4 Απρ 2013

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Κατάθλιψη

Το Κε.Σ.Με.Θ.Θ. - Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας Θεσσαλονίκης διοργανώνει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Συστημική Ψυχοθεραπεία της Κατάθλιψης:


Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη μας περιγράφουν ένα βίωμα έλλειψης ενέργειας ή απώλειά της. Μας αναφέρουν πεσμένη διάθεση και απώλεια ενδιαφερόντων στη ζωή τους. Μας λένε επίσης ότι δεν έχουν ορμή, την ζωτική ορμή, προϋπόθεση της δημιουργικότητας στην καθημερινότητα. Η κατάστασή τους συνοδεύεται από μία τεράστια ψυχική οδύνη, έναν εσωτερικό πόνο, που δικαιολογεί και τη βιασύνη τους να απαλλαγούν από αυτήν.

Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση, ένα βίωμα, μια εμπειρία που εμφανίζεται όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει αδιέξοδα σε συνθήκες εσωτερικής και εξωτερικής κρίσης. Όταν ένας άνθρωπος βιώνει έντονες, ξαφνικές, ραγδαίες αλλαγές των συνθηκών ζωής, συνθήκες ανεξέλεγκτες σε περιβάλλοντα ρευστά και ίσως άγνωστα (=κρίσεις) συχνά αντιδρά με καταθλιπτική διάθεση, έχει μία καταθλιπτική αντίδραση. Ο όρος αδιέξοδα υπονοεί ότι κάποιος κινείται. Και κατά τη διάρκεια της κίνησής του αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει διέξοδος, ότι δηλ. η πορεία που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλάζει ξαφνικά και χωρίς να μπορεί να την ελέγξει ο ίδιος.

Βασική προϋπόθεση για να αντιδράσει κανείς καταθλιπτικά είναι να θέλει πράγματα από τη ζωή του. Κάθε άνθρωπος που θέλει κάτι από τη ζωή είναι ικανός να αντιδράσει καταθλιπτικά σε κάποιες καταστάσεις της ζωής.

Στο παρόν σεμινάριο θα μας απασχολήσει το επίκαιρο θέμα της κατάθλιψης μέσα από μία συστημική ματιά. Θα εξετάσουμε τρόπους αλλαγής της οπτικής μας απέναντι στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Θα δούμε τις συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Θα σκιαγραφήσουμε τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης. Θα αποτυπώσουμε τη δομή και τη λειτουργία του ψυχικού συστήματος κατά την εμφάνισή της. Θα προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης και συμπεριφοράς για την αποφυγή της.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και φοιτητές ψυχοκοινωνικών σχολών που ενδιαφέρονται για την συστημική προσέγγιση.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Εκπαιδευτής: Σταύρος Γκουγκουσκίδης, ψυχολόγος, συστημικός θεραπευτής, υπεύθυνος Κε.Σ.Με.Θ.Θ.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου 2013. Ώρες: 10:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.

Κόστος συμμετοχής: 90 Ευρώ

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Κε.Σ.Με.Θ.Θ. www.kesmeth.com , στο τηλέφωνο 2310 427642 και το email kesmeth.thess@gmail.com

Με εκτίμηση,
--
Σταύρος Γκουγκουσκίδης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη