18 Ιουν 2013

Και ο όρκος σου Κάρολε;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Έψαχνα στο Σύνταγμα απεγνωσμένως να βρω μια διαταξούλα που να επιτάσσει το αυτονόητο, ήτοι ότι κάθε κυβερνητική πράξη στοχεύσει στην ευτυχία του ελληνικού λαού. Παρατηρούσα τις επί μέρους διατάξεις που κατοχυρώνουν όλων των ειδών τα δικαιώματα: εργασίας, ελευθερίας της...
 έκφρασης, ελευθερίας του Τύπου, απορρήτου των επικοινωνιών, υγείας, παιδείας, επαγγελματικής και οικονομικής ανάπτυξης, ιδιοκτησίας, μη διώξεως άνευ νόμου, μη στερήσεως του φυσικού δικαστή, δικαστικής προστασίας, εκλέγειν, εκλέγεσθαι.
Όλα τα κατοχυρώνει το Σύνταγμα, αλλά δεν υπάρχει μια φράση τόση δα που να επιβάλλει στους κυβερνήτες να λειτουργούν εν γένει με γνώμονα την ευτυχία μας και μόνον, στην οποίαν οδηγεί η πραγματική άσκηση όλων των ελευθεριών και μεριμνών που προανέφερα.
Απογοητευμένος περιορίσθηκα στο άρθρο 33§2, το οποίο ορίζει: «2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: "Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και του νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».
Και όμως, μονολόγησα. Το λέει και το Σύνταγμα εκτός από την κοινή λογική. Υποχρεώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ορκιστεί ότι θα υπηρετεί «την πρόοδο του ελληνικού λαού». Όρκος βαρύς κι’ ασήκωτος. Όρκος που σαφέστατα τον υποχρεώνει να μην εκδίδει νόμους που δεν στοχεύουν στην πρόοδο του ελληνικού λαού.
Είναι, λοιπόν, Κάρολε πρόοδος του ελληνικού λαού όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας την τελευταία τετραετία, τα οποία συ επικυρώνεις με την υπογραφή σου ως ανεύθυνος Άρχων, αφού την ευθύνη φέρει πάντοτε η κυβέρνηση; Ποιο είναι το περιεχόμενο της υποχρέωσής σου να μεριμνάς για την πιστή τήρηση του Συντάγματος και να υπηρετείς την πρόοδο του ελληνικού λαού με βάση τον όρκο που έδωσες;
Είναι η υπογραφή Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς να συντρέχουν οι όροι του Συντάγματος; Ή μήπως είναι η ατολμία σου να αναπέμψεις στη Βουλή νόμους που δεν συμβάλλουν στην πρόοδο του λαού; Τί είδους όρκο έδωσες;
Και να σκεφτείς ότι η ευθύνη σου μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αν διαβάσεις το άρθρο 59 του Συντάγματος που ορίζει τα του όρκου των βουλευτών. Αυτοί ορκίζονται μόνον να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους. Για την πρόοδο του ελληνικού λαού τίποτε. «Οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Βουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, γιατί ο λαός σε αποδοκίμασε την 28.10.2011 στη Θεσσαλονίκη αποκαλώντας σε «προδότη»;

Σωτήριος Καλαμίτσης – διαβόητος λαϊκιστήςΦίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη