20 Απρ 2013

Schema... ένα ιστορικό συγκρότημα των Ιωαννίνων σήμερα στη Θεσσαλονίκη!

Σήμερα  Live στο ΦΙΞ in Art
Το Schema (Σχήμα), η ιστορική μπάντα της πόλης των Ιωαννίνων, που πρόσφατα γιόρτασε τα 20 χρόνια ζωής και παρουσίας της στο χώρο της μουσικής, εμφανίζεται ξανά, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα...
στη Θεσσαλονίκη, για μία συναυλία, σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου, στο ΦΙΞ in Art.
Έχοντας ως όπλο το κράμα δυναμισμό και εμπειρίας, το Schema θα
παρουσιάσει μουσική από όλη του τη δισκογραφική δουλειά, καθώς και τραγούδια από τον επερχόμενο τέταρτο δίσκο.  Μουσικές μελωδίες σε εναλλακτικά και ροκ μοτίβα, αλλά ταυτόχρονα δίνοντας  βάση στο ιδιαίτερο και μοναδικό της Ηπειρώτικης μουσικής και κουλτούρας!

Το Schema είναι οι:
Στάθης Χουλιαρης (Φωνή, Κιθάρα)
James Μπασδάνης (Κιθάρα)
Αργφρης Τασούλας (Μπάσο)
Λεωνίδας Πορίκης (Τύμπανα)

«Το Σχήμα»  ή αλλιώς Schema δημιουργήθηκε το 1993 στα Ιωάννινα φέρνοντας απ’ την πανέμορφη πόλη εικόνες και ήχους που θα ταξιδέψουν και θα ξεσηκώσουν το κοινό της rock, pop  και όχι μόνο  και από τότε εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.



Από το 1995 εμφανίζεται σε καθημερινή βάση σε clubs τις χειμερινές περιόδους.Το 2000 συμμετείχε στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό συγκροτημάτων ροκ μουσικής και επελέγη στην πρώτη δεκάδα με το τραγούδι «Προσπαθώ». Ήταν το μοναδικό ελληνικό συγκρότημα που επελέγη εκείνη τη χρονιά.
Το συγκρότημα έχει παρουσιάσει τη δουλειά του και μέσω της Ελληνικής τηλεόρασης.
Δισκογραφία:

Το Μάιο του 2003 ηχογράφησε την πρώτη του δουλειά αποτελούμενη από δύο ελληνόφωνα και τρία αγγλόφωνα τραγούδια με τίτλο «Come Closer». Το cd κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο από την εταιρία Side Two Records μέσω του Studio II και με εταιρία διανομής την «Κίνηση ήχου και εικόνας». Η ηχοληψία και το remix έγιναν από τον Χρήστο Λαινά, το mastering από τον Coti K και στην γυναικεία φωνή η Ανναλίνα Φωτοπούλου.
Τον Μάιο του 2004 κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ περιέχοντας 11 κομμάτια με τίτλο «Earth» σε παραγωγή του Στάθη Χούλιαρη και του Χρήστου Λαινά από την ίδια εταιρία με πολλές συμμετοχές όπως της Ανναλίνας Φωτοπούλου στα φωνητικά, της Φωτεινής Νικολοπούλου στο τσέλο, του Γιάννη Παπαναστασίου στο σαξόφωνο και του Χρήστου Ζώη στο κοντραμπάσο. Την διεύθυνση της παραγωγής είχε ο Βλάσης Ερημάκης.
Την μουσική και την ενορχήστρωση στα δύο cd υπογράφει ο Στάθης Χούλιαρης, ενώ στίχους έχουν γράψει η Όλγα Ζάνη, η Ανναλίνα Φωτοπούλου, ο Αχιλλέας Νάσιος, ο Άσεμ Αμπουμόγλι και ο Στάθης Χούλιαρης.
Κριτικές δίσκων:
Η Κέρη Καραλή έγραψε για τους Schema:
"Τα έξι χρόνια καθυστέρησης κι αναμονής αποδίδουν και φέρνουν το Schema, ξανά, στα ηχεία μας, με το “Sick Enjoyment” (2010) να κρούει την ματιά μας προς αισθητική αυθύπαρκτη μέσα στην ίδια της την πορεία. Αν και τα “come closer” (2003) και “Earth” (2004) πατούσαν στις παρυφές του εσωτερισμού, μέσω του ροκ πειραματισμού, η τελευταία δουλειά των Ιωαννιτών αποφασίζει να βγει στο φως. Εξωτερικεύει τη χαρά τού να βρίσκεσαι σ’ αυτή τη ζωή και να τραγουδάς “screw you my darling”, ενώ συνδαυλίζει μέσω της μουσικής, την funky πλευρά της, που εγκατέλειψε νύχτα το παρελθόν.
Η μουσική, η ερμηνεία κι ο αισθησιασμός μας επιτρέπουν να μιλάμε για το fusion άνοιγμα του/των Schema, που λειτουργεί ως ‘πολιτισμικό’ melting pot και κατοπτρίζει την ποικιλία μέσα απ’ την οποία καλούμαστε να επιλέξουμε… Την ανομοιογένεια, που διόλου στην τύχη της δεν την αφήνουν.
Το ethnic ταξιδεύει στο Σικάγο, χαιρετίζει το blues, ενώ το ίδιο βράδυ αρπάζει ένα ταξί που ξεκινάει rock ‘n’ roll για Ντιτρόιτ και το πρωί φτάνει στο Μέμφις. Οι γκρούβες στις κιθάρες εναλλάσσουν τα tempos, αφήνοντας χώρο στη φυσαρμόνικα, το μαντολίνο, τον ήχο του Hammond και την trip ηδύτητα. Ξυπνούν τις χορδές με πένες, και τις αφήνουν να δημιουργούν κραδασμούς εν μέσω τριγμών των δαχτύλων, πάνω στα πλήκτρα που περιμένουν το δάκρυ να στάξει, στην θέα του αποχαιρετισμού του τελευταίου σταθμού.
“Is your whisper in a dream (…)”, ή τρέχει με διακόσια στην ανάμνηση μιας τελευταίας βόλτας δίπλα στο έρεβος της ερήμου;

Η φωνή της Σοφίας Καμινά απαντά ότι το σκότος δεν χωράει εδώ, ενώ αφιονίζει την ατμόσφαιρα με τις ‘ψιλές’ της, και σιγουρεύει τη θέση της ως γυναίκα που δεν αξίζει να παραπαίει στο ‘μάλλον’ και το ‘μπορεί’. Ο Στάθης Χούλιαρης δε, αγγίζει τον αισθησιασμό και επαναφέρει την αρμονία, που ίσως να χάνεται λόγω ‘υπερβολικής’ χρήσης της γυναικείας φωνής σε 5 απ’ τα 10 tracks. Ο πειραματισμός με τη φωνή του, μέσω παραμορφώσεων, προσδίδει την space αύρα, που χρειάζεται ο δίσκος για να ξεφύγει απ’ το μονοπάτι του διασκεδαστή πλην μονότονου περιπατητή.
Θα τολμήσω, λοιπόν, να πω ότι πρόκειται για ένα sexy “Sick Enjoyment” που χρειάζεται, για να μας θυμίζει το ταξίδι που σβήνει τον προορισμό."

Οι Schema σήμερα:
Η τωρινή σύνθεση των Σχήμα είναι: Στάθης Χούλιαρης, Λεωνίδας Πόρκης, James Μπασδάνης και Αργύρης Τασούλας. και θα έχετε την ευκαιρία να τους απολαύσετε live στη Θεσσαλονίκη - 20 Απρίλη.

Με πληροφορίες από το http://now-ioannina.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη