21 Απρ 2013

Η απάντηση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών

Το γραφείο τύπου του Δήμου Νεάπολης-Συκεών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την αυξημένη μοριοδότηση της συνέντευξης κατά την επιλογή προσωπικού στο κέντρο Εργάνη.



Όπως είχα υποσχεθεί προσωπικά, δημοσιεύω την απάντηση στο ακέραιο και όπως ακριβώς μου εστάλη.

Κατερίνα Νικολάου



«Τα …σωσίβια που κατασκεύασε είναι τρύπια!»
● Απάντηση της δημοτικής αρχής του δήμου Νεάπολης-Συκεών στις καταγγελίες του κ. Δ.Ζιγκερίδη για το δήθεν «παιχνίδι αδιαφάνειας» στις προσλήψεις εργαζομένων από το Κέντρο ΕΡΓΑΝΗ για τις ανάγκες κοινωνικών δομών

Με αφορμή αναρτήσεις στο διαδίκτυο της καταγγελίας του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δυναμική Ενότητα Πολιτών» του δήμου Νεάπολης-Συκεών κ. Δημήτρη Ζιγκερίδη, σχετικά με το Κέντρο «Εργάνη» και την πρόσληψη εργαζομένων στο πλαίσιο προγράμματος κοινωνικών δομών, η δημοτική αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση για την αποκατάσταση της αλήθειας, την οποία παρακαλούμε να αναρτήσετε και να δημοσιοποιήσετε:

«Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ‘‘Δυναμική Ενότητα Πολιτών’’ κ. Δημήτρης Ζιγκερίδης έκανε την επανεμφάνισή του με νέα καταγγελία κατά του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη. Αυτή τη φορά επέλεξε -δυστυχώς για τον ίδιο- ένα θέμα που αγνοεί παντελώς, ή τουλάχιστον αδυνατεί να γνωρίζει καθώς αυτό δεν του το επιτρέπει η εμπάθεια που τον έχει καταλάβει και τον κρατά εσαεί όμηρο.
»Ο κ.Ζιγκερίδης, λοιπόν, αυτοθαυμαζόμενος και πάλι, πανηγυρίζει ότι ανακάλυψε νέο σκάνδαλο, αυτή τη φορά στο Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών ‘‘ΕΡΓΑΝΗ’’ με τις δήθεν ρουσφετολογικές, αδιαφανείς κι αναξιοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την πρόσληψη προσωπικού (σ.σ.: 24 ατόμων), στο πλαίσιο του προγράμματος ‘‘ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ’’. Έτσι, περιχαρής, κάνει λόγο για ‘‘παιχνίδι αδιαφάνειας που παίζεται’’ για να ‘‘εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι’’, κατηγορώντας ευθέως τον δήμαρχο ότι ‘‘όχι μόνο επανέφερε την συνέντευξη για τις προσλήψεις στο κέντρο Εργάνη αλλά την προίκισε με 600 μόρια’’, παρασύροντας έτσι σε εσφαλμένα συμπεράσματα και όσους την υιοθετούν ή την αναπαράγουν με τον οποιονδήποτε τρόπο, φθάνοντας στη φθηνή διαπίστωση μιας τακτικής ‘‘δημιουργίας δεξαμενής υποψηφίων ψηφοφόρων’’.
»Αφού  ο κ. Ζιγκερίδης δεν μπήκε στον κόπο να ενημερωθεί επακριβώς για το θέμα, ούτε σκέφτηκε κατ’ ελάχιστο να διασταυρώσει τις πληροφορίες που κάποιοι ενδεχομένως του μετέφεραν, να τον ενημερώσουμε, όπως επίσης και όλους όσοι πιθανόν ταυτίζονται με τις απόψεις του, ότι:
1.     Το Κέντρο ΕΡΓΑΝΗ είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην οποία μετέχουν ο πρώην δήμος Συκεών και νυν Νεάπολης-Συκεών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο ΣΕΒΕ, η Αναπτυξιακή Εταιρία Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΑΕ, το ΚΕΚ ΣΕΒΕ-ΣΒΒΕ-ΔΕΘ και το Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών, με πρόεδρο του Δ.Σ. τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, εκλεγμένος ομόφωνα και με πλήρως διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες από τους μετόχους-εταίρους.
2.     Οι αποφάσεις του Δ.Σ. του Κέντρου ΕΡΓΑΝΗ, στο οποίο συμμετέχουν και οι άλλοι φορείς-εταίροι του δια εκπροσώπων, λαμβάνονται σχεδόν πάντα με ομοφωνία ακολουθώντας κατά γράμμα τις προβλεπόμενες από τους νόμους διαδικασίες.
3.     Το επίμαχο πρόγραμμα-έργο για τη λειτουργία των ‘‘Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας’’ υλοποιείται σύμφωνα με την ανοιχτή πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. ‘‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’’, Θεματικός Άξονας 4 «Πλήρης Ενσωμάτωση του Συνόλου του Ανθρώπινου Δυναμικού σε μια Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών» (Κωδικός 49, αριθμ. πρωτ. 206136/ οικ.6.1473 /14-03-2012 -ΑΔΑ:Β443Λ-6Ρ5). Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) αλλά και την με αριθμ. πρωτ. 2.22161/6.5261 απόφαση προέγκρισης της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. ‘‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’’, και το Κέντρο ΕΡΓΑΝΗ είναι ο δικαιούχος φορέας που το υλοποιεί, σε συνεργασία με το δήμο Νεάπολης-Συκεών.
4.     Οι όροι της προκήρυξης καθορίστηκαν με απόφαση του Δ.Σ. κατά πιστή εφαρμογή των νόμων και των διατάξεων περί προσλήψεων, και τελούσαν υπό την πλήρη ενημέρωση κι έγκριση  του υπουργείου Εργασίας και της αρμόδιας αρχής. Να σημειώσουμε ότι τους ίδιους όρους προκήρυξης για την υλοποίηση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της συνέντευξης, εφαρμόζουν και άλλες ΜΚΟ που συμμετέχουν σε αυτό σε συνεργασία με δήμους, όπως είναι του Παύλου Μελά, Σερρών, Αγρινίου, Λάρισας, κλπ.
5.     Η διαδικασία επιλογής προσωπικού ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με την ανακοίνωση των επιλεγέντων, με το Κέντρο ΕΡΓΑΝΗ να εξαντλεί όλα τα χρονικά περιθώρια δίνοντας επιπλέον χρόνο για την υποβολή ενστάσεων. Οι αρχές, δε, διαφάνειας, αξιοκρατίας και αντικειμενικής επιλογής των εργαζομένων τηρήθηκαν με τέτοιο τρόπο που ουδείς από τους 210 υποψηφίους αμφισβήτησε το κύρος των διαδικασιών. Υποβλήθηκαν μόνο τρεις ενστάσεις υποψηφίων  που απορρίφθηκαν ως αβάσιμες, και από τους οποίους ουδείς έθετε θέμα αμφισβήτησης της διαδικασίας της συνέντευξης ή της μοριοδότησης.
6.     Στην επίμαχη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, για λόγους ηθικής τάξης και δεοντολογίας, ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης δεν συμμετείχε, παρόλο που είναι πρόεδρος του Δ.Σ., ζητώντας μάλιστα από τα στελέχη της ΕΡΓΑΝΗΣ να τηρήσουν κατά γράμμα τους κανόνες αξιοκρατίας, όπως κι έγινε. Άλλωστε οι πάντες γνωρίζουν ότι ουδέποτε ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή ακολούθησαν τέτοιου είδους ‘‘ρουσφετολογικές’’ κι αναξιοκρατικές μεθόδους και πρακτικές, ακόμη και σε περιόδους που υπήρχαν οι δυνατότητες να γίνουν επιλογές ‘‘ημετέρων’’ σε δημοτικές επιχειρήσεις κι οργανισμούς, τις οποίες αρνούνταν κι απέφευγε συστηματικά και πεισματικά. Αυτές υπήρχαν -και θα συνεχίσουν να υπάρχουν- μόνο στη φαντασία κάποιων πολύ ευφάνταστων, κακοπροαίρετων και καταγγελιομανών. Οπότε, σεβόμενοι τις αρχές της διαφορετικότητας, σε καμιά περίπτωση δεν θα αρνηθούμε το δικαίωμα στον κ.Ζιγκερίδη να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι ο εκπρόσωπος ενός συγκεκριμένου πολιτικού φορέα που εισήγαγε τον φαύλο κύκλο των συνεντεύξεων που ουδέποτε κατήγγειλε, και ως εκ τούτου ίσως κάποιος μπορεί να του αποδώσει τον τίτλο του ενόχου και του εμπλεκόμενου σε ένα τέτοιο σύστημα, και να του υπενθυμίσει ότι …στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί!  

»Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, ο κ.Ζιγκερίδης ‘‘συλλαμβάνεται’’ να ψεύδεται, να ψευδολογεί και να συκοφαντεί τόσο ανερυθρίαστα, όταν μάλιστα έχει πάρει αναλυτική απάντηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέτοντας θέμα για την ΕΡΓΑΝΗ. Είτε αυτό το κάνει συνειδητά είτε ασυνείδητα, το συμπέρασμα που οι πάντες εξάγουν είναι ένα:  τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές σε βαθμό εμμονής καθιστούν τα πολιτικά πρόσωπα εν πολλοίς ακατάλληλα στο να υπηρετήσουν το συμφέρον των κοινωνιών και των συνδημοτών μας.
»Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για το Κέντρο ΕΡΓΑΝΗ αποκαλύπτουν και το πόσο σέβεται έναν φορέα που είναι πρωταγωνιστής σε όλη την Ευρώπη στον τομέα της γυναικείας απασχόλησης κι επιχειρηματικότητας, που έχει την αντιπροεδρία σε ευρωπαϊκούς φορείς, όπως είναι το Δίκτυο WINNET Europe, κι έχει ανακηρυχθεί ως η καλύτερη ευρωπαϊκή πρακτική- δομή για την υποστήριξη της γυναικείας απασχόλησης κι επιχειρηματικότητας. Δεν σέβεται τις δεκάδες χιλιάδες των γυναικών σε όλη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία που δέχτηκαν υπηρεσίες και υποστηρικτές ενέργειες μέσω των οποίων προωθήθηκαν επιχειρηματικές συνεργασίες. Δεν σέβεται τίποτα και ανερυθρίαστα χρησιμοποιεί ψεύδη που απαξιώνουν πετυχημένους θεσμούς, οι οποίοι μάλιστα δεν επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ το δημοτικό προϋπολογισμό κι έχουν εξασφαλίσει στο διάβα όλων αυτών των χρόνων την αυτοχρηματοδότηση και τη βιωσιμότητά τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Εκτός εάν στις μύχιες προθέσεις του είναι η κατάργηση και διάλυση τέτοιων καταξιωμένων θεσμών, κάτι που ίσως έκανε εάν αυτό …περνούσε από το χέρι του.
»Εν κατακλείδι, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, ένα συμπέρασμα είναι ασφαλές, και το οποίο διαρκώς επιβεβαιώνεται με τις επαναλαμβανόμενες ως κακόγουστη φάρσα διολισθήσεις του καταγγέλλοντος σε μεθόδους και πρακτικές που μόνο τον ίδιο εκθέτουν. Πιθανόν ο κ.Ζιγκερίδης, διαισθανόμενος τη γενική πολιτική απομόνωσή του από την κοινωνία και την παράταξή του, προσπαθεί ασθμαίνων να δηλώσει παρών με κάθε τρόπο που νομίζει ότι θα του επιφέρει πολιτικά ή ενδοπαραταξιακά οφέλη. Προσπαθεί να καλύψει την πλήρη απουσία και ανεπάρκειά του στον αγώνα αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων των συνδημοτών μας, επενδύοντας φρούδες ελπίδες στο κυνήγι των κρυμμένων μαγισσών. Δυστυχώς για αυτόν, οι συνδημότες μας πολύ γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι  το μόνο που δεν εξυπηρετεί είναι το συμφέρον της κοινωνίας και των σκληρά δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, για αυτό και του έχουν γυρίσει την πλάτη.
»Νομίζοντας ότι κάθε φορά ανακαλύπτει τον τροχό, περιφέρεται περιχαρής κι αυτοθαυμαζόμενος για τις καταγγελίες δήθεν ‘‘σκανδάλων’’ στο δήμο μας, επενδύοντας το -έτσι κι αλλιώς- βραχύβιο πολιτικό του μέλλον σε καταγέλαστες μεθόδους αποδόμησης της διοίκησης του δήμου μας, κάτι που απέτυχε να πράξει πολιτικά όντας εγκλωβισμένος στις πολιτικές του αδυναμίες, και οι οποίες είναι αυτές που εν πολλοίς τον οδήγησαν πολύ νωρίς σε πλήρη πολιτική απομόνωση από την κοινωνία.
»Αγνοεί, ή θέλει να αγνοεί, ότι ο ‘‘θησαυρός’’ που κάθε φορά ανακαλύπτει αποδεικνύεται και πάλι άνθρακας. Αγνοεί, επίσης, ότι η επιμονή του στην ιδεοληψία του ‘‘ενός ανδρός αλήθεια’’, όπως εκδηλώνεται και κατά τις συνεδριάσεις των οργάνων του δήμου, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα είδος ναρκισσισμού που στο τέλος θα απειλήσει μόνο τον ίδιον και κανέναν άλλο.
»Επιτέλους, ας αντιληφθεί, μαζί του και όσοι ελαφρά τη καρδία υιοθετούν κι ασπάζονται τις απόψεις και πολιτικές συμπεριφορές του, ότι τα …σωσίβια που κι αυτή τη φορά  κατασκεύασε για να σωθεί από το πολιτικό του ναυάγιο, νυν και επερχόμενο, είναι τρύπια»!


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη