10 Ιουν 2013

Κ Α Π Ν Ι Σ Μ Α και….ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

«Τον τσάκωσα τον μπαγάσα » λέει με περηφάνια στους φίλους του ο ...πανευτυχής πατέρας , που έπιασε τον 15χρονο γιό του να καπνίζει κρυφά τσιγάρο στην τουαλέτα του σπιτιού !. 
Καμαρώνει , ο κανακάρης του έγινε …άντρας  , που νάξερε ο δόλιος !


  του Βλάση Γωγούση


Εδώ  ξεπερνώ τα πασίγνωστα : « το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία » και τα λοιπά.
Δεν θα μιλήσω μόνο σαν γιατρός  αλλά σαν ένας άνθρωπος πού -  πρώτος στη χώρα μας (από το 1973-  ασχολήθηκε με το πρόβλημα Ναρκωτικά και Τοξικομανείς - βραβείο Ακαδημίας Αθηνών- Δεκέμβρης 1973  ).
Ξέρεις,  περήφανε  πατέρα , πως ξεκινάει ένα παιδί (αγόρι η κορίτσι  δεν έχει σημασία)  τα ναρκωτικά ;.
 Ενενήντα από τις εκατό φορές  καπνίζοντας ένα τσιγάρο με χασίς η με μαριχουάνα ( η ίδια ουσία είναι σε διαφορετική μορφή).
Άρα :
Βήμα πρώτο :
βασική προϋπόθεση για την είσοδο ενός εφήβου στον μαγικό κόσμο των ναρκωτικών είναι  να γίνει πρώτα καπνιστής τσιγάρου. 

Βήμα δεύτερο :
Παρέα, χαβαλές , σφηνάκια , μουσική να σπάει τα τύμπανα  και…  «ρούφα μια τζούρα », λέει η κοπελίτσα ή  ο «κολλητός» του υποψηφίου θύματος  και του πασάρει  το «γεμιστό» ή  το «στριφτό» τσιγάρο,  που κλείνει μέσα του την πιο βαριά κατάρα, την πρώτη επαφή του άμοιρου παιδιού με τον κόσμο των σκληρών ναρκωτικών ! .

Έτσι απλά , τόσο απλά, τόσο αναπάντεχα  όπως το περιγράφω  κάνει το παιδί μας το τραγικό , το μεγάλο, το πρώτο βήμα απ` τη ζωή στο θάνατο , τραβώντας μία ρουφηξιά, την πρώτη ρουφηξιά από ένα μισοκαπνισμένο τσιγάρο ! 

Ένα σας λέω μόνο:
 Αν δώσεις σ` έναν άνθρωπο  που δεν καπνίζει  να τραβήξει μια ρουφηξιά, το πρώτο που θα κάνει είναι ν` αρνηθεί  κι αν πιεσθεί και υποκύψει , θ` αρχίσει να βήχει , θα προσπαθεί να κάνει εμετό, οι άλλοι θα γελούν, θα ξεκαρδίζονται  αλλά αυτός θα έχει σπρώξει ήδη τον χάρο από κοντά του !. 
Αν όμως είναι ήδη καπνιστής , μια «τζούρα» (έτσι τη λένε την ρουφηξιά τσιγάρου με χασίς) τον έχει καλωσορίσει ήδη στον μαγικό κόσμο της «ευτυχίας»!

Θέλω όλοι οι γονείς να εμπεδώσουν μέσα τους το εξής :
 Το «χόρτο»-  ή η μαριχουάνα όπως αλλιώς τη λένε - και το χασίς, ΔΕΝ τρώγονται, ΔΕΝ πίνονται , ΔΕΝ παίρνονται με ένεση , μόνο ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΑΙ , χωμένα, κρυμμένα σαν παράσιτα  μέσα σ` ένα τσιγάρο ! 
Πάρτε το απόφαση λοιπόν :
Απ` όλους τους κινδύνους που περικλείει το κάπνισμα και που στη διαπασών τους διακηρύσσουμε εμείς οι επιστήμονες - κραυγάζοντας και επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος (καρκίνο, έμφραγμα και άλλα ) - ο πιο μεγάλος , ο πιο σκληρός, ο πιο απάνθρωπος, ο πιο επικίνδυνος, ο πιο επιθετικός, ο πιο θανατηφόρος,  είναι ο κίνδυνος να έρθει ένα παιδί σε επαφή με τα ναρκωτικά.
 ΚΙ` ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΓΟΡΙ Η ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ.

Δρ Βλάσης Γωγούσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη