31 Ιουλ 2013

Απάντηση του Κ.Ζέρβα στα ερωτήματα του TAXALIA


Αυτές τις ημέρες ασχοληθήκαμε στα XALIA με ένα θέμα που φάνηκε ύποπτο, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς φαινόταν να αφορά την ακύρωση ενός διαγωνισμού και μια απευθείας ανάθεση.  Ο Πρόεδρος της... Επιτροπής Οικονομικών Κωνσταντίνος Ζέρβας, προς τιμήν του, έστειλε απάντηση προκειμένου να αποσαφηνίσει την κατάσταση παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε διακοπές. 


Παραθέτουμε αυτούσια την απάντησή του:

Αγαπητό taxalia, 
Υποχρεώνομαι να απαντήσω γραπτώς μετά το σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «Γιατί ζητάτε ανάκληση των όρων διαγωνισμού και κάνετε απευθείας ανάθεση Δήμαρχε;», δεύτερο για το ίδιο θέμα τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν αντιλαμβάνομαι από πού προκύπτουν όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.
Μια πιο προσεκτική ανάγνωση θα έδειχνε ότι πρόκειται για το ίδιο έργο, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Φυσικά, δεν πρόκειται για «κατάτμηση» (η οποία διαβάζοντας την ημερήσια διάταξη δεν αντιλαμβάνομαι από πού προκύπτει, έστω ως υπόνοια), αλλά για ανάκληση προηγούμενης απόφασης και έγκρισης καινούριας απόφασης προκειμένου να διορθωθεί το ποσό της δαπάνης κατά 131 ευρώ (και μάλιστα λιγότερα). Με άλλα λόγια δεν «σπάει η δουλειά» (;) όπως αυθαίρετα αναφέρεται. Ούτε πρόκειται για «ανάκληση των όρων διαγωνισμού» αλλά για ανάκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για το λόγο που ανέφερα παραπάνω. Επίσης, δεν πρόκειται για «απευθείας ανάθεση έργου» αλλά για διαδικασία πρόχειρου διαγωνισμού, ο οποίος θα διεξαχθεί άμεσα για τις ανάγκες διαφόρων υπηρεσιών του (τουρισμός, πολιτισμός, πράσινο, διεθνείς σχέσεις, εθελοντισμός, νεολαία κ.α.).
Όσο για το κονδύλιο των 57.000 ευρώ του έργου «INTEGRATED GREEN CITIES», το οποίο υλοποιείται βάσει του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας  2007-2013, διευκρινίζω ότι είμαστε υποχρεωμένοι από τη Διαχειριστική Αρχή και τη δομή του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος να προβούμε στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς για την εκπόνηση και τη διοργάνωση των: προβολή, διοργάνωση ημερίδας, διαδικτυακός τόπος, εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό παιχνίδι. Το ύψος του κονδυλίου καθορίζεται από τη δομή του προγράμματος και όχι από το Δήμο. Αποτελεί δε μέρος ενός συνολικού προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ που αφορά τους Κήπους Βροχής στην 28ης Οκτωβρίου (είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζονται Κήποι Βροχής στην Ελλάδα) και φυτεμένο δώμα στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο. Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του προγράμματος (περίπου 800.00 ευρώ για το δήμο Θεσσαλονίκης) θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή αυτών των 2 έργων.
Να είστε βέβαιοι ότι δεν τηρείται καμία σιγή ιχθύος και  με ένα τηλεφώνημα εν είδει ρεπορτάζ η απάντηση θα είχε δοθεί άμεσα.
Η διαφάνεια και η εντιμότητα στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι αρχή μας, την οποία τηρούμε χωρίς εκπτώσεις.

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Ζέρβας
Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής
Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δήμου Θεσσαλονίκης

Απάντηση TAXALIA: Καταρχάς να ευχαριστήσουμε τον κύριο Ζέρβα για  την επιστολή του. Οι καιροί είναι ιδιαίτερα πονηροί και τα οικονομικά του Δήμου σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση. Για το λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες του Δήμου και θέτουμε ερωτήματα προκειμένου να λάβουμε απάντηση. Ευχαριστώ.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη