4 Αυγ 2013

Καλαφάτης: "Απαντάμε με πράξεις, για να απολαμβάνετε περισσότερες καθαρές ακτές"

Παραλίες της Χαλκιδικής, με εξαιρετικής ποιότητας νερά κολύμβησης, όπως το Ποσίδι και το Παλιούρι...


...επισκέφθηκε χτες ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης του ΥΠΕΚΑ με σύνθημα «Απαντάμε με πράξεις, για να απολαμβάνετε περισσότερες καθαρές ακτές». Ο Υπουργός Αναπληρωτής, μαζί με ομάδες στελεχών, διένειμε ενημερωτικό υλικό στους λουόμενους και συζήτησε μαζί τους για το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Ποιότητας των Υδάτων Κολύμβησης της Χώρας». Από 26 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου λειτουργούν ενημερωτικά περίπτερα του ΥΠΕΚΑ σε υψηλής επισκεψιμότητας ακτές κολύμβησης περιοχών όλης της χώρας (Χανιά, Λέσβος, Λήμνος, Καβάλα, Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία, Νάξος, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Εύβοια, Λευκάδα Κεφαλλονιά και άλλες), ενημερώνοντας τους πολίτες για το πρόγραμμα.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:

«Υπερασπιζόμαστε, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το φυσικό μας περιβάλλον, στο πλαίσιο μίας πολιτικής με στόχο της αειφορία. Τα κολυμβητικά νερά της χώρας, οι θάλασσες και οι ακτές μας αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας. Στο ΥΠΕΚΑ αποδεικνύουμε, επιστημονικά, την ποιότητα αυτών των πλεονεκτημάτων της χώρας, που μας τοποθετούν στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είναι διαρκής υποχρέωση όλων μας, πολιτείας και πολιτών, να διαφυλάξουμε αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό μας. Άλλωστε η Ελλάδα και οι Έλληνες κουβαλάνε για αιώνες στην καρδιά και στην ψυχή τους το γαλάζιο της θάλασσας.»

Το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Ποιότητας των Υδάτων Κολύμβησης της Χώρας» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2009-2012), που αποτυπώνονται σε ειδική Έκθεση. Η δημιουργία Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/7/ΕΚ, που αφορά στη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και συνιστά μια καινοτόμο προσέγγιση που αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών και την παροχή χρήσιμων στοιχείων για τη σύγκριση και την επιλογή ακτών κολύμβησης. Η κάθε ταυτότητα παρέχει πληροφορίες για τις φυσικές και γεωγραφικές συνθήκες της ακτής, για τα υδρολογικά χαρακτηριστικά των υδάτων κολύμβησης, καθώς και για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων ρύπανσης στην περιοχή. Συνολικά, τέθηκαν υπό παρακολούθηση 2155 σημεία εκ των οποίων τα 2149 βρίσκονται σε παράκτια ύδατα και τα υπόλοιπα 6 σε εσωτερικά ύδατα (συγκεκριμένα σε λίμνες). Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2009 σημεία (93,2%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 114 σημεία (5,3%) χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», 26 σημεία (1,2%) χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 6 σημεία (0,3%) ως «ανεπαρκούς ποιότητας». Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων έτους 2012 είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://www.bathingwaterprofiles.gr της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Στην ιστοσελίδα αυτή περιέχονται ιστορικά στοιχεία για την αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης τα τελευταία χρόνια, καθώς και χάρτης με όλες τις παρακολουθούμενες ακτές κολύμβησης και σχετικά αναλυτικά στοιχεία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη