;)

http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/03/80_9621.html#more
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη