25 Μαΐ 2013

Ζευγολατιό vs Roye Hammond

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο ότι κάποιος Roye Hammond ηλικίας 94 ετών και μετακινούμενος επί αναπηρικού αμαξιδίου ταξίδεψε με δικά του έξοδα από την πατρίδα του τη Νέα Ζηλανδία για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Τον τίμησαν οι...
Ένοπλες Δυνάμεις και οι Κρήτες. Και τούτο, διότι ο 94χρονος Νεοζηλανδός είχε πολεμήσει στην Κρήτη στη διάρκεια των επιχειρήσεων για την αποτροπή της κατάληψής της από τις ναζιστικές ορδές. Βούρκωσα σαν σκέφτηκα ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν 20 ετών περίπου όταν πολεμούσε στα δικά μου πάτρια εδάφη κατά των κατακτητών. Οργίσθηκα, όμως, όταν διαπίστωσα την απαστράπτουσα απουσία της πολιτικής ηγεσίας. Ας μη μιλήσω για την Πολιτειακή. Θα περίμενα να πετάξει στην Κρήτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για 5 μόνον λεπτά και να σφίξει το χέρι του υπέργηρου φαντάρου που πολέμησε για τη δική μας ελευθερία. Για να εκφράσει τον θαυμασμό και τις ευχαριστίες όλου του ελληνικού λαού προς αυτόν τον στρατιώτη.
Βέβαια, μετά σκέφτηκα ότι ο νεαρός τότε Roye Hammond πολεμούσε κατά των Γερμανών για να επικρατήσουν η Αγγλία και οι ΗΠΑ σ’ αυτή τη μικρή, αλλά τόσο σημαντική γεωπολιτικώς, κουκκίδα του πλανήτη. Πολεμούσε για τα συμφέροντα μίας πλευράς των ιμπεριαλιστών. Έτσι θα μου πουν οι αριστεροί αναλυτές και ίσως δεν έχουν άδικο. Όμως, αυτό δεν μειώνει σε τίποτε την προσφορά αυτού του στρατιώτη που βρέθηκε να πολεμά στα κρητικά βουνά για ένα κοινό με τους αυτόχθονες σκοπό. Δίπλα-δίπλα στα χαρακώματα, στα ορύγματα, στα σταυροδρόμια, στα χωράφια για την ελευθερία μας, έστω και αν σήμερα λέμε ότι δεν έχουμε πραγματική ελευθερία, ότι πήγαν χαμένες οι θυσίες των πατέρων μας κ.λπ. Σε τίποτε δεν μειώνουν όλα τούτα την προσφορά του Νεοζηλανδού, πολύ περισσότερο όμως τον κόπο που έκανε να ταξιδέψει τη μισή υδρόγειο σ’ αυτή την ηλικία για να ξαναβρεθεί στον τόπο όπου πέρασε άγρια ένα μέρος της ζωής του, ίσως δε και για να βρεθεί κοντά σε κάποιον από τους Έλληνες συμπολεμιστές του που ίσως να βρίσκεται ακόμη στη ζωή.
Μοιραίως ήλθαν στον νου μου διάφορες εικόνες από την καθημερινότητά μας και ο νους μου καρφώθηκε στο Ζευγολατιό. Εκεί, όπου άπασα η πολιτική ηγεσία παρευρέθη για να διατυμπανίσει ψευδώς την επανεκκίνηση των έργων ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου. Επί ημέρες το γεγονός αποτελούσε αιχμή των δελτίων ειδήσεων σε όλα τα βοθροκάναλα, τα οποία σιωπούν τώρα που αποκαλύφθηκε ότι η επανεκκίνηση ήταν άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να πείσουν εμάς τους χαχόλους ότι η ανάπτυξη είναι επί θύραις.
Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης δεν άδειαζαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Roye Hammond. Τα ΜΜΕ ησχολούντο με το λάθος του Αλέξη που μπέρδεψε τη Naomi Κlein με τη Naomi Cambell. Όσο για τον Κάρολο, αυτός αναπολεί τις ωραίες ημέρες που πέρναγε βουτώντας στα καταγάλανα νερά παρέα με τη Μιμή και την κ. Τσαρλαμπά. Αυτός που πολεμούσε τους Γερμανούς από τα 14 στο ίδιο στρατόπεδο με τον Roye Hammond και δεν είναι προδότης.
Thank you Roye anyway!!
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη