Άναυδοι μένουν πολλοί κάτοικοι του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσέχουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα τετραγωνικά μέτρα για τα οποία χρεώνονται δημοτικά τέλη. «Ξαφνικά, το σπίτι μου
… μεγάλωσε! Όχι στην πραγματικότητα, αλλά στα τ.μ. που αναγράφονται στο λογαριασμό μου», τονίζει έκπληκτη κάτοικος της Τούμπας, που… είδε τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού της να είναι αυξημένα κατά 20% στον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ!
«Το ωραίο είναι ότι, κάνοντας έρευνα σε γνωστούς και φίλους στην ίδια περιοχή, διαπιστώσαμε ότι δεν πρόκειται για λάθος που έγινε μόνο σε μένα, αλλά σχεδόν σε όλους», προσθέτει και συνεχίζει: «Στο λογαριασμό μειώθηκε μεν η τιμή ανά τ.μ. (από 2,02 ευρώ σε 1,68 ευρώ) αλλά είναι τόσο αυξημένα τα τ.μ., που στην ουσία πληρώνουμε τρία με τέσσερα ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με προηγουμένως!».
Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 200.000 πολίτες ενδέχεται να έχουν πρόβλημα με τον υπολογισμό των τ.μ. και μπορούν να απευθυνθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης για να διεκδικήσουν την επιστροφή κάποιων ευρώ που δε θα έπρεπε να έχουν πληρώσει με τα δημοτικά τους τέλη.
«Ψέμα» η μείωση του 10% στα τέλη
«Γράμμα κενό περιεχομένου» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, την απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 10%. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται στην πράξη, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του. «Με την ενοποίηση που έγινε το 2013 στις ζώνες κατοικίας (από τρεις σε δύο), η μείωση έχει απορροφηθεί», προσθέτει.
«Τα παράπονα των πολιτών είναι έντονα, κυρίως σε περιοχές της Τούμπας και της Χαριλάου. Η διοίκηση του δήμου τυπικά προχώρησε σε μείωση κατά 10% των δημοτικών τελών σε κατοικίες για το 2013, ωστόσο με την ενοποίηση των δύο ζωνών και με το συντελεστή που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες για τον υπολογισμό των πλασματικών τετραγωνικών μέτρων, ο κόσμος πληρώνει αυξημένα τέλη σε σύγκριση με πέρυσι και πάντως όχι μειωμένα κατά 10%», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
Τα πλασματικά τ.μ.
Η έννοια των πλασματικών τετραγωνικών μέτρων, που εισήχθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να υπολογιστούν τα δημοτικά τέλη, αποδίδεται από τις δημοτικές υπηρεσίες στην αδυναμία του συστήματος της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει περισσότερους κωδικούς (που να αντιστοιχούν σε τιμές για διαφορετικές ζώνες).
Έτσι, για να υπολογιστούν σωστά τα ποσά των δημοτικών τελών, αυξάνονται πλασματικά τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών. Για παράδειγμα, σε ένα δήμο όπου υπάρχουν δύο ζώνες με δύο διαφορετικές τιμές, κοινοποιείται στη ΔΕΗ η υψηλότερη τιμή. Για μια κατοικία που βρίσκεται στη β΄ ζώνη και θα έπρεπε να πληρώσει χαμηλότερη τιμή (π.χ. 80 ευρώ), καταγράφονται στο λογαριασμό λιγότερα τ.μ. από τα πραγματικά (άρα πλασματικά), ώστε να προκύψει το ποσό των 80 ευρώ. Τα πλασματικά τ.μ. προκύπτουν, δηλαδή, από τη διαίρεση του οφειλόμενου δημοτικού τέλους με την τιμή του υψηλού συντελεστή.
«Για τη μεταβολή των υπολογιζόμενων τετραγωνικών μέτρων ως προς τον καταλογισμό των δημοτικών τελών, οι υπηρεσίες επικαλέστηκαν την αδυναμία του προγράμματος της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει περισσότερους κωδικούς», προσθέτει ο κ. Μηταφίδης και εξηγεί: «Στο λογαριασμό που εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2013 και αφορά προηγούμενη περίοδο κατανάλωσης -Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου- παρατηρούμε ότι οι τιμές χρέωσης παραμένουν 2,02 ευρώ ανά τ.μ. για τα δημοτικά τέλη. Ωστόσο, τα υπολογιζόμενα τ.μ. για την επιβολή και χρέωση δημοτικών τελών αυξάνονται κατά 20%».
Επιστροφή χρημάτων
«Αλλάζει ο συντελεστής ζώνης και για το λόγο αυτόν αυξάνονται τα πλασματικά τετραγωνικά μέτρα»,προσπαθούν να εξηγήσουν και από το δήμο Θεσσαλονίκης αναφερόμενοι στο θέμα.
Το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι βάσει της υπ’ αριθμ. 1742/12 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, οι ζώνες χρέωσης των δημοτικών τελών κατοικιών (οικιακών παροχών) από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ενοποιούνται σε δύο από τρεις που ήταν αρχικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η «πλασματοποίηση» της β΄ ζώνης των ακινήτων του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει και ο συντελεστής χρέωσης από 2,02 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε 1,68 ευρώ ανά τ.μ..
Oπως επισημαίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Προσόδων), οι αποδείξεις της ΔΕΗ που εκδόθηκαν το πρώτο δεκαήμερο έτους 2013 -και αφορούν στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012- είναι ορθά χρεωμένες, σε αυτές δε που εκδόθηκαν το επόμενο χρονικό διάστημα και μετά εμφανίζεται επιπλέον μικρό ποσό χρέωσης, για το οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος δημότης έχει δικαίωμα κατάθεσης αίτησης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού (γραφείο 232, 2ος όροφος, τηλ. 2313/317.245).
Πηγή: Αγγελιοφόρος