17 Ιουλ 2013

Περί παχέων αγελάδων, σίζαρ [σάλαντ;] και Κυριακής εργασίας

Ήταν πολύ παλιά, δεκαετία του ΄60, που καθιερώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης ως αργία των καταστημάτων, εξ ου και υπήρχαν πλέον τρία απογεύματα ελεύθερα [Δευτέρα Τετάρτη, Σάββατο] και ολόκληρη η Κυριακή. Η Κυριακή ως αργία και για τα καταστήματα είχε καθιερωθεί από 100ετίας τουλάχιστον, αν δεν ίσχυε ανέκαθεν.

γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


            Τώρα ανακαλύπτουμε πόσο «εσφαλμένη» ήταν αυτή η ρύθμιση. Όπως και το ξήλωμα των σιδηροτροχιών του τραμ το 1956 από τον Εθναρχίδη, τις οποίες επαναφέραμε το 2004 εν χορδαίς και οργάνοις. Ο τεμπέλης ελληνικός λαός, μολονότι οι ευρωπαϊκές στατιστικές  τον φέρνουν πρώτο σε εργατικότητα, πρέπει να μάθει να δουλεύει ακόμη πιο πολύ, για να βγει από την κρίση.
            Κι’ έρχεται ο Μπουμπούκος να μας πει ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή των «παχέων αγελάδων». Κεραυνοβολήθηκα. Το μόνο που συγκράτησα από τα λόγια του αρχαιολάτρη υπουργού Υγείας είναι  το λάθος του πληθυντικού της αγελάδας. Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί τη γνωστή μπουμπουκομπουρδολογία. Όπως το αοριστόλογο άρθρο του που φιλοξένησε η RealNews την 14.07.2013. Το διάβασα, μολονότι είχα ορκιστεί να μην ξανακούσω ή ξαναδιαβάσω Μπουμπούκο, αλλά είχα, ως φαίνεται, στερητικό σύνδρομο και έπρεπε να το καταπολεμήσω επειγόντως. Η παχεία, της παχείας, αι παχείαι, των παχειών είχα μάθει στο σχολείο πριν από πολλά-πολλά χρόνια. Και αυτό άλλαξε γαμώ το; Τί σου κάνει αυτό το ΔΝΤ τέλος πάντων. Το πολύ το ΔΝΤ κάνει το παιδί [ολοκληρώνετε τη φράση  κατά βούληση].
            Αλλά κι’ αυτοί οι ανάλγητοι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι. Να μη θέλουν να δουλέψουν λιγάκι και να αντιδρούν για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή! Δουλεύοντας την Κυριακή θα αυξηθεί λέει ο τζίρος, θα γεμίσουν τα Δημόσια Ταμεία με φόρους [ΦΠΑ, εισοδήματος κ.λπ.], ώστε να μπορεί το κράτος να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του για κοινωνική πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία κ.λπ. Τελικά οι ιθύνοντες αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι το μαγαζί που λέγεται «Ελλάς» έχει πτωχεύσει εξ αιτίας τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι πιστεύουν πως η αγορά έχει καταρρεύσει, επειδή δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές, επειδή τα φαρμακεία δεν είναι ανοιχτά όλη μέρα, επειδή τα super market δεν πουλάνε ό,τι πουλάνε τα φαρμακεία.
            Αυτός ο υφυπουργός Σκορδάς πρέπει να είναι διάνοια. Αφού ρύθμισε τα της ανάρτησης σε περίοπτη θέση των πολυκατοικιών των παραστατικών για τις δαπάνες των κοινοχρήστων, ώστε να εξαρθρώσει τη σπείρα των διαχειριστών, έλυσε επί τέλους και τον Γόρδιο δεσμό της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
            Ο άλλος ο ανεκδιήγητος Θεοχάρης δήλωσε σε συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να ξαναπαρατείνει την προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, επειδή δεν του το επιτρέπει η τρόικα. Και δια του λόγου το αληθές επέδειξε στους συνομιλητές του το σχετικό e-mail της τρόικα. Ωραίος τροχονόμος ο τύπος. Να τον βάλουν στη Δημοτική Αστυνομία και μετά κατ’ ευθείαν μετάταξη στην ΕΛ.ΑΣ. [ΣΗΜ: πιστεύω ανέκαθεν ότι οι προθεσμίες δεν πρέπει να παρατείνονται, αλλά να θέλεις ή να πρέπει να τις παρατείνεις και να μην το κάνεις, επειδή έτσι διέταξε το ΔΝΤ, δεν είναι λιγουλάκι ξεφτίλα;].
            Και πάνω σ’ όλη την αφασία που επικρατεί νάσου και ο σύμβουλος του Στουρνάρα που δήλωσε, απευθυνόμενος σε αιρετό Άρχοντα, ότι δεν «συνομιλεί με Ταλιμπάν». Και ο Άρχων απεχώρησε διαμαρτυρόμενος αντί να του ρίξει μια σβουριχτή να τον τρέχουν στον Ευαγγελισμό. Μα τόση μαλθακότητα; Φοβήθηκε μην τον χαρακτηρίσουν χρυσαυγίτη;
            Το τελειωτικό κτύπημα μού έδωσε ο Ποπάι. Υπερασπιζόμενος εαυτόν από του βήματος της Βουλής ενόψει της παραπομπής  του για μερικά ψιλοεγκλήματα κατά του λαού ανέκραξε: «Αβε σίζαρ τε μοριτούρι σαλούταντ». Έμεινα κάγκελο. Εμένα στο ίδιο σχολείο, φευ, με είχαν μάθει οι Καθηγητές μου [με το Κ κεφαλαίο] «Ave Caesar morituri te salutant» προφερόμενο «Αβε Καίσαρ μοριτούρι τε σαλούταντ», αλλά τον Ποπάι είτε τον δίδαξαν αγράμματοι καθηγητές είτε ο ίδιος ήταν σκράπας. Μάλλον το δεύτερο πρέπει να συμβαίνει. Εκτός και του έμεινε από την πολλή παραγγελία «Παιδί πιάσε μια σίζαρ σάλαντ».
           Κι’ έτσι μετά των παχέων αγελάδων και του Σίζαρ  περάσαμε άλλη μία όμορφη μέρα στη Γερμανική αποικία. Αύριο βάζουμε τα καλά μας και υποδεχόμεθα τον εκπρόσωπο της Fuehrerin για επιθεώρηση των Ταγμάτων Εσόδου.  Ο Θεός να βάλει το χέρι του!
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη