Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα υγείας όπως με ενημέρωσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με δελτίο τύπου. Μάλιστα είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της υπέρτασης. Για να δούμε όμως τι τραβάει κάποιος που έχει πρόβλημα υγείας στην Ελλάδα.
Της Κατερίνας Νικολάου
Γράφει λοιπόν το δελτίο τύπου:
"Παγκόσμια η αρτηριακή υπέρταση εκτιμάται ότι προκαλεί 7.500.000 θανάτους, περίπου το 12,8% του συνόλου των θανάτων. Το 2008 το 40% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 25 ετών είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση."
Της Κατερίνας Νικολάου
Γράφει λοιπόν το δελτίο τύπου:
"Παγκόσμια η αρτηριακή υπέρταση εκτιμάται ότι προκαλεί 7.500.000 θανάτους, περίπου το 12,8% του συνόλου των θανάτων. Το 2008 το 40% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 25 ετών είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση."
Σκέφτομαι πως στην Ελλάδα τα νούμερα θα είναι σαφώς υψηλότερα. Με όλα αυτά που ακούμε καθημερινά και την ψυχολογική και οικονομική πίεση που υφιστάμεθα λίγο πολύ είμαστε όλοι στο παρά πέντε για εγκεφαλικό, αν υποθέσει βέβαια κανείς πως έχουμε εγκέφαλο αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα (κάνουμε και λίγο μαύρο χιούμορ μπας και γλυτώσουμε το εγκεφαλικό).
Πες λοιπόν ότι ανεβάζει ένας άνθρωπος πίεση ξαφνικά, τον πηγαίνουν οι δικοί του στο εφημερεύον νοσοκομείο όπου έχει να αντιμετωπίσει τα εξής:
- Αρχικά θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τρεις ώρες να τον δει ένας παθολόγος.
- Θα του γράψει εξετάσεις αίματος για τις οποίες θα περιμένει επί μιάμιση ώρα στην ουρά.
- Θα περιμένει άλλο ένα δίωρο για τα αποτελέσματα. Σε όλο αυτό το διάστημα θα είναι μάλλον όρθιος και αυτός και οι συγγενείς του αφού δεν θα υπάρχει χώρος να καθίσουν.
- Αν για τον άλφα ή βήτα λόγο χρειαστεί ακτινογραφία πολλαπλασιάστε το προηγούμενο βήμα επί 3.
- Θα περιμένει εκ νέου με τα αποτελέσματα στο χέρι τη γνωμάτευση του παθολόγου αφού δει και τις εξετάσεις.
- Θα πει τι θα πει ο παθολόγος, ο οποίος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ειδικευόμενος που από τις 8 που ξεκίνησε η εφημερία δεν θα έχει προλάβει να φάει, θα δώσει κάποια αγωγή ίσω χρειαστεί εισαγωγή με τα πολλά με τα λίγα, αν είναι ασφαλισμένος ο ασθενής θα δώσει 5 ευρώ. Αν όχι θα πρέπει να πληρώσει αδρά για τις εξετάσεις. Ο γιατρός θα συμβουλεύσει να υπάρξει επανέλεγχος εντός 4-6 μηνών.
- Θα πρέπει ο ασθενής να πάρει τηλέφωνο στο Ίασις μάλλον 6 μήνες πριν για αν κλείσει πρωινό ραντεβού. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το ΙΚΑ.
- Αν δεν πάρει έγκαιρα τηλέφωνο και χρειαστεί να πάει σε ένα απογευματινό εξωτερικό ιατρείο δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώσει 75 ευρώ.
Ε μετά από όλα αυτά δεν θα του ανεβαίνει η πίεση; Μόνο από τη σύγχιση και την ταλαιπωρία στο τσεπάκι το έχει το εγκεφαλικό!
Στην υγειά μας λοιπόν. Χρόνια πολλά!