18 Ιουν 2013

Η προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ

Η νομική άποψη του Σωτήριου Καλαμίτση
Όπως πολύ σωστά επεσήμαναν taxalia, ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει την προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ κατά το δοκούν. Υπάρχουν πολλοί δικηγόροι, άρα και απόψεις.
Εγώ θα συμφωνήσω με τον καθηγητή κ. Σωτηρέλλη, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

- Ο Πρόεδρος δεν αποφάνθηκε περί της νομιμότητος ή μη οιουδήποτε πράγματος
- Ο Πρόεδρος παρέσχε [προσωρινή] δικαστική προστασία
- Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Καρόλου είναι εξωφθάλμως αντισυνταγματική και υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να παρακαμφθεί ο Μανιτάκης, ο οποίος, προφανώς, ηρνείτο να υπογράψει την υπουργική απόφαση περί κλεισίματος της ΕΡΤ, την οποία προβλέπει το άρθρο 66 του νόμου Βενιζέλου 4002/2011.
Θα προχωρήσω λίγο ακόμη λέγοντας ότι αυτό που διέταξε ο Πρόεδρος είναι η αναστολή της υπουργικής απόφασης όσον αφορά στη διακοπή λειτουργίας των συχνοτήτων κ.λπ. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι με ποιά εξουσία διέταξε ο Πρόεδρος τους εμπλεκόμενους υπουργούς να προχωρήσουν τάχιστα σε νέο οργανισμό κ.λπ. Πώς παρενέβη σε διοικητικά καθήκοντα; Δεν πρόκειται για προσβολή απόφασης απόλυσης υπαλλήλου, οπότε ο Πρόεδρος μπορεί να διατάξει την απασχόληση του απολυθέντος.
Απλώς, λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΣτΕ ενεπλάκη σε πολιτικά παιχνιδάκια.

Από την άλλη μεριά η διαταγή του για λειτουργία της ΕΡΤ δεν έχει εκτελεστεί μέχρι και αυτή την ώρα. Ίσως να ξέχασαν να την κοινοποιήσουν αρμοδίως. Αν, όμως, την κοινοποίησαν, τότε γιατί δεν εξετελέσθη; Ξέρετε υπάρχει ένα αρθράκι στον Ποινικό Κώδικα που ορίζει τα εξής [232Α]:
«1. Όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως, με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρηση της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση του, ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ., τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη."
Άρα, ο υπουργός που δεν έχει συμμορφωθεί με την ως άνω διαταγή, έχει διαπράξει το αδίκημα του άρθρου 232Α.
Αφού, όμως, είναι υπουργός, μόνον η Βουλή μπορεί να τον παραπέμπψει κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Άρα κάνει ό,τι του γουστάρει.
Τρέλλα δικέ μου.
Όλα τόσο ωραία τακτοποιημένα.

Σωτήριος Καλαμίτης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη