13 Αυγ 2013

Μας έπρηξαν με το "Frozen yogurt"! Πόσο γιαούρτι όμως είναι το "παγωμένο γιαούρτι";

Γράφει ο π.Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ν.Κατσαρός, 

ανυποψίαστος για το παρασκήνιο πίσω από τις επιθέσεις στο προϊόν, που δεν ελέγχουν ακόμη οι λιγοστές "πολυεθνικές". Η επίθεση ξεκίνησε από τον διατροφολόγο David L.Katz στις ΗΠΑ, ο οποίος ειδικεύεται σε δυσφημιστικά άρθρα εναντίον των προϊόντων, που όλως τυχαίως, δεν ανήκουν στην Coca Cola, στην οποία είναι γενικός διευθυντής ο ξάδερφός του....

Αλήθεια προτιμάτε το frozen yogurt ως μια πιο ελαφριά εναλλακτική του παγωτού; Πόσο αγνό είναι, πόσο light και πόσο γιαούρτι;


Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών της Χώρας μας  και της Ε.Ε γιαούρτη ειναι :το προϊόν το οπoίο προκύπτει μετά απο  πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος με την επιδράση μυκήτων που προκαλούν την ειδική πρός αυτό ζύμωση.Εάν πρόκειται για παγωμένα γιαούρτια με φρούτα π.χ. φράουλα τότε αναφέρουν και το αντίστοιχο φρούτο π.χ. frozen yogurt  με φράουλα.

Τόν τελευταίο καιρό  έχουν κατακλείσει την αγορά καταστήματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία τα οποία πουλούν FROZEN YOGURT  δηλαδή παγωμένο γιαούρτη .Το frozen yogurt δηλ. το παγωμένο γιαούρτη το οποίο βρίσκουμαι είτε σε πολυκατατήματα είτε σε αποκλειστικά προς τούτο μαγαζιά ακούστε τι  πιθανότατα περιέχουν:
Α) φρουκτόζη,μαλτόζη μαλτοδεξτρίνη σιρόπι γλυκόζης,σιρόπι καλαμποκιού ,ζάχαρη και σιρόπι του αντιστοιχου φρούτου  το οποίο περιέχουν Ολα αυτά είναι διαφορετικά ονόματα για την ζάχαρη δηλαδή μπόλικη ζάχαρη  και συνεπώς παχαίνουν και πουθενά όμως δεν το αναφέρουν ενώ συγχρόνως διαφημίζωνται οτι περιέχουν μόνο 2% λιπαρά χωρίς να λένε πόση ζάχαρη περιέχουν.
Β) Συντηρητικά:  κιτρικό οξύ, σορβικό κάλι ασκορβικό οξύ κλπ
Γ) Χρώματα καραμελόχρωμα,καρμίνες κλπ(ανάλογα με το χρώμα του φρούτου που περιέχουν ) Εάν το παγωμένο γιαούρτη είναι με γεύση φράουλας τότε προστίθεται η κόκκινη χρωστική κοχενίλη ή καρμίνες που πρίν λίγες μέρες  βρέθηκε σε αλλαντικά  και αλλα παρόμοια προίόντα και στα οποία απαγορευεται η παρουσία της.Οι καρμίνες προέρχωνται μετά απο..ψήσιμο των σκαθαριών και μετατροπή τους σε σκόνη. 
Δ) Γιαούρτη σκόνη στραγγιστό.Το γιαούρτη λοιπόν που περιέχουν ειναι σε πολλές περιπτώσεις σκόνη και μάλιστα στραγγιστή και οπωσδήποτε σε μικρές ποσότητες αλλά σε καμμία περίπτωση δεν περιέχει  μόνο γιαούρτη που προέρχεται απο πήξη νωπού γάλακτος.
Ε)Πηκτοματοποιητές:πηκτίνη,καρραγενάνη Η καρραγενάνη η οποία προστίθεται για να καθιστά παχύρευστο το γιαούρτη υπάρχουν δημοσιεύσεις οι οποίες την θεωρούν ύποπτη για έλκος του στομάχου και καρκίνους του πεπτικού συστήματος και προέρχεται απο τα ερυθροφύκη..ΣΤ)φυτικές ίνες:ινουλίνη 
Ζ)Γαλακτοματοποιητές: Ε471 (μόνο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων) Η) Σταθεροποιητές:Ε407 (καρραγενάνη),Ε412( κόμμι γκουάρ) ,Ε410( κόμμι χαρουπιών).Θ) Τροποποιημένο άμυλο και άμυλο καλαμποκιού 
Η)Ζελατίνη  
Ι) Aσπαρτάμη στην περίπτωση που το προίόν είναι light.

Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, έχουν καμία σχέση όλα αυτά  το ασκορβικό οξύ,η καρραγενάνη,η ζελατίνη,η πηκτίνη ,η κοχενίλη,το κόμμι γκουάρ,το κόμμι χαρουπιού,τα Ε471,Ε412,Ε407 το σορβικό κάλι,το κιτρικό οξύ,,το τροποποιημένο άμυλο,η μαλτόζη,η μαλτοδεξτρίνη κλπ  με το γιαούρτη; οχι βέβαια. Όλοι γνωρίζουμε ότι το γιαούρτη είναι μία από τις υγιεινότερες τροφές πλούσια σε πρωτείνες ,βιταμίνες ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία υπό μορφή ιχνοστοιχείων.Ολα αυτά τα πρόσθετα δηλαδή τα συντηρητικά ,οι χρωστικές ,οι γαλακτοματοποιητές,οι σταθεροποιητές  οι πηκτοματοποιητές  είναι ως επί το πλείστον συνθετικές χημικές ουσίες που παρασκευάζονται στα εργαστήρια και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ούτε τις μακροχρόνιες επιδράσεις αυτών στον οργανισμό ούτε και η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών στο σώμα μας.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο μπαίνουν στόν οργανισμό μας περίπου πέντε κιλά απο αυτές τις ουσίες με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία μας και για αυτό συνιστάται να αποφεύγουμαι τις συσκευασμένες τροφές και να προτιμάμε φρέσκα προίόντα,φρούτα,λαχανικά και οσπρία κάθε λογής.Βέβαια όταν οι βιομηχανίες αντιλήφθηκαν οτι οι καταναλωτές απέφευγαν τα προίόντα με πολλά Ε τότε επέτυχαν μέσω ΕΕ να μην αναφέρεται το διακριτικό Ε ακολουθούμενο από τριψηφιο αριθμό πχ Ε128 αλλα η  κατηγορία του προσθέτου πχ συντηρητικό ακολουθούμενο απο την χημική ονομασία του προσθέτου.Συνήθως η κατηγορία του προσθέτου παραλείπεται σκοπίμως ,οπότε ο καταναλωτης δεν καταλαβαίνει τίποτε.Η υποκρισία και η παραπλάνηση του καταναλωτή δεν έχει όρια στο βωμό του κέρδους. 

Συμπερασματικά το παγωμένο γιαούρτη δεν είναι τίποτε διαφορετικό από το γιαούρτη παγωτό και αποτελεί μέγιστη παραπλάνηση του καταναλωτή. Μάλιστα κάποιες εταιρείες με χοντρά μαυρα γράμματα αναφέρουν  frozen yogurt και μετά με μικρά αχνά γράμματα yogurt ice cream.Τα συστατικά αναφέρονται με τόσο μικρά και θολά γράμματα που ούτε με μικροσκόπιο δεν διακρίνονται.Έπειτα πως είναι δυνατόν ένα προϊόν να είναι συγχρόνως και παγωμένο γιαούρτη και γιαούρτη παγωτό μόνο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν φαίνεται να απασχολεί.ΟΙ εταιρείες γνωρίζουν αφού έλεγχοι δεν υπάρχουν μπορούν να αλωνίζουν. Οι καταναλωτές όμως πρέπει να γνωρίζουν και ιδιαίτερα οι διαβητικοί ,οι παχύσαρκοι,τα άτομα με μεταβολικό  σύνδρομο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.Δυστυχώς οι καταναλωτές είναι εντελώς απροστάτευτοι και η ανυπαρξία ελεγκτικών θέτει σε κίνδυνο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και παραπλανούν το σύνολο  του πληθυσμού..Ας αναφέρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πόσους ελέγχους πραγματοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια σε σύγκριση με το σύνολο παρασκευαστηρίων παγωμένου γιαουρτιού. 

Νίκος Κατσαρός
π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη