Πολύς θόρυβος για το γεγονός, ως φαίνεται, ότι και η αλυσσίδα καταστημάτων Starbucks κάνει τζίρους εκατομμυρίων, αλλά δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος στο ελληνικό κωλοκράτος, επειδή..
όλα τα κέρδη οδεύουν εις την Εσπερίαν και δη εις τας αγκάλας μίας εξωχώριας εταιρείας [όφσορ που λένε οι μορφωμένοι], η οποία ανήκει σ’ αυτούς που ανήκουν και τα καταστηματάκια.
Πάλι πέσαμε από τα σύννεφα που εξακολουθούν να είναι γεμάτα από ανυποψίαστους ανθρώπους, κυρίως δε πολιτικούς. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, μήπως και ξεστραβωθούμε.
Άρθρο 31 του ν. 2238/1994 [Κώδιξ Φορολογίας Εισοδήματος]:
"14. Οι δαπάνες που πραγματοποιεί η επιχείρηση για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρία, καθώς και τα δικαιώματα ή οι αποζημιώσεις που καταβάλλει αυτή σε εξωχώρια εταιρία για τη χρησιμοποίηση στην Ελλάδα τεχνικής βοήθειας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων, σχεδίων, μυστικών βιομηχανικών μεθόδων και τύπων, πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων συναφών δικαιωμάτων, δεν επίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της.
Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται δαπάνες που αφορούν αγορά ή μεταφορά στην Ελλάδα αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών ή άλλων προϊόντων για τα οποία δημοσιεύονται δείκτες τιμών χονδρικής πώλησης και τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά προϊόντων."
Αυτή η παράγραφος προσετέθη στο ανωτέρω άρθρο με το άρθρο 5§8 του ν. 3091/2002. Και τί μας λέει; Ότι τα Starbucks και κάθε Starbucks δεν μπορούν να αφαιρούν από τα έσοδά τους ως έξοδα τα χρήματα που πληρώνουν σε εξωχώρια εταιρεία για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μυστικά βιομηχανικών μεθόδων και άλλα συναφή δικαιώματα. Πολύ ωραία.
Τί δημοσιεύθηκε, όμως, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 23.04.2010, ήτοι την ημέρα που το βλαμμένο και η παρέα των 156 παλαμοκρουστών μάς έβαζαν στην εποχή του Μνημονίου, όπως λέμε «εποχή των σπηλαίων»; Δημοσιεύθηκε ο νόμος 3842/2010, με το άρθρο 78§4 του οποίου καταργήθηκε η ως άνω παράγραφος 14. Τόσο απλά. Είπαμε, οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν Χριστό και απλώς επιβεβαιώνουν κάθε μέρα το απόφθεγμα ότι πας άνθρωπος είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου με εξαίρεση τους πολιτικούς, οι οποίοι είναι ένοχοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου [Μη με ρωτήσετε αν οι πολιτικοί είναι άνθρωποι].
Αλλά για να μην κατηγορηθώ ως λαϊκιστής και παπαρολόγος, πρέπει να σημειώσω ότι η εν λόγω παράγραφος καταργήθηκε, επειδή προσετέθη νέο κεφάλαιο στον Κώδικα με άρθρα 51Α και 51Β που ορίζουν ότι τέτοια εμβάσματα για δικαιώματα κ.λπ. δεν εκπίπτουν από τα έσοδα μίας εταιρείας, όταν πληρώνονται σε εταιρεία εδρεύουσα σε κράτος μη συνεργάσιμο υπό την έννοια ότι το κράτος αυτό έχει πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή ή δεν έχει συνάψει με τη χώρας μας σύμβαση διοικητικής συνδρομής, όπως τα κράτη αυτά καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κάθε έτος.
Ιδού ο κατάλογος των μη συνεργάσιμων κρατών για το έτος 2012:
1. Ανδόρα Andorra
2. Ανγκουίλα Anguilla
3. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Antigua & Barbuda
4. Αρούμπα Aruba
5. Μπαχάμες the Bahamas
6. Μπαχρέιν Bahrain
7. Μπαρμπάντος Barbados
8. Βερμούδες Bermuda
9. Μπελίζ Belize
10. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι British Virgin Islands
11. Μπρουνέι Brunei
12. Νήσοι Κέιμαν Cayman Islands
13. Νήσοι Κουκ the Cook Islands
14. Κόστα Ρίκα Costa Rica
15. Ντομίνικα Dominica
16. Γιβραλτάρ Gibraltar
17. Γρενάδα Grenada
18. Γουατεμάλα Guatemala
19. Γκέρνσεϋ Guernsey
20. Νήσος Μαν Isle of Man
21. Τζέρσεϋ Jersey
22. Λίβανος Lebanon
23. Λιβερία Liberia
24. Λιχτενστάιν Liechtenstein
25. Μαλαισία Malaysia
26. Νήσοι Μάρσαλ Marshall Islands
27. Μοντσεράτ Montserrat
28. Μαυρίκιος Mauritius
29. Μονακό Monaco
30. Ναούρου Nauru
31. Ολλανδικές Αντίλλες Netherland Antilles
32. ΠΓΔΜ FYROM
33. Νιούε Niue
34. Παναμάς Panama
35. Φιλιππίνες Philippines
36. Αγία Λουκία St. Lucia
37. Αγιος Χριστόφορος και Νέβις St. Kitts and Nevis
38. Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες St. Vincent and the Grenadines
39. Σαμόα Samoa
40. Σεϋχέλλες Seychelles
41. Σιγκαπούρη Singapore
42. Νήσοι Τέρκς και Κάικος Turks and Caicos
43. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ US Virgin Islands
44. Βανουάτου Vanuatu
45. Ουρουγουάη Uruguay
46. Χόνγκ-Κόνγκ Hong-Kong
Αν, λοιπόν, τα Starbucks εμβάζουν κεφάλαια για πληρωμή δικαιωμάτων σε χώρα μη περιλαμβανόμενη στον ως άνω κατάλογο, τα σχετικά εμβάσματα εκπίπτουν από τα έσοδά τους ως έξοδα. Απλά πράγματα ρεεεεε!! Τί σπάτε τα κεφάλια σας για τα κεφάλαια των άλλων; Πώς θα έλθει η ανάπτυξη, εάν δεν βγαίνουν έξω τα κέρδη μη επανεπενδυόμενα ουδέ καν φορολογούμενα στην Ελλάδα;
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
Υ.Γ. Αυτονόητον είναι ότι τα κεφάλαια που αποτελούν έξοδα εκπίπτοντα στην Ελλάδα και εξάγονται σε χώρες μη περιλαμβανόμενες στον ανωτέρω κατάλογο τυγχάνουν της κατάλληλης επεξεργασίας και συνεχίζουν το ταξίδι τους για άλλους ειδυλλιακούς προορισμούς.