16 Μαΐ 2013

Ερώτηση Κακλαμάνη για το ζήτημα των εξωσωματικών

Ν. Κακλαμάνης: «Η αδρανοποίηση της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η βασική αιτία του σκανδάλου παράνομης διακίνησης φαρμάκων για το σχετικό θέμα»

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τη λειτουργία της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης κάνει εκτενή αναφορά στις σοβαρές αρμοδιότητες της Αρχής, η οποία θεσπίστηκε το 2005, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Υγείας, με κεντρικό στόχο τον έλεγχο του νομικού πλαισίου της τεχνητής γονιμοποίησης και επιτέλεσε σημαντικό έργο παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησε.

Επισημαίνεται, ότι η θέσπιση της Αρχής και οι πιστώσεις για τη λειτουργία της εγγράφονταν σε ειδικό φορέα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κάτι για το οποίο η Βουλή το είχε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία.

Η αδρανοποίηση δυστυχώς της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που νομοθετήθηκε το 2005 παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις, ήταν ο κυριότερος λόγος για τη δημιουργία του πρόσφατου σκανδάλου παράνομης διακίνησης φαρμάκων για το σχετικό θέμα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
ΘΕΜΑ: : «Λειτουργία Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»

Κύριε Υπουργέ

Ως γνωστόν με τις διατάξεις του 19 του Ν. 3305/2005 (ΦΕΚ 17 Α΄/ 27-1-2005) «Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» ιδρύθηκε η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η Αρχή υπάγεται στον Υπουργό Υγείας (τότε και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), έχει έδρα την Αθήνα και οι πιστώσεις για τη λειτουργία της εγγράφονται σε ειδικό φορέα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και ΚΑ.

Ποσοστό των κάθε είδους εσόδων του Δημοσίου από την εφαρμογή του ως άνω Νόμου, συμπεριλαμβανομένων των παραβόλων και προστίμων που επιβάλλει η Αρχή, διατίθεται για τις ανάγκες της Αρχής, κατόπιν ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κ.Α.

Οι αρμοδιότητες της Αρχής είναι: 1) Χορήγηση άδειας για σύσταση και λειτουργία Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τραπεζών Κρυοσυντήρησης και έλεγχος αυτών, 2) Χορήγηση άδειας για τη διενέργεια επιστημονικής έρευνας σε γαμέτες και γονοποιημένα ωάρια, 3) Συλλογή και αρχειοθέτηση κλινικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων των Μ.Ι.Υ.Α. και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, 4) Συλλογή και αρχειοθέτηση κλινικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων των Μ.Ι.Υ.Α. και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, 5) Ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού σχετικά με τα θέματα της Ι.Υ.Α. κλπ,
6) Καταγγελία στις δικαστικές αρχές παραβιάσεων του νόμου, 7) Διενέργεια εξετάσεων και επιβολή διοικητικών κυρώσεων, 8) Συνεργασία με αντίστοιχες Αρχές άλλων Κρατών καθώς και με άλλους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, 9) Τήρηση εθνικών Μητρώων αδειών λειτουργίας Μ.Ι.Υ.Α. και Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, 10) Αρχείο άκρως απορρήτων στοιχείων δοτών και ληπτών γεννητικού υλικού κλπ.

Η Αρχή λειτούργησε συνεχώς σε διαμέρισμα, που της είχε παραχωρηθεί επί της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου (αριθμ. 19) στην Αθήνα ιδιοκτησίας του Υπουργείου ΥΥΚΚΑ επί 4,5 χρόνια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Και παρήγαγε ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, υπό αντίξοες συνθήκες.

Η Πολιτεία από τη πλευρά της, αδιαφόρησε στην εξασφάλιση των στοιχειωδών προϋποθέσεων λειτουργίας της Αρχής όπως: α) Την κάλυψη δαπανών πάγιων εξόδων, β) Νομίμων αποδοχών-αποζημιώσεων των μελών της επιτροπής, γ) Στελέχωσης της, με υπαλλήλους γραμματειακής υποστήριξης, δ) Μετακινήσεων, ε) Προβλημάτων χώρου και αδυναμίας συνεδρίασης στην έδρα της,
στ) Αδυναμίας ελέγχου και αντιμετώπισης καταγγελιών, η) Αδυναμίας άσκησης αρμοδιοτήτων ελέγχου και καταγραφής κλπ.

Το αποτέλεσμα; Να μην είναι πλέον δυνατή η συνέχιση του έργου της και η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς της αυθαιρεσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το πιο σημαντικό όμως; Ότι κι αυτό το εργαλείο αναχαίτισης της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα καθίσταται ανενεργό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η υπογεννητικότητα αποτελεί για την πατρίδα μας τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σύμφωνα με μελέτες, το 2100, αν η υπογεννητικότητα συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μόλις 2,5εκ!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

- Πρέπει να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία στον τόσο σημαντικό για τη χώρα μας, τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

-Προβλέπεται και πότε από το Υπουργείο η ανασύσταση της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής;

-Στον φετινό προϋπολογισμό του Υπουργείου, εγγράφηκαν σχετικές πιστώσεις και σε τι ύψος ανήλθαν;

- Όλες οι ως άνω αρμοδιότητες σήμερα από ποιες Υπηρεσίες του Υπουργείου ή της Περιφέρειας ασκούνται, καθώς και πως αξιολογείται το έργο τους;

- Ιδιαίτερα πληρούνται οι όροι λειτουργίας του άρθρου 16 του Ν. 3305/2005, όπως και οι λοιπές διατάξεις του;

- Γίνεται κάθε τρία χρόνια ο έλεγχος των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως προβλέπει ο νόμος;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη