Φυσικά και ο ΑΚΤΩΡ μέσα...
Στην τελική φάση μπαίνουν τις επόμενες έξι εβδομάδες τέσσερις από τους διαγωνισμούς διαχείρισης απορριμμάτων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Εκτός από τον διαγωνισμό για τη διαχείριση .....
απορριμμάτων της Πελοποννήσου, όπου οι πέντε υποψήφιοι θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 11 Ιουλίου, στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υποβληθούν προσφορές και για τα μικρότερα έργα σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Σέρρες.
Οι εργολάβοι φαίνεται πως δίνουν σκληρή μάχη για να βάλουν πόδι στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, όπως προκύπτει και από τις δικαστικές εμπλοκές στο πρώτο από τα έργα ΣΔΙΤ, που αφορά την Κεντρική Μακεδονία.
Πρόκειται για μια τεράστια αγορά, που μπορεί να αναπληρώσει τη βουτιά των δημόσιων έργων, αφού η συνολική αξία των συμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, με το κόστος κατασκευής στα 750 εκατ. ευρώ (το 50% χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
Στο υπουργείο ελπίζουν πως σύντομα θα τελειώσει το σίριαλ με τις προσφυγές (χθες εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας) ώστε να ανατεθεί και το πρώτο έργο. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των αναδόχων είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που θέτουν η εθνική και η κοινοτική νομοθεσία.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση περίπου 200.000 τόνων ετησίως για διάστημα 28 ετών και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει πέντε εταιρείες ή κοινοπραξίες που θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 11 Ιουλίου.
Πρόκειται για την κοινοπραξία Archirodon Group - Intrakat - Envitec, την κοινοπραξία Μεσόγειος - J&P ΑΒΑΞ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τη Novaera Hellas του ομίλου Κοπελούζου και την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ.
Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση περίπου 110.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως για 27 χρόνια. Στην τελική φάση είχαν περάσει η κοινοπραξία Archirodon Group - Intrakat - Envitec, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ.
Οι τρεις προαναφερθέντες όμιλοι καθώς και η Novaera Hellas είχαν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων στις Σέρρες. Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η συντήρηση και η λειτουργία υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Σερρών. Η συνολική ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 90.000 τόνους, με ΣΔΙΤ διάρκειας 27 ετών.
Στην Ηλεία είχαν επίσης περάσει στην τελική φάση τέσσερις κοινοπραξίες - εταιρείες, και συγκεκριμένα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η κοινοπραξία Archirodon Group - Intrakat - Envitec, η κοινοπραξία Μεσόγειος - J&P ΑΒΑΞ και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ. Η συνολική ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 100.000 τόνους, ενώ ο ιδιώτης θα επιλεγεί για σύμπραξη διάρκειας 27 ετών.
Η κόντρα που έχει πάρει και δικαστικές διαστάσεις για το έργο ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία γίνεται μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και των δύο άλλων υποψηφίων που πέρασαν στο τελικό στάδιο, και συγκεκριμένα των κοινοπραξιών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ και Μεσόγειος - J&P ΑΒΑΞ - Polyeco.
euro2day.gr