1 Ιουν 2013

'Τουρκική Άνοιξη’ ή επιβεβαίωση της κυριαρχίας Ερντογκάν;

Του Αναστάσιου Καζαντζίδη

Όλο και περισσότερο βίαιες διαδηλώσεις συγκλονίζουν την Κωνσταντινούπολη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Αυτό που ξεκίνησε την 27η Μαΐου ως μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία για το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει ένα..
μικρό πάρκο στην κεντρική τοποθεσία της πόλης  με ένα εμπορικό κέντρο, έχει μεταμορφωθεί σε αντίσταση κατά του αυξανόμενου αυταρχισμού της Τουρκίας.
Την ώρα αυτή η γέφυρα του Βοσπόρου είναι γεμάτη από τους οπαδούς και των τριών μεγάλων ομάδων της Πόλης, που ένωσαν τις φωνές τους κατά της απόφασης Ερντογκάν.
Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους διαδηλωτές, τραυματίζοντας όχι μόνο  μαθητές αλλά και δημοσιογράφους, ακόμα και μέλη του κοινοβουλίου. 
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όλο και περισσότεροι αναλυτές μιλούν πλέον ανοιχτά για ‘ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ’!
Ο ανταποκριτής του CNN παρομοίασε την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, με μια ….εικονική επίθεση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στην Times Square και την μετατροπή της σε ΘΑΛΑΜΟ ΑΕΡΙΩΝ σε καθημερινή βάση!!!
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κυβέρνηση Ερντογκάν, γιατί απλά όλα τα συμπτώματα δείχνουν ότι έχει ξεσπάσει μια τεράστια καταιγίδα, ξαφνική και επικίνδυνη, έτοιμη να συμπαρασύρει πολύ κόσμο!
Τα θέματα είναι πολλά για να ξεσπάσει ο τουρκικός λαός:
Ο Ερντογκάν πέρασε στις 24 Μαίου, έναν νόμο που απαγορεύει σχεδόν την …κατανάλωση του αλκοόλ!
Ο Ερντογκάν ψήφισε δηλαδή νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, απαγορεύεται να πωλούν από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί αλκόλ τα μαγαζιά στην Τουρκία!
 Επιβάλει δηλαδή την θρησκευτική του ατζέντα στην κοινωνία της Τουρκίας με ‘συνταγματική βία’ κάτι που δεν άρεσε καθόλου στη νεολαία και φυσικά στην αντιπολίτευση που μιλά για προσπάθεια βίαιης κοινωνικής αλλαγής από τους Ισλαμιστές!
Η φυλάκιση εβδομήντα και παραπάνω ανθρώπων των εφημερίδων – υποτίθεται στη δημοκρατική Τουρκία-  αυτήν την στιγμή, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο όλο κλίμα δυσφορίας και ο Τύπος σιγοντάρει την κατάσταση ‘Γρηγορόπουλου’ που έχει δημιουργηθεί στην Πόλη.
Το αμφιλεγόμενο τρίτο αεροδρόμιο που θέλει να κατασκευάσει ο Ερντογκάν στην Ευρωπαική πλευρά της Πόλης, κόβοντας μάλιστα 2.500.000 δέντρα(!!!) – ακούς Τρεμόπουλε;- έχει ξεσηκώσει πλήθος ανθρώπων που μιλούν για μεγάλη φυσική καταστροφή.
Εδώ προσθέστε και το έργο – έκτρωμα, έτσι το χαρακτηρίζουν πολλοί επιστήμονες στη γειτονική χώρα, που σχεδιάζει ο Ερντογκάν, το δεύτερο κανάλι στο Βόσπορο και η περιβαλλοντική βόμβα είναι έτοιμη!
Και φυσικά, σε όλο αυτό το σκηνικό, έρχεται και το κερασάκι που δεν είναι άλλο από το τεράστιο Τζαμί που θέλει να κατασκευάσει ο Ερντογκάν, σαν ο νέος Σουλεημάν ο Μεγαλοπρεπής! Το μεγαλύτερο Τζαμί που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Τουρκία και θα χωράει 30.000 προσκυνητές και θα έχει έξη τεράστιους μιναρέδες!
Θα φαίνεται από όλες τις μεριές της Κωνσταντινούπολης!
Επίσης συμπληρώστε και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις μεταξύ Ερντογκάν και Φεντουλάχ Γκιουλέν, καθώς επίσης και σε μια στροφή στον συντηρητισμό του πρωθυπουργού, μετά τα ζητήματα υγείας που του προέκυψαν.
Μια στροφή που αποδίδεται στον ολοένα αυξανόμενο ρόλο που έχει η σύζυγός του, στις πολιτικές του αποφάσεις.
Όλα αυτά, έχουν δημιουργήσει μια ατομική βόμβα στην κεμαλοτραφή κοινωνία της Πόλης, που όπως φαίνεται έχει …ενεργοποιηθεί!
Θα μπορούσε η Τουρκία λοιπόν να παρακολουθήσει την έναρξη μιας <<τουρκικής άνοιξης;>>
 Ίσως, αν ο Ερντογάν μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να ξεπεράσει τους διαδηλωτές.
Όμως μια καταστολή των διαδηλωτών με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, θα πλήξει περισσότερο την διεθνή του εικόνα και θα εντείνει τα συναισθήματα συμπάθειας προς τους διαδηλωτές.
Αναμένουμε τη συνέχεια με τεράστιο ενδιαφέρον.
Και όπως λέει  και ο φίλος μου διεθνολόγος Σπύρος Λίτσας, διαφωνώντας με τον χαρακτηρισμός της ‘Τουρκικής Άνοιξης’, έχουμε απλά ένα κλασικό φαινόμενο λανθασμένου χειρισμού κρίσης!
Ίδωμεν…

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη