Πριν από λίγο καιρό, μία γυναίκα "σύμβολο" των Hedge Funds, Θεσσαλονικιά, προθυμοποιήθηκε να δώσει χορηγία 180.000€ για την κατασκευή αντιγράφων των "Μαγεμένων". Δυστυχώς μια ανόητη διαμάχη με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη έβαλε την προσφορά στον πάγο. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Οι Μαγεμένες στόλιζαν μια δίτονη κιονοστοιχία με 5 κολώνες από λείο μάρμαρο που κατέληγαν σε κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Τοποθετήθηκαν περίπου το 2ο μ.Χ αι. στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς στην Εγνατία, δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος. Το 1864 τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, με άδεια των οθωμανικών αρχών, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμμανουέλ Μίλλερ.
Πρόκειται για αγάλματα εξαιρετικής τεχνικής και ομορφιάς, που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Τα αγάλματα αυτά που ονομάζονταν “Είδωλα” ή “Las Incantadas” στα σεφαραδίτικα, διάλεκτος των Ισπανοεβραίων που σημαίνει “Οι Μαγεμένες”, ήταν 8 και παρίσταναν τον θεό Διόνυσο με πάνθηρα, μια Μαινάδα με διπλό φλάουτο, την Αριάδνη, την Λήδα με κύκνο, τον Γανυμήδη με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό, έναν Διόσκουρο με προτομή αλόγου στα πόδια, την Αύρα και τη Νίκη. Αλλιώς αποκαλούνται τα "Ελγίνεια της Θεσσαλονίκης" καθώς αποτελούν άλλον ένα ξενιτεμένο ελληνικό θησαυρό.
Η Ελένη Αμβροσιάδου πρότεινε για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, να χρηματοδοτήσει με 180.000€ την δημιουργία αντιγράφων των Μαγεμένων ώστε αυτά να τοποθετηθούν στο Ιστορικό Κέντρο της Πόλης και να αυξήσουν το τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Δυστυχώς ο Γιάννης Μπουτάρης δυναμίτισε την χορηγία ζητώντας οι Μαγεμένες να τοποθετηθούν μπροστά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την εφημερίδα
Γράφουν σχετικά Τα Νέα: "στα εκατόχρονα της απελευθέρωσης της γενέτειράς της (ενν. η Ελένη Αμβροσιάδου) προσφέρθηκε να καλύψει με σχεδόν 180.000 ευρώ τα έξοδα κατασκευής αντιγράφων των γλυπτών που είναι γνωστά σαν οι «Μαγεμένες» (ή «τα Ελγίνεια της Θεσσαλονίκης»), ανέβαλε όμως την χορηγία μέχρι νεωτέρας, αφού εκείνη ήθελε να εκτεθούν όχι απλώς για διακοσμητικούς λόγους αλλά και για αναπτυξιακούς: στο ιστορικό κέντρο, σε χώρο ικανό να αποφέρει έσοδα για την πόλη, όχι μπροστά στο δημαρχείο όπως αντιπρότεινε ο Γιάννης Μπουτάρης, ελπίζοντας να λύσει τον γραφειοκρατικό γόρδιο δεσμό των αρχαιολογικών ή δημοτικών υπηρεσιών, που μάλλον ψάχνουν ακόμη την κατάλληλη θέση στην Αρχαία Αγορά".
Βέβαια αυτά μόνο ως προφάσεις εν αμαρτίαι ακούγονται, αφού είναι αδύνατο σε ολόκληρη πόλη, με τεράστιο ιστορικό κέντρο, να μην βρέθηκε ένα μέρος να τοποθετηθούν οι Μαγεμένες, παρά μόνο το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες θέλουν την Ελένη Αμβροσιάδου να πνέει μένεα εναντίον του Δημάρχου που από ό,τι φαίνεται έκανε πράξη αυτό που η λαϊκή ρήση αναφέρει ως: "καποιανού χαρίζαν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια"....
Κ.Ν