2 Ιουν 2013

Η «πράσινη» πελατεία πάει «πράσινο ταμείο». Του Χρήστου Μάτη

Η σπουδή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να υπογράψει την πρώτη απόφαση, μετά από την κατάργηση του προέδρου του Πράσινου Ταμείου, διαθέτοντας 400.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Ταμείου, σε πολιτικούς φίλους του...


... προέδρου του κόμματος από το οποίο προέρχεται, αποτελεί μία σαφή ένδειξη, ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ακόμη και αυτό που πρόσφατα κατέλαβε υψηλές πολιτικές θέσεις, εξακολουθεί να λειτουργεί με τρόπους και πρότυπα, που οδήγησαν την χώρα στη σημερινή κρίση.

 Του Χρήστου Μάτη*


Κι αυτό γιατί ο εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενος υπουργός και προσωπικός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, καθηγητής Ευ.Λιβιεράτος, έσπευσε με την πρώτη σχετική απόφαση που υπέγραψε ως υπουργός (2737/29-5-2013, http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%95%CE%A7%CE%9246%CE%A8844-%CE%96%CE%9E%CE%9A), να διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό σε δύο δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τους δήμους Θεσσαλονίκης και Συκεών, οι δήμαρχοι των οποίων κύριοι Μπουτάρης και Δανιηλίδης, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ και τον κ.Βενιζέλο στις εκλογές του 2012.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της πελατειακής μυσταγωγίας είναι ο τελικός προορισμός των χρημάτων, που αναλογούν στο δήμο Θεσσαλονίκης, και είναι κάτι περισσότερο από το μισό των 400.000 ευρώ.

Επί υπουργίας της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη στο ΥΠΕΚΑ, το 2011, είχε προκηρυχθεί ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας, του κεντρικού κάθετου στην παραλία άξονα της πόλης. Από το διαγωνισμό  προέκυψαν τρία βραβεία, το πρώτο από τα οποία πήρε και χρηματικό έπαθλο 30.000 ευρώ. Στην υπό τον κ.Νουκάκη ομάδα, η οποία συνέταξε την πρόταση, που πήρε το πρώτο βραβείο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χθες, αμέσως μετά την υπογραφή Λιβιεράτου, ότι θα αναθέσει την οριστικοποίηση της μελέτης.

Η μελέτη της ομάδας ως αρχιτεκτονική πρόταση μπορεί να είναι εξαιρετική -αν και πολλοί παρατήρησαν ότι έχει πολύ τσιμέντο- όμως η εφαρμογή της κολλά σε δύο μικρές… τεχνικές λεπτομέρειες, που καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση της:

Έχει λάβει ως προϋπόθεση στην πρόταση της για την ανάπλαση ότι στην πόλη λειτουργεί μετρό.
Έχει συμπεριλάβει στην ανάπλαση τον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Αγίας Σοφίας, χωρίς την έγκριση του ναού.
Θα χρηματοδοτηθεί λοιπόν με 200.000 ευρώ και με στόχο την άμεση εκπόνηση (μέχρι το τέλος του έτους) η οριστικοποίηση μιας μελέτης, η οποία στηρίζεται σε μία προϋπόθεση -την κατασκευή του μετρό, η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν παρέλθει μία πενταετία. Αν γίνει ποτέ.

Κατά μία ακόμη σύμπτωση, την ίδια ημέρα που ο κ.Λιβιεράτος υπέγραφε την απόφαση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωνε τη συνδιοργάνωση μαζί με το ΙΣΤΑΜΕ -το κομματικό ινστιτούτο του ΠΑΣΟΚ- μιας εκδήλωσης, στην οποία θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μία ημερίδα με θέμα «στην Θεσσαλονίκη της μνήμης δεν έχουν θέση ο ναζισμός, ο ρατσισμός, η βία», το οποίο αποτελεί το σκληρό πυρήνα της αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ, για να κερδίσει το έδαφος που χάνει στις δημοσκοπήσεις και στην κοινωνία. Και όπως είναι γνωστό, οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν πολιτικά στελέχη, ακόμη και υπουργοί της ΝΔ, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη στο «Πράσινο Ταμείο», η συμπερίληψη της τροπολογίας για το τέλος της θητείας του προέδρου του «Πράσινου Ταμείου» σε ένα νομοσχέδιο για την κύρωση διεθνών συμβάσεων, καθιστά αδιανόητη κάθε σκέψη να μην ήξερε η δεξιά της κυβέρνησης, τι ποιεί η αριστερά της.

Μπορεί το ποσό των 400.000 ευρώ, να είναι μόλις το 0,02% των 2 δισ. ευρώ που λέγεται ότι το «Πράσινο Ταμείο» έχει στα ταμεία του από πρόστιμα για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά είναι βέβαιο ότι αποτελεί πρόγευση του πως θα διατεθούν τα υπόλοιπά του, εν όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Στη διαχείριση του «Πράσινου Ταμείου» πρέπει να μπουν όροι τώρα! Για να μη γίνει το αποκούμπι της νέας «πελατείας», ένας «πράσινος» ΟΠΑΠ…

Πηγή: tvxs
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη