Στην εποχή που ο πολίτης στρέφεται μετά από χρόνια και πάλι στην κοινωνία, δίνεται η ευκαιρία στις δυναμικές μονάδες της να αναδειχθούν. Η δικιά μας κοινωνία έχει να δείξει πολλά παραδείγματα ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν. Παράδοση δε, έχει σε ανθρώπους που ήθελαν και θέλουν να φέρουν το “καινούριο”. Ένας από αυτούς είναι ο Χρήστος Βρίκος, γέννημα θρέμμα της...
Κοζάνης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Υπεύθυνου Θεσσαλονίκης, για την νεολαία της ΝΔ. Μια θέση κλειδί, που του εμπιστεύθηκε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, θέλοντας να ενεργοποιήσει τους νέους, ώστε να δώσουν οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησαν στη χώρα οι παλιότεροι.
Ο Χρήστος, τελείωσε το 3ο Λύκειο Κοζάνης, είναι απόφοιτος της Νομικής, αλλά και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο. Σήμερα ασκεί δικηγορία στη Θεσσαλονίκη.
Σε συζήτηση που είχαμε, απάντησε στις ερωτήσεις του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ.
Ως νέος εργαζόμενος, στο ελεύθερο επάγγελμα, ποιο αντιλαμβάνεσαι ότι είναι το Νο1 πρόβλημα στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον;
Σαφέστατα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι είναι η ανεργία και η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά που όπως είναι λογικό μας επηρεάζει όλους και ιδιαιτέρως τα ελεύθερα επαγγέλματα. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή, της ύφεσης, επιτείνει ακόμη περισσότερο την αποστροφή των νέων ανθρώπων από τα κόμματα και γενικότερα την πολιτική οδηγώντας όμως και στην γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος αλλά και των θεσμών, γεγονός που εγκυμονεί κίνδυνο, σε τελική ανάλυση, για την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας.
Είναι πρόκληση για σένα το γεγονός ότι η ηγεσία της οργάνωσής σου έχουν βαλθεί να αναστήσει τις πολιτικές νεολαίες; Και αντιπροσωπεύουν οι νεολαίες τους νέους του 2013;
Μιλώντας τελείως ειλικρινά θα πρέπει να δεχθούμε πως τα κόμματα όπως υπήρχαν, ως δομές και οργανώσεις καθώς επίσης και τα μηνύματα που εξέπεμπαν θεωρούνταν παρωχημένα με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα .
Αυτή η αρρυθμία που ακόμα και σήμερα παρατηρείται μεταξύ κοινωνικών αιτημάτων και κομματικών αντανακλαστικών στα αιτήματα αυτά, αποτελεί κατά μείζονα λόγο την ουσία της αποστροφής του κόσμου από τα κόμματα. Πέρα απ’ αυτό, ο κόσμος δεν απορρίπτει τις συλλογικότητες. Ο κόσμος απορρίπτει τις συλλογικότητες με την λάθος νοοτροπία, τη νοοτροπία που μας οδήγησε εδώ.
Σε επίπεδο νεολαιών δεν θεωρώ ότι εκφράζουν, ακόμη τουλάχιστον τους νέους ανθρώπους, θεωρώ ότι οι παλαιοκομματικές λογικές είχαν καθιερωθεί και εμπεδωθεί και στις νεολαίες των κομμάτων γεγονός που έκανε ακόμη πιο εντονη την ανάγκη αλλαγών και ριζοσπαστικών ανατροπών σε ότι αφορά εσωτερικές διαδικασίες, πολιτικές προτάσεις, ρητορική και τρόπους εκφοράς του πολιτικού τους λόγου. Δεν μπορεί ο πολιτικός διάλογος των νέων ανθρώπων να συμβαδίζει ακόμα με παρελθοντικές νοοτροπίες και λογικές. Σε ότι μας αφορά ως ΟΝΝΕΔ, θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά βήματα προς τα εμπρός και έχει δημιουργηθεί μια καλή δυναμική με πολιτικές προτάσεις, σύγχρονες, με ξεκάθαρα επιχειρήματα και παρεμβάσεις στο μεγαλύτερο φάσμα της πολιτικής και της επικαιρότητας, γεγονός που έχει δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις καθώς για πρώτη φορά πολιτική νεολαία στην Ελλάδα προωθεί δικό της πλαίσιο αιτημάτων τόσο στοιχειοθετημένα, με προγραμματισμό, απαλλαγμένo από ξύλινο πολιτικό λόγο.
Δε μπορώ να μην αναφερθώ στο camp ιδεών, στα κοινωνικά βιβλιοπωλεία, στην εξαιρετική δουλειά του epixeiro.info, μίας ιστοσελίδας, που στόχο έχει να προετοιμάσει τους νέους που διεκδικούν σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή μία θέση εργασίας στην αγορά εργασίας αλλά και να αναδείξει την επιχειρηματικότητα, τις καμπάνιες «η βία δεν έχει χρώμα», «πληρωνω δικαια» κ.α.
Ήσουν επί χρόνια εκπρόσωπος φοιτητών της Νομικής και των Πολιτικών Επιστημών στα όργανα του ΑΠΘ. Τι αποκόμισες από όλη αυτή σου την πορεία;
Όλα αυτά τα χρόνια είχα την τύχη να μάθω πως λειτουργεί το Ελληνικό Πανεπιστήμιο με τα όσα καλά και άσχημα αυτό έχει. Έμαθα τι θα πει το “αφού δεν θέλουμε να λάβουμε μια απόφαση ας κάνουμε μια επιτροπή” έμαθα πως ακόμα και τα πιο απλά πράγματα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πολύπλοκα γιατί πολύ απλά “ο νόμος το ορίζει”, έμαθα πως το άσυλο, από άσυλο ιδεών μετατρεπόταν σε άσυλο για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά μπορούσε κανείς να φανταστεί. Αυτό το οποίο αποκόμισα και είναι πραγματικά ελπιδοφόρο είναι ότι μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο υπάρχουν και υπέροχοι άνθρωποι που το αγαπούν σαν το σπίτι τους και που αγωνιούν γι αυτό θυσιάζοντας χρόνο κόπο και πολλές φορές και χρήματα. Θεωρώ πως το πρόσημο είναι θετικό παρά τις όποιες αντιξοότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν χρειάζονται άμεσα αλλαγές για να γίνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μας ανταγωνιστικό και σύγχρονο.
Πως νιώθει ο άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη μιας τόσο ιστορικής οργάνωσης όσο η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης; Τι να περιμένει κανείς από την οργάνωσή σας αλλά και προσωπικά από σένα;
Σαφέστατα η διοίκηση μιας τόσο μεγάλης και ιστορικής οργάνωσης όπως η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης απαιτεί τόσο υπευθυνότητα όσο και διάθεση για σκληρή δουλειά. Προσωπικά στο μέτρο των δυνατοτήτων μου θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να αποκτήσει η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης ακόμη περισσότερα ερείσματα στην τοπική κοινωνία μέσα από το έργο της και τις πολιτικές της προτάσεις γιατί κακά τα ψέματα η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό να κατορθώσουμε να πείσουμε όλο και περισσότερους νέους να έρθουν κοντά μας. Θέλουμε την δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, θέλουμε να τους ακούσουμε, θέλουμε να τους δοθεί χώρος να τοποθετηθούν για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα και να εισφέρουν ότι πιο φρέσκο σε ιδέες.
Σκοπός μας είναι να φέρουμε τους νέους κοντά στην ουσία της πολιτικής, να τους πείσουμε ότι η αποχή δεν είναι λύση και ότι αν θέλουμε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συμμετοχή. Πρέπει να γίνουμε από μια χαμένη γενιά όπως πολλοί μας αποκαλούν μια γενιά που θα τα αλλάξει όλα, μια γενιά που θα ξεριζώσει τις λάθος νοοτροπίες που μας δίδαξε η γενιά του Πολυτεχνείου. Δεν θελουμε να αντικαταστήσουμε αυτή την γενιά. Θέλουμε να διορθώσουμε τα λάθη που έκανε.
Ως ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης έχουμε προγραμματίσει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στα πλάισια της γενικότερης προσπαθειάς μας για ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων. Εχουμε τοποθετηθεί για θέματα τις επικαιρότητας με δελτία τύπου θέλοντας να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και το ευχάριστο είναι ότι βρίσκουμε συνεχώς νέους ανθρώπους που συμφωνούν μαζί μας και μας παροτρύνουν να συνεχισουμε. Σε ότι αφορά τις δράσεις μας, προσφατα συμμετείχαμε με εθελοντικές ομάδες στην καμπάνια “sail for pink” του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού Άλμα Ζωής. Η εκδήλωση αυτή στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο καλεσμά μας. Σκοπός μας ήταν μέσω της συμμετοχής μας να ενισχύσουμε το έργο του συλλόγου και βεβαίως να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία της Θεσσαλονίκης πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ζωής, δίνοντας συνάμα έναν αέρα ελπίδας με το μήνυμα ότι “ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί”. Όπως είναι φυσικό έπεται και συνέχεια καθώς για εμάς η δραστηριοποίηση και η συμμετοχή είναι ένα στοίχημα που θέλουμε να το κερδίσουμε.
Έχουν οι νεολαίες έρεισμα στα κόμματα;
Αποτελεί στοίχημα για όλες τις νεολαίες ελπίζω, -σε ότι αφορά εμάς ειναι σαφέστατα ένα στοίχημα-, να ενεργοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους τα προβλήματα τους ...μην ξεχνιόμαστε οι οννεδίτισσες και οι οννεδίτες είναι νέοι άνθρωποι κι αυτοί, βιώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα και είναι σε θέση να καταλάβουν και οι ίδιοι τα προβλήματα της νέας γενιάς. Όσο περισσότεροι έρθουν κοντά μας τόσο πιο εύκολο για εμάς θα είναι να αλλάξουμε όλα όσα μας έφεραν εδώ, τόσο πιο δυνατή μπορεί να γίνει η φωνή μας σ’ αυτή την προσπάθεια για αλλαγή όλων όσων κατέστησαν την γενιά μας το μεγαλύτερο θύμα αυτής της κρίσης και ως θύμα αυτής της κρίσης νομίζω νομιμοποιούμαστε αν όχι οφείλουμε, να πάρουμε σιγά σιγά την κατάσταση στα χέρια μας. Σύνθημα μας το “Μια γενιά που δυναμώνει, μια εποχή που ανατρέπεται”.
Στη δημοκρατία την κατάσταση στα χέρια του την παίρνει μόνο αυτός που συμμετέχει, η απάθεια και η αποπολιτικοποίηση δεν είναι λύση. Όπως σαφέστατα λύση δεν αποτελεί ο λαϊκισμός όλων όσων δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Με μεγάλα λόγια και συμβιβασμούς δεν γίνεται δουλειά. Πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε.
Ποια η σχέση σου με την Κοζάνη;
Η Κοζάνη είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, εδώ μένουν οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι η οικογένεια μου οι παιδικοί μου φίλοι και ως εκ τούτου την επισκέπτομαι σε κάθε ευκαιρία.
Πως βλέπεις την ευρύτερη περιοχή στα επόμενα χρόνια;
Η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης είναι ένας ενεργειακός κόμβος και σημείο αναφοράς για την χώρα ολόκληρη. θεωρώ ότι έχει περιθώρια εξέλιξης.
Βλέπω ότι σημαντικές δομές όπως το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ παραμένουν, γίνονται επενδύσεις, οπότε αν αξιοποιήσουμε σωστά το ανθρώπινο δυναμικό μας, η περιοχή μπορεί να παίξει ρόλο τις επόμενες δεκαετίες. Οι άνθρωποι του νομού μας είναι εργατικοί και νοικοκύρηδες αυτό αποτελεί από μόνο του ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.
Δώσε στα παιδιά της Κοζάνης ένα κίνητρο για συμμετοχή στην κοινωνική και στην πολιτική ζωή.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε ότι δεν μας αρέσει πρέπει να ενεργοποιηθούμε και πρέπει να το κάνουμε άμεσα. Στο χέρι μας είναι να βγούμε μπροστά και να φέρουμε το νέο και το διαφορετικό.
(Συνέντευξη στον Αντώνη Πουγαρίδη στην εφημερίδα της Κοζάνης Πτολεμαίος)
Κοζάνης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Υπεύθυνου Θεσσαλονίκης, για την νεολαία της ΝΔ. Μια θέση κλειδί, που του εμπιστεύθηκε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, θέλοντας να ενεργοποιήσει τους νέους, ώστε να δώσουν οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησαν στη χώρα οι παλιότεροι.
Ο Χρήστος, τελείωσε το 3ο Λύκειο Κοζάνης, είναι απόφοιτος της Νομικής, αλλά και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο. Σήμερα ασκεί δικηγορία στη Θεσσαλονίκη.
Σε συζήτηση που είχαμε, απάντησε στις ερωτήσεις του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ.
Ως νέος εργαζόμενος, στο ελεύθερο επάγγελμα, ποιο αντιλαμβάνεσαι ότι είναι το Νο1 πρόβλημα στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον;
Σαφέστατα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι είναι η ανεργία και η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά που όπως είναι λογικό μας επηρεάζει όλους και ιδιαιτέρως τα ελεύθερα επαγγέλματα. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή, της ύφεσης, επιτείνει ακόμη περισσότερο την αποστροφή των νέων ανθρώπων από τα κόμματα και γενικότερα την πολιτική οδηγώντας όμως και στην γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος αλλά και των θεσμών, γεγονός που εγκυμονεί κίνδυνο, σε τελική ανάλυση, για την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας.
Είναι πρόκληση για σένα το γεγονός ότι η ηγεσία της οργάνωσής σου έχουν βαλθεί να αναστήσει τις πολιτικές νεολαίες; Και αντιπροσωπεύουν οι νεολαίες τους νέους του 2013;
Μιλώντας τελείως ειλικρινά θα πρέπει να δεχθούμε πως τα κόμματα όπως υπήρχαν, ως δομές και οργανώσεις καθώς επίσης και τα μηνύματα που εξέπεμπαν θεωρούνταν παρωχημένα με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα .
Αυτή η αρρυθμία που ακόμα και σήμερα παρατηρείται μεταξύ κοινωνικών αιτημάτων και κομματικών αντανακλαστικών στα αιτήματα αυτά, αποτελεί κατά μείζονα λόγο την ουσία της αποστροφής του κόσμου από τα κόμματα. Πέρα απ’ αυτό, ο κόσμος δεν απορρίπτει τις συλλογικότητες. Ο κόσμος απορρίπτει τις συλλογικότητες με την λάθος νοοτροπία, τη νοοτροπία που μας οδήγησε εδώ.
Σε επίπεδο νεολαιών δεν θεωρώ ότι εκφράζουν, ακόμη τουλάχιστον τους νέους ανθρώπους, θεωρώ ότι οι παλαιοκομματικές λογικές είχαν καθιερωθεί και εμπεδωθεί και στις νεολαίες των κομμάτων γεγονός που έκανε ακόμη πιο εντονη την ανάγκη αλλαγών και ριζοσπαστικών ανατροπών σε ότι αφορά εσωτερικές διαδικασίες, πολιτικές προτάσεις, ρητορική και τρόπους εκφοράς του πολιτικού τους λόγου. Δεν μπορεί ο πολιτικός διάλογος των νέων ανθρώπων να συμβαδίζει ακόμα με παρελθοντικές νοοτροπίες και λογικές. Σε ότι μας αφορά ως ΟΝΝΕΔ, θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά βήματα προς τα εμπρός και έχει δημιουργηθεί μια καλή δυναμική με πολιτικές προτάσεις, σύγχρονες, με ξεκάθαρα επιχειρήματα και παρεμβάσεις στο μεγαλύτερο φάσμα της πολιτικής και της επικαιρότητας, γεγονός που έχει δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις καθώς για πρώτη φορά πολιτική νεολαία στην Ελλάδα προωθεί δικό της πλαίσιο αιτημάτων τόσο στοιχειοθετημένα, με προγραμματισμό, απαλλαγμένo από ξύλινο πολιτικό λόγο.
Δε μπορώ να μην αναφερθώ στο camp ιδεών, στα κοινωνικά βιβλιοπωλεία, στην εξαιρετική δουλειά του epixeiro.info, μίας ιστοσελίδας, που στόχο έχει να προετοιμάσει τους νέους που διεκδικούν σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή μία θέση εργασίας στην αγορά εργασίας αλλά και να αναδείξει την επιχειρηματικότητα, τις καμπάνιες «η βία δεν έχει χρώμα», «πληρωνω δικαια» κ.α.
Ήσουν επί χρόνια εκπρόσωπος φοιτητών της Νομικής και των Πολιτικών Επιστημών στα όργανα του ΑΠΘ. Τι αποκόμισες από όλη αυτή σου την πορεία;
Όλα αυτά τα χρόνια είχα την τύχη να μάθω πως λειτουργεί το Ελληνικό Πανεπιστήμιο με τα όσα καλά και άσχημα αυτό έχει. Έμαθα τι θα πει το “αφού δεν θέλουμε να λάβουμε μια απόφαση ας κάνουμε μια επιτροπή” έμαθα πως ακόμα και τα πιο απλά πράγματα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πολύπλοκα γιατί πολύ απλά “ο νόμος το ορίζει”, έμαθα πως το άσυλο, από άσυλο ιδεών μετατρεπόταν σε άσυλο για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά μπορούσε κανείς να φανταστεί. Αυτό το οποίο αποκόμισα και είναι πραγματικά ελπιδοφόρο είναι ότι μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο υπάρχουν και υπέροχοι άνθρωποι που το αγαπούν σαν το σπίτι τους και που αγωνιούν γι αυτό θυσιάζοντας χρόνο κόπο και πολλές φορές και χρήματα. Θεωρώ πως το πρόσημο είναι θετικό παρά τις όποιες αντιξοότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν χρειάζονται άμεσα αλλαγές για να γίνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μας ανταγωνιστικό και σύγχρονο.
Πως νιώθει ο άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη μιας τόσο ιστορικής οργάνωσης όσο η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης; Τι να περιμένει κανείς από την οργάνωσή σας αλλά και προσωπικά από σένα;
Σαφέστατα η διοίκηση μιας τόσο μεγάλης και ιστορικής οργάνωσης όπως η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης απαιτεί τόσο υπευθυνότητα όσο και διάθεση για σκληρή δουλειά. Προσωπικά στο μέτρο των δυνατοτήτων μου θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να αποκτήσει η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης ακόμη περισσότερα ερείσματα στην τοπική κοινωνία μέσα από το έργο της και τις πολιτικές της προτάσεις γιατί κακά τα ψέματα η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό να κατορθώσουμε να πείσουμε όλο και περισσότερους νέους να έρθουν κοντά μας. Θέλουμε την δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, θέλουμε να τους ακούσουμε, θέλουμε να τους δοθεί χώρος να τοποθετηθούν για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα και να εισφέρουν ότι πιο φρέσκο σε ιδέες.
Σκοπός μας είναι να φέρουμε τους νέους κοντά στην ουσία της πολιτικής, να τους πείσουμε ότι η αποχή δεν είναι λύση και ότι αν θέλουμε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συμμετοχή. Πρέπει να γίνουμε από μια χαμένη γενιά όπως πολλοί μας αποκαλούν μια γενιά που θα τα αλλάξει όλα, μια γενιά που θα ξεριζώσει τις λάθος νοοτροπίες που μας δίδαξε η γενιά του Πολυτεχνείου. Δεν θελουμε να αντικαταστήσουμε αυτή την γενιά. Θέλουμε να διορθώσουμε τα λάθη που έκανε.
Ως ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης έχουμε προγραμματίσει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στα πλάισια της γενικότερης προσπαθειάς μας για ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων. Εχουμε τοποθετηθεί για θέματα τις επικαιρότητας με δελτία τύπου θέλοντας να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και το ευχάριστο είναι ότι βρίσκουμε συνεχώς νέους ανθρώπους που συμφωνούν μαζί μας και μας παροτρύνουν να συνεχισουμε. Σε ότι αφορά τις δράσεις μας, προσφατα συμμετείχαμε με εθελοντικές ομάδες στην καμπάνια “sail for pink” του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού Άλμα Ζωής. Η εκδήλωση αυτή στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο καλεσμά μας. Σκοπός μας ήταν μέσω της συμμετοχής μας να ενισχύσουμε το έργο του συλλόγου και βεβαίως να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία της Θεσσαλονίκης πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ζωής, δίνοντας συνάμα έναν αέρα ελπίδας με το μήνυμα ότι “ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί”. Όπως είναι φυσικό έπεται και συνέχεια καθώς για εμάς η δραστηριοποίηση και η συμμετοχή είναι ένα στοίχημα που θέλουμε να το κερδίσουμε.
Έχουν οι νεολαίες έρεισμα στα κόμματα;
Αποτελεί στοίχημα για όλες τις νεολαίες ελπίζω, -σε ότι αφορά εμάς ειναι σαφέστατα ένα στοίχημα-, να ενεργοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους τα προβλήματα τους ...μην ξεχνιόμαστε οι οννεδίτισσες και οι οννεδίτες είναι νέοι άνθρωποι κι αυτοί, βιώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα και είναι σε θέση να καταλάβουν και οι ίδιοι τα προβλήματα της νέας γενιάς. Όσο περισσότεροι έρθουν κοντά μας τόσο πιο εύκολο για εμάς θα είναι να αλλάξουμε όλα όσα μας έφεραν εδώ, τόσο πιο δυνατή μπορεί να γίνει η φωνή μας σ’ αυτή την προσπάθεια για αλλαγή όλων όσων κατέστησαν την γενιά μας το μεγαλύτερο θύμα αυτής της κρίσης και ως θύμα αυτής της κρίσης νομίζω νομιμοποιούμαστε αν όχι οφείλουμε, να πάρουμε σιγά σιγά την κατάσταση στα χέρια μας. Σύνθημα μας το “Μια γενιά που δυναμώνει, μια εποχή που ανατρέπεται”.
Στη δημοκρατία την κατάσταση στα χέρια του την παίρνει μόνο αυτός που συμμετέχει, η απάθεια και η αποπολιτικοποίηση δεν είναι λύση. Όπως σαφέστατα λύση δεν αποτελεί ο λαϊκισμός όλων όσων δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Με μεγάλα λόγια και συμβιβασμούς δεν γίνεται δουλειά. Πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε.
Ποια η σχέση σου με την Κοζάνη;
Η Κοζάνη είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, εδώ μένουν οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι η οικογένεια μου οι παιδικοί μου φίλοι και ως εκ τούτου την επισκέπτομαι σε κάθε ευκαιρία.
Πως βλέπεις την ευρύτερη περιοχή στα επόμενα χρόνια;
Η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης είναι ένας ενεργειακός κόμβος και σημείο αναφοράς για την χώρα ολόκληρη. θεωρώ ότι έχει περιθώρια εξέλιξης.
Βλέπω ότι σημαντικές δομές όπως το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ παραμένουν, γίνονται επενδύσεις, οπότε αν αξιοποιήσουμε σωστά το ανθρώπινο δυναμικό μας, η περιοχή μπορεί να παίξει ρόλο τις επόμενες δεκαετίες. Οι άνθρωποι του νομού μας είναι εργατικοί και νοικοκύρηδες αυτό αποτελεί από μόνο του ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.
Δώσε στα παιδιά της Κοζάνης ένα κίνητρο για συμμετοχή στην κοινωνική και στην πολιτική ζωή.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε ότι δεν μας αρέσει πρέπει να ενεργοποιηθούμε και πρέπει να το κάνουμε άμεσα. Στο χέρι μας είναι να βγούμε μπροστά και να φέρουμε το νέο και το διαφορετικό.
(Συνέντευξη στον Αντώνη Πουγαρίδη στην εφημερίδα της Κοζάνης Πτολεμαίος)