26 Απρ 2013

Μια πρόταση για τη φοροδιαφυγή, από αναγνώστη

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και το τεράστιο μέγεθος της είναι γνωστό. Είναι άραγε τόσο ανίκανη η κυβέρνηση για να την πατάξει; Γιατί πάντα πρέπει να την πληρώνουν οι πολλοί που στο κάτω κάτω δεν φταίνε;


Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν τεχνίτη... τον καλείς για μια βλάβη, σου λέει 50 ευρώ, του ζητάς απόδειξη, σου λέει 70 ευρώ και φυσικά προτιμάς την επιλογή χωρίς απόδειξη. Αυτός ο τεχνίτης κάθε χρόνο υποβάλει φορολογική δήλωση, και δηλώνει ποσά κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που έχει εισπράξει στην πραγματικότητα. Ας πούμε π.χ ότι σε βάθος δεκαετίας, έχει στην τράπεζα 200.000 ευρώ και έχει φτιάξει 1-2 σπίτια, δηλώνοντας κάθε χρόνο 20.000 ευρώ. Επειδή φαντάζομαι ότι υποθετικές περιπτώσεις σαν την παραπάνω, ίσως να μην είναι τόσο υποθετικές... είναι τόσο δύσκολο από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να κάνουν αυτόματες online διασταυρώσεις σε βάθος δεκαετίας ή και παραπάνω, φορολογικών δηλώσεων, καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακών στοιχείων; Θα είχε ενδιαφέρον ένα τέτοιο εγχείρημα!

Δεν γίνεται να την πληρώνει μονίμως ο μεροκαματιάρης, πρέπει κάποια στιγμή, αυτοί που τα έφαγαν να πληρώσουν!

Σάκης
.........................
Σχόλιο taxalia: Τα παραπάνω είναι εύκολα και θα γίνουν. Όμως, θα την πληρώνει και πάλι ο μεροκαματιάρης, αφού ο μεγαλοφοροφυγάς, δεν θα έχει ακίνητα, καταθέσεις κλπ στο όνομά του, αλλά στο όνομα εταιρείας από το ..φεγγάρι.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη