18 Μαΐ 2013

Τι είδαν οι Έλληνες βουλευτές στο Κουρδιστάν


Η αποστολή Ελλήνων βουλευτών και επιχειρηματιών άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με την οικονομία μίας χώρας που φτιάχνεται κυριολεκτικά από την αρχή. Οι επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.



Ο Σάββας Αναστασιάδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και η Κατερίνα Μάρκου από τη ΔΗΜΑΡ βρέθηκαν από τις 19 έως τις 25 Απριλίου στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής επαρχίας του Ιράκ, συνοδεύοντας μία ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών.

Η επίσκεψη στο ομόσπονδο κράτος του Κουρδιστάν έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου επισκέπτεται την περιοχή που επί πολλά χρόνια ταλανιζόταν από συρράξεις, εμφυλίους και πολιτική αβεβαιότητα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, αλλά και να επαινεθεί, είναι ότι η αποστολή στο Νότιο Κουρδιστάν πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των τεσσάρων Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι πλήρωσαν από την τσέπη τους τα έξοδα του ταξιδιού, όπως άλλωστε έκαναν και οι επιχειρηματίες.

«Πριν από όλα, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η αγάπη και η θέρμη με την οποία μας υποδέχθηκαν. Στην ελληνική αποστολή  αναγνώρισαν τη διαχρονική στήριξη των Ελλήνων πολιτών στους αγώνες του κουρδικού λαού. Ήταν μία περίτρανη επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς. Μας θεωρούν τους πιο κοντινούς τους φίλους, την πύλη για την είσοδό τους, μελλοντικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει στη Voria.gr o κ.Σάββας Αναστασιάδης.

Το Κουρδιστάν, με πληθυσμό περί τα 6 εκατομμύρια κατοίκους,  είναι μία ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10%, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Λόγω των εσόδων από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά και της σταδιακής αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας, το Κουρδιστάν αποτελεί το πιο ανεπτυγμένο τμήμα του Ιράκ, με τα μικρότερα ποσοστά φτώχειας.
Επενδυτικές ευκαιρίες

«Είναι μία χώρα που κυριολεκτικά φτιάχνεται από την αρχή. Αυτή τη στιγμή αρχίζουν να δημιουργούνται υποδομές για την Παιδεία (πανεπιστήμια), την Υγεία και το οδικό δίκτυο, αρχίζει να στήνεται σε πιο επαγγελματικά πρότυπα η αγροτική παραγωγή. Νομίζω ότι σε αυτούς τους τομείς η υγιής ελληνική επιχειρηματικότητα, που δεν ψάχνει για ‘αρπαχτές’, μπορεί να βρει καλές επενδυτικές ευκαιρίες και να αποκομίσει σημαντικά κέρδη. Οι ίδιοι οι Κούρδοι μας είπαν ότι χρειάζονται την τεχνογνωσία μας», προσθέτει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ.  

Βέβαια, αυτή τη στιγμή, το εμπορικό και κατασκευαστικό κομμάτι της κουρδικής οικονομίας ελέγχεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό, σε ποσοστό 85%, από τουρκικά συμφέροντα. Υπάρχουν κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, με πιο γνωστή ίσως την βορειοελλαδική Κρι-Κρι που αποτελεί μάλιστα το πιο δημοφιλές brandname στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Οι Κούρδοι μας το είπαν ξεκάθαρα: Αργήσατε πολύ. Αλλά μας διαβεβαίωσαν εξίσου ξεκάθαρα ότι "ποτέ δεν είναι αργά, εμείς σας περιμένουμε". Για ευνόητους λόγους, δεν τους αρέσει καθόλου που η οικονομία τους μονοπωλείται από Τούρκους. Με την αποστολή αυτή ανοίξαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, πραγματοποιήσαμε ατέλειωτα ραντεβού, έγιναν πολλές επιχειρηματικές συναντήσεις που ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποδώσουν καρπούς. Και μπορώ να πω ότι νιώσαμε απόλυτα ασφαλείς στην περιοχή, η εμπόλεμη εικόνα που πολλοί μπορεί να φαντάζονται δεν έχει πια καμία σχέση με την πραγματικότητα», καταλήγει ο κ.Αναστασιάδης.

Πηγή: Voria.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη