Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

23 Μαΐ 2013

Πού τα είδατε αυτά κύριε Lumina;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Στο τεύχος της Κυριακής 19.05.2013 της εφημερίδος «ΤΟ ΧΩΝΙ» διάβασα άρθρο σχετικό με τα ευρήματα του κ. Cephas Lumina, ειδικού ανεξάρτητου απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Lumina επισκέφθηκε την Ελλάδα στο διάστημα 22-27.04.2013 και προέβη σε
διάφορες τραγικές διαπιστώσεις, τις οποίες βιώνει όλος ο λαός εκτός από την κυβέρνηση και τους βουλευτές που τη στηρίζουν. Το πόρισμά του στην ουσία λέει ότι το πρόγραμμα λιτότητος που εφαρμόζει η κυβέρνηση καταπατά στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων. Το κακό είναι ότι την έκθεσή του θα παρουσιάσει επισήμως τον Μάρτιο του 2014. Μέχρι τότε θα κληθεί είτε αυτός είτε κάποιος άλλος να συντάξει ακόμη μία πιο τραγική έκθεση, την οποία θα παρουσιάσει μάλλον το 2015.
Εγώ ανέτρεξα στην ιστοσελίδα των ειδήσεων του ΟΗΕ, όπου είδα δημοσιευμένη την 01.05.2013 κάτι σαν συνέντευξη του κ. Lumina με τα κυριότερα σημεία των ευρημάτων του. Ένα από αυτά που δήλωσε ο κ. Lumina είναι κατά λέξη το εξής:
«In order to avoid default, Greece agreed in 2010 with the European Commission, the European Central Bank, and the International Monetary Fund to implement radical cuts in Government expenditure in return for a bailout loan, he said. Greece also adopted a structural reform programme aimed at reducing the country’s fiscal deficit and returning the economy to growth.»
Ελεύθερη μετάφραση: «Για να αποφύγει την πτώχευση, η Ελλάς συμφώνησε το 2010 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ να εφαρμόσει δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες έναντι ενός δανείου διάσωσης, είπε. Η Ελλάδα υιοθέτησε πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την επάνοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη».
Εν τάξει κ. Lumina μου. Αυτός ήταν ο στόχος. Μείωση της δημόσιας σπατάλης για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το νέο δάνειο. Αλλά συ διαπίστωσες ότι υπάρχει ανέχεια, ότι η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ότι η κοινωνική πρόνοια έχει καταρρεύσει, ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στερείται βασικών ειδών ενέργειας [νερό, ηλεκτρικό] κ.ά. Για τις κρατικές δαπάνες γιατί δεν λες κάτι; Διάβασα ότι επισκέφθηκες αρκετά υπουργεία και ΜΚΟ [αμάν με αυτές τις ΜΚΟ], από όπου συνέλεξες τις πληροφορίες σου για να συναγάγεις συμπεράσματα. Ένα πράγμα δεν ανέφερες πουθενά: τί έγινε με την περικοπή των κρατικών δαπανών. Επέτυχε το πρόγραμμα; Εμείς οι ιθαγενείς βλέπουμε μείωση της μισθοδοσίας και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των κονδυλίων για την υγεία, την παιδεία και τους εξοπλισμούς, αλλά αύξηση των κρατικών δαπανών για τους κολλητούς και τ’ αφεντικά των κυβερνητικών εταίρων και διάλυση του ιδιωτικού τομέα. Βλέπουμε διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και διόγκωση του χρέους. Γιατί δεν γράφεις κάτι και γι’ αυτά; Μήπως οι παρατρεχάμενοι του Στουρνάρα σε παραμύθιασαν; Τον κ. Ράιχενμπαχ δεν τον επισκέφτηκες; Αυτός επιμένει ότι έχουμε πρόβλημα εξόδων και όχι εσόδων, αλλά η φορολογία πάει σύννεφο.
Για τις διαρθρωτικές αλλαγές τί διεπίστωσες; Έγινε κάτι;
Ωραίες είναι οι επιτόπιες έρευνες των ειδικών ανεξάρτητων απεσταλμένων του ΟΗΕ, αλλά να μην χάνουν τους στόχους τους. Διαφορετικά οι εκθέσεις τους είναι άχρηστες.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη