8 Απρ 2013

Διώχνουν τις αρκούδες από το Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης

Η ιστορία είναι πολύπλοκη, από αυτές που διχάζουν, χωρίς να υπάρχει η "μία αλήθεια".
Οι δύο αρκούδες (φωτο) που φιλοξενούνται στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης είναι αδέλφια και προσφέρθηκαν δωρεά από το ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, το Νοέμβριο του 1993. Γεννήθηκαν στη Βοσνία και ...
έχασαν τη μητέρα τους σε ναρκοπέδιο. Τα περιμάζεψαν Βόσνιοι και όταν έγιναν τεσσάρων μηνών τα πήγαν στον Ζωολογικό Κήπο, αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος δεν μπορούσαν να τα κρατήσουν στο Βελιγράδι. Ο τότε δήμαρχος Βελιγραδίου ήρθε στη Θεσσαλονίκη και επισκέφτηκε το ζωολογικό κήπο δύο φορές σε διάστημα δέκα ημερών. Στην τρίτη επίσκεψή του εμφανίστηκε με την ιδιότητά του και δήλωσε ότι ήθελε να δωρίσει τα αρκουδάκια. Ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αείμνηστος Ντίνος Κοσμόπουλος, δέχθηκε την προσφορά και έγινε η μεταφορά τους. Στη διάρκεια του 1994 έρχονταν κατά διαστήματα στελέχη του δήμου Βελιγραδίου και παρακολουθούσαν την ανάπτυξη των ζώων. Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια προσφορές και άλλων ζώων.
Τα ζώα αγαπήθηκαν πολύ από τους επισκέπτες του κήπου, αλλά ακόμη περισσότερο από το προσωπικό του, το οποίο υποστηρίζει ότι οι αρκούδες είναι πανευτυχείς εκεί, έχουν επαρκή χώρο, ενώ θα κινδυνέψουν αν βγουν στο φυσικό περιβάλλον.
Ο ζωολογικός κήπος είναι του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει προϊστάμενο τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Από την άλλη, υπάρχει ο "Αρκτούρος", η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση που θέλει τα ζώα στο Νυμφαίο, σε φυσικό  περιβάλλον.  Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Μ.Κ.Ο. "Οι δύο αρκούδες είναι αιχμαλωτισμένες έξω από τη φύση τους, σε τσιμεντένιο περιβάλλον και οι πέντε λύκοι και τα σαρκοφάγα ασφυκτιούν εγκλωβισμένα σ’ έναν περιορισμένο χώρο διαβίωσης. Εμφανείς είναι οι ελλείψεις ενός υποτυπώδους φυσικού περιβάλλοντος που απαιτεί η βιολογία των συγκεκριμένων χώρων."
Μάλιστα, σήμερα ο "Αρκτούρος" ξεκίνησε και συλλογή υπογραφών, για την απομάκρυνση των δύο αγαπημένων ζώων από το Ζωολογικό Κήπο.

Οι μεν λοιπόν επιμένουν ότι τα ζώα προστατεύονται στην αιχμαλωσία και έχουν όλες τις ανέσεις καθώς και επαρκή χώρο, οι δε ότι είναι έξω από τη φύση τους.

Δύσκολο πραγματικά πρόβλημα, που -αν προχωρήσει η απομάκρυνση- θα στεναχωρήσει πάρα πολύ, πολύ κόσμο και θα στερήσει τον ζωολογικό κήπο, από το πιό δημοφιλές είδος, με αποτέλεσμα να πέσει κατά πολύ η επισκεψιμότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί το ..ευτράπελο, ότι ο Ζωολογικός Κήπος που θέλει τα ζώα, έχει επικεφαλής τον δήμαρχο Μπουτάρη, όπως και ο "αντίπαλος" ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, που έχει επικεφαλής τον ίδιο !
Μπουτάρης εναντίον Μπουτάρη. Ποιός Μπουτάρης θα επικρατήσει; Ο Θεσσαλονικιός ή ο Νυμφαιώτης;

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη