30 Μαΐ 2013

Αυτό το καλαμπούρι πότε θα σταματήσει;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι μπορεί με νόμο να ορισθεί ότι μέχρι 15 έδρες εκ των 300 θα κατανέμονται μεταξύ των κομμάτων, αναλόγως της εκλογικής τους δύναμης, για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας, ήτοι προσώπων εγνωσμένου κύρους, τα οποία ασφαλώς και ...
δεν έχουν τη διάθεση να διεξάγουν προεκλογικούς αγώνες με χτυπήματα κάτω από τη μέση και ευτελιστικές για τους υποψήφιους διαδικασίες, ώστε το Έθνος να κερδίζει από την παρουσία αυτών των προσωπικοτήτων στο Κοινοβούλιο. Και τελικά και αυτός ο θεσμός ευτελίστηκε, αφού κατέληξε να αποτελεί προνομία του Αρχηγού του κόμματος να ορίζει αυτός τα πρόσωπα και τη σειρά που θα λάβουν αυτά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στην ουσία πρόκειται για διορισμό βουλευτή από τον Αρχηγό του κόμματος.
Το ίδιο σύστημα ισχύει βάσει του νόμου και στις ευρωεκλογές. Ορίζει ο Αρχηγός ποιος θα καταλάβει ποια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο και ανάλογα με την εκλογική δύναμη του κόμματος εκλέγονται κατά σειράν οι ευρωβουλευτές.
Πρόκειται στην ουσία, δηλαδή, για διορισμό στις δύο αυτές περιπτώσεις. Έτσι π.χ. όταν το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε την κ. Γιαννάκου στις εθνικές εκλογές, επειδή αυτή λάνσαρε το ανιστόρητο σχολικό βιβλίο ιστορίας της κ. Ρεπούτση, ο Κώστας Καραμανλής την τοποθέτησε πρώτη στο ψηφοδέλτιο της Ευρωβουλής, ώστε η κ. Γιαννάκου να έχει εξασφαλισμένη την εκλογή και να μπορεί να πορεύεται η γυναίκα με τόσα που προσέφερε στην παράταξη. Το ότι ουδέν προσέφερε στην πατρίδα μάς είναι παγερά αδιάφορον.

Και τώρα που ο κ. Κρίτων Αρσένης, τον οποίον όλοι είχαμε ξεχάσει κάπου στην Ευρωβουλή, θεώρησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τον εκφράζει πια και δήλωσε ότι αποσκιρτά, δέχθηκε τους μύδρους της εκπροσώπου Τύπου του αποκόμματος κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία είπε:
«Δεν εκλέχτηκε ο ίδιος εκεί, έχει διοριστεί από τον προηγούμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η θέση ανήκει στο κόμμα. Ανήκει η θέση ευρωβουλευτή στο ΠΑΣΟΚ. Επομένως, όποιος επιθυμεί να μην έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ και να ανήκει και πάλι μόνο στην κοινωνία των πολιτών, νομίζω ότι πρώτα θα πρέπει να αφήσει αυτή τη θέση και μετά να διατυπώσει τις όποιες άλλες αντιρρήσεις του και να συζητήσουμε γι' αυτές».
Δεν τα λέω εγώ ο συνωμοσιολόγος αντιδραστικός σκοταδιστής. Τα λέει ένα πρόσωπο του βαθέος και κατεστημένου ΠΑΣΟΚ. Η κ. Φώφη. Αυτή μας λέει ότι πας διοριζόμενος στη Βουλή, πρέπει να παραδίδει την έδρα του, όταν απομακρύνεται από το κόμμα αυτού που τον διόρισε. Ξηγημένα πράματα.
Τελικά, θα τελειώσει κάποτε αυτό το καλαμπούρι;
Πρόταση: ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ευρωεκλογές με σταυρό. Φτιάξε ψηφοδέλτιο και ο λαός θα δηλώσει την προτίμησή του με σταυρουδάκι. Τέρμα στις παρεούλες των Αρχηγών και τις ανταποδόσεις εξυπηρετήσεων.
Για θυμηθείτε προ ημερών που το ΕΣΡ έδωσε στον Καρατζαφίρερ συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας για τον τηλεοπτικό σταθμό του. Κυκλοφόρησε η φήμη ότι αυτό ήταν μέρος του ανταλλάγματος για να προσχωρήσει/συνεργασθεί ο εν λόγω με τη ΝΔ. Το υπόλοιπο αντάλλαγμα είναι η πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ το 2014. Ανησύχησε, λέει, η κ. Γιαννάκου και ζήτησε εξηγήσεις από το Μαξίμου. Αν είναι δυνατόν να φάει ο κωλοτούμπας αποστάτης τη θέση της πιστής στη ΝΔ κ. Γιαννάκου.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη