21 Ιουλ 2013

Πανστρατιά για την ΕΡΤ-3 κηρύσσει ο Καρακωστάνογλου!

- Αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ξανανοίξει το Περιφερειακό Κανάλι!
- Καλεί τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας να αξιώσουν την επαναλειτουργία του, στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ.
- Τι αναφέρει σε άρθρο του στη σημερινή "Μακεδονία της Κυριακής".

Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα και γενικά η Ελληνική Περιφέρεια δεν μπορεί να μείνουν χωρίς τηλεοπτικό κανάλι, τονίζει μεταξύ άλλων ο τελευταίος (και ελπίζουμε όχι έσχατος) Πρόεδρος της...
ΕΡΤ-3 Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να το αξιώσει η κοινωνία της Ελληνικής Περιφέρειας, με κινήσεις και πρωτοβουλίες, όπως αναφέρει στο άρθρο του με τίτλο: "Τώρα και όχι στο μέλλον νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη Θεσσαλονίκη".

Το άρθρο έχει ως εξής:

Σε συνέχεια του άρθρου μας με τίτλο «Νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη Θεσσαλονίκη-Πολλαπλά επωφελής και εθνικά αναγκαία» (εφημ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κυριακή 23.6.13), θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής κρίσιμα ζητήματα:

1.      Παρά την οικονομική κρίση (ιδίως λόγω αυτής), η χώρα χρειάζεται ορθολογική αποκέντρωση του κρατικού τομέα. Συνεπώς, η εγκατάσταση δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη αποτελεί επιβεβλημένη επιλογή, ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό προηγούμενο της ΕΡΤ 3 και να αναπτυχθεί ένας εθνικός ραδιοτηλεοπτικός πόλος που θα καλύπτει με μικρά και ευέλικτα περιφερειακά γραφεία, ει δυνατόν, το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας με έμφαση στο βόρειο συνοριακό τόξο και τα νησιά μας. ΄Ετσι θα επιμεριστεί το ενημερωτικό και λοιπό έργο της δημόσιας Ρ/Τ μεταξύ του κεντρικού φορέα και της περιφέρειας και θα αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως π.χ. να αποστέλλεται από την Αθήνα όχημα εξωτερικών μεταδόσεων στη Θεσσαλονίκη ή αλλού στη Β.Ελλάδα για αναμετάδοση σοβαρών γεγονότων !

2.      ΄Ένα συναφές και κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι αν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την νέα δημόσια Ρ/Τ, αλλά και οι σχετικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΕΣΗΕΑ, λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς  λόγους που επιβάλλουν την σύσταση και λειτουργία πανελλήνιου περιφερειακού Ρ/Τ φορέα στη Θεσσαλονίκη. Είναι κρίσιμο λοιπόν, τόσο η ΕΣΗΕΜΘ που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους της πρώην ΕΡΤ 3, αλλά και μια άμεσα εκλεγμένη αντιπροσωπεία των λοιπών κλάδων των πρώην εργαζομένων στην ΕΡΤ 3, να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις. Ο λόγος που τονίζεται αυτό σχετίζεται με τον μόνιμο Αθηναιοκεντρισμό του ελληνικού συστήματος εξουσίας σε όλα τα επίπεδα, που αφήνει πάντα σε θέση «φτωχού συγγενή» την περιφέρεια της χώρας, μη εξαιρουμένης της Θεσσαλονίκης, παρά τα γνωστά σημαντικά της μεγέθη και πλεονεκτήματα. Υπό τις δεδομένες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που θέτουν ζητήματα στοιχειώδους επιβίωσης του κάθε εργαζομένου, μπορεί άραγε να υποστηριχθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην πρώην κεντρική ΕΡΤ Α.Ε. θα δώσουν με όρους ισοτιμίας τον αγώνα για διατήρηση ενός διαδόχου της ΕΡΤ 3 φορέα στη Θεσσαλονίκη, όπως θα πράξουν για τον κεντρικό πυλώνα της νέας δημόσιας Ρ/Τ στην Αθήνα;  To καθήκον αυτό βέβαια βαρύνει κυρίως τα κυβερνητικά όργανα.

3.      Η επερχόμενη ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014) επιβάλλει ετοιμότητα, από την πλευρά της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 για δοκιμαστικές εκπομπές. Συνεπώς, ο υπολειπόμενος χρόνος για την σύσταση και λειτουργία της νέας δημόσιας Ρ/Τ είναι ελάχιστος (δύο μήνες !). Αυτό, ίσως, στην πράξη να σημαίνει ότι η δημόσια Ρ//Τ δεν θα προλάβει να εκπέμψει κανονικό πρόγραμμα στο μεσοδιάστημα, οπότε η δέσμευση για επαναπρόσληψη (προσωρινά για 2-3 μήνες) των 2.000 περίπου από τους πρώην 2.650 εργαζομένους της ΕΡΤ Α.Ε. δεν θα υλοποιηθεί. Θα μεταβούμε λοιπόν κατευθείαν στον νέο φορέα (ΝΕΡΙΤ);  Υπάρχει επαρκής χρόνος για αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής του απαραίτητου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και για άρτια οργάνωση του νέου φορέα;
4.      Στο σημείο αυτό προτείνουμε ότι η πρώην ΕΡΤ 3 με την πανελλήνια εμβέλεια και το μικρό μέγεθός της (400 περίπου εργαζόμενοι και κάτι περισσότερο από 20 εκατ. ετήσιου προϋπολογισμού), σε συνδυασμό με την δεδομένη εμπειρία της για κάλυψη σημαντικών γεγονότων, μπορεί ίσως να αποτελέσει μια πρώτη αξιοποιήσιμη «δύναμη πυρός» της δημόσιας Ρ/Τ, μέχρι αυτή να λειτουργήσει με την πλήρη της μορφή στο τέλος του 2013.

Τέλος, για το ίδιο θέμα θα θέλαμε να καλέσουμε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Θεσσαλονίκης αλλά και της βόρειας και ακριτικής Ελλάδας, ιδίως νησιωτικής, καθώς και τους αντίστοιχους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, να τοποθετηθούν και να προσυπογράψουν το αίτημα να εκπέμψει από τη Θεσσαλονίκη για όλη την ελληνική περιφέρεια ένα αξιόπιστο, αυτόνομο και ευέλικτο κανάλι της νέας δημόσιας Ρ/Τ, στελεχωμένο αξιοκρατικά τόσο με παλαιά όσο και με νέα στελέχη. Ο κίνδυνος να λειτουργήσει στη συμπρωτεύουσα μόνο ένα απλό περιφερειακό γραφείο (με π.χ. 30 εργαζόμενους) της «Αθηναϊκής» ΝΕΡΙΤ, είναι υπαρκτός και θα απαξιώσει την νέα προσπάθεια για ορθολογική δημόσια Ρ/Τ, που εκτός από οικονομική εξυγίανση πρέπει να χαρακτηρίζεται και από σαφή εθνική στόχευση.  

ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ
Διεθνολόγος – Δημοτικός Σύμβούλος Θεσσαλονίκης, πρώην Πρόεδρος Δ.E. ΕΡΤ 3


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη