26 Ιουλ 2013

Χτίζεται «αντι - μπουταρικό» μέτωπο

Συμφωνία, συμπόρευση, συνεργασία, γάμος, αρραβώνας; Το υπό διαμόρφωση μέτωπο ενάντια στην «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, ο ρόλος του Χ. Μάτη και το… καυτό δίμηνο


Του Τάσου Τασιούλα


Συμφωνία, συμπόρευση, συνεργασία, κοινό μέτωπο, γάμος, αρραβώνας; Με σιγουριά κανείς δεν μπορεί να πει που θα οδηγήσουν οι προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, με στόχο την αποδόμηση της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη και… έπαθλο τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Ρόλο «μπροστάρη» έχει αναλάβει ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης.
Ο κ. Μάτης «απαλλαγμένος» πια κι από την κομματική στήριξη των Οικολόγων Πράσινων, με τους οποίους, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο τα έχει σπάσει εδώ και πολύ καιρό, λειτουργεί ως υπερκομματική παράταξη.
Έτσι, δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσεγγίσει όλα τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» στην προσπάθειά του να ενισχύσει το πολιτικό –και ειδικά το αυτοδιοικητικό- προφίλ του εν όψει των εκλογών της επόμενης άνοιξης. Αλλωστε, και ο ίδιος γνωρίζει ότι θα πρέπει κάτι διαφορετικό να κάνει προεκλογικά για να προβάλει το έργο του ως αντιπολίτευση στο Δήμο και να διεκδικήσει με κάποιες αξιώσεις την επανεκλογή του στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου που θα προκύψει.
Ήδη τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ) ήρθαν σε επαφή με τον κ. Μάτη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και –όπως ο ίδιος είπε στη Voria.gr- να γίνει μια προσπάθεια στην προεκλογική περίοδο να υπάρξει μια ατζέντα για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και να δημιουργηθεί η προοπτική συνεργασιών, στη βάση προγραμματικών συμφωνιών για συγκεκριμένες λύσεις.
Κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων είναι η αντίθεση με την πολιτική που ασκείται από τη σημερινή δημοτική αρχή. Η «Πρωτοβουλία» είναι έτσι κι αλλιώς πολυσυλλεκτική. Το γεγονός ότι κατόρθωσε να γκρεμίσει την πρωτοκαθεδρία των νεοδημοκρατικών παρατάξεων όμως και να πάρει τελικά τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης δεν ήταν αποτέλεσμα της πολυσυλλεκτικότητάς της, αλλά του «πόλου ενάντια στο σάπιο σύστημα, που διοικούσε το Δήμο», όπως το περιγράφουν στελέχη της «Πρωτοβουλίας».
Με το ίδιο νόμισμα ετοιμάζονται πλέον οι αντιπολιτευόμενοι να πληρώσουν τον κ. Μπουτάρη. Ειδικά με τη ρευστότητα που επικρατεί σε επίπεδο πολιτικών συνεργασιών στην «Πρωτοβουλία» και τη μάχη που μαίνεται ανάμεσα στις διάφορες τάσεις (ιδρυτικοί, εκσυγχρονιστές, ΣΥΡΙΖογενείς κτλ.), το έδαφος έχει… στρωθεί για ένα κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο.
Αυτήν την ευκαιρία επιχειρούν να αρπάξουν κυρίως η τοπική ΝΔ και ο κ. Μάτης καθιστώντας συνομιλητές και τα άλλα κόμματα, που ακόμη δεν έχουν επιλέξει ποιους υποψήφιους θα στηρίξουν. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στην παράταξη Μπουτάρη.
Ο κ. Μάτης εκλέχθηκε στο παρόν δημοτικό συμβούλιο προερχόμενος από τον πρώην Δήμο Αγίου Παύλου. Πλέον έχει αποκτήσει την εμπειρία της αντιπολίτευσης και κυρίως τη γνώση των ζητημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι από εκείνους που ασκούν τη σκληρότερη κριτική στη διοίκηση Μπουτάρη, διατηρώντας παράλληλα καλές σχέσεις με σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων ακόμη και της «Πρωτοβουλίας».
Το καλό έργο στην αντιπολίτευση όμως χωρίς την υποστήριξη ενός κόμματος είναι δώρο… άδωρο. Στις εκλογές τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά κι αυτό το γνωρίζει ο ίδιος. Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» της Θεσσαλονίκης στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν πλέον σχέσεις μαζί του, οπότε είναι προφανές ότι θα κατεβάσουν στη Θεσσαλονίκη το δικό τους υποψήφιο. Ο κ. Μάτης τα έχει ζυγίσει και φαίνεται ότι αποφάσισε να πάρει το παιχνίδι στα χέρια του.
Τα σενάρια
Η πρωτοβουλία του ήταν βούτυρο στο ψωμί της τοπικής ΝΔ, η οποία έχει σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη, ανεξάρτητα μάλιστα από τη δική της παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο. Αλλωστε, ο κ. Μάτης ταιριάζει και στο προφίλ του υποψηφίου δημάρχου που… φιλοτέχνησε προσφάτως ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος: «υπερκομματικός».
Όχι ότι αυτό σημαίνει πως η ΝΔ θα στήριζε τον κ. Μάτη ως υποψήφιο για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, αλλά το πολιτικό παιχνίδι έχει πολλές προεκτάσεις, παραλλαγές, συμμαχίες...
Μετά τη συνάντηση του κ. Μάτη με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Μηνά Σαμαντζίδη, έγινε προφανές ότι οι πιθανότητες συμπόρευσης προεκλογικά είναι μεγάλες (η μορφή δεν αποκαλύπτεται), ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαμόρφωση της προεκλογικής ατζέντας. Αντίστοιχα μεγάλες μπορούν να είναι και οι πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας.
Το «πολύ καλό κλίμα», η «πολύ φιλική ατμόσφαιρα», η «διαφαινόμενη τάση συμπόρευσης για την αντιμετώπιση του κ. Μπουτάρη» και η «ταυτόσημη έκφραση σε θέματα πόλης» δεν είναι τυχαίες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται από τις δυο πλευρές. Οι πληροφορίες λένε ότι τα πράγματα πάντως πηγαίνουν μέχρι εκεί κι όχι… παραπέρα.
Διευκρινίζεται ωστόσο ότι «ο διάλογος ανάμεσα στις δυο πλευρές θα είναι τακτικός, όπως τακτική θα είναι η ανταλλαγή απόψεων και η αλληλοενημέρωση για θέματα του Δήμου Θεσσαλονίκης», με ό,τι κι αν σημαίνει κάτι τέτοιο.
Σήμερα όλοι ψαρεύουν σε θολά νερά, όμως μέχρι το Σεπτέμβριο οι βάσεις θα έχουν μπει. Αν αυτές θα είναι αρκετές για να στηρίξουν ένα «αντιμπουταρικό μέτωπο» θα φανεί σε περίπου δυο μήνες. Νωρίτερα, θα έχει διαφανεί και ο τρόπος με τον οποίο θα επαναδιεκδικήσει το Δήμο Θεσσαλονίκης η «Πρωτοβουλία», με κυρίαρχη πάντως τάση εκείνη των «ιδρυτικών», οι οποίοι έχουν κάνει και την κατάλληλη προετοιμασία. Σημασία θα έχει εάν το μοντέλο της στήριξης από την τοπική κοινωνία μπορεί να υπερισχύσει των κομματικών στηρίξεων, στις οποίες η παράταξη Μπουτάρη δύσκολα θα μπορέσει να επενδύσει…

voria.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη