Γράφει ο Θόδωρος Λεωνίδης
Για να επέλθει η πολυπόθητη πτώση στις τιμές, εκτός από τον υγιή ανταγωνισμό, που αποτελεί βασική συνθήκη, πρέπει να κατανοήσουμε τον ρόλο των τιμών σε μια ελεύθερη αγορά καθώς και τις παραμέτρους εκείνες που διαμορφώνουν την ..
τιμή ενός προϊόντος .
Το κράτος με τις ευφάνταστες νομοθετικές διατάξεις του, αλλοιώνει τους τρείς πολύτιμους και στενά συνδεδεμένους ρόλους των τιμών:
1.Την μεταβίβαση πληροφοριών: Κάθε κρατική παρέμβαση λειτουργεί ως παραμορφωτικός φακός στο μήνυμα που εκπέμπουν οι τιμές και οδηγεί σε εσφαλμένης κατεύθυνσης κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων του αντίστοιχου προϊόντος.
2.Την παροχή κινήτρων για την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγή και την διακίνηση αγαθών :Η προνομιακή μεταχείριση από το κράτος συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων οδήγησε στον πλήρη εφησυχασμό και άρνηση της πραγματικότητας.
3.Την δημιουργία εισοδήματος: Το εισόδημα που αποκτά ένα άτομο-επιχείρηση καθορίζεται από την διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης και στην τιμή κόστους.
Οι πολυάριθμες κρατικές παρεμβάσεις τις τελευταίες δεκαετίες, με αιχμή του δόρατος τους φόρους, οδήγησαν στην ανατροπή των παραπάνω ρόλων με αποτέλεσμα να έχουμε μια κατ’ επίφαση ελεύθερη αγορά. Με την κρίση στην οποία βρισκόμαστε οι κυβερνώντες αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί και εμπορικοί φορείς πρέπει να ξεκινήσουν μια προσπάθεια άρσης ή μείωσης σε ότι στρεβλώνει την διαμόρφωση των τιμών. Για να ακολουθήσουν γρήγορα οι τιμές την πτωτική πορεία του μέσου εισοδήματος, απαιτείται ευελιξία στις παράμετρες που διαμορφώνουν την τιμή ενός αγαθού και οι οποίες είναι :
1.το μισθολογικό κόστος
2.η αξία του χρήματος
3.το κόστος των πρώτων υλών
4. το ενεργειακό κόστος
5.οι φόροι
6. το κέρδος
Από τα παραπάνω, τα τρία τελευταία χρόνια το κράτος μόνο στο πρώτο ακολουθεί πολιτική μείωσης και δυστυχώς οριζόντιας, το τελευταίο (με ελάχιστες πια εξαιρέσεις) συμπιέζεται κι’ αυτό, ενώ τα υπόλοιπα με πρωταγωνιστή τους φόρους αυξάνονται συνεχώς ακολουθώντας συχνά ανορθόδοξες μεθόδους. Αρκεί να αναλογιστούμε π.χ. ότι ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται πάνω στον Ε.Φ.Κ. σε όσα προϊόντα επιδέχονται ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, ποτά κτλ..Φόρος πάνω στον φόρο. Πως λοιπόν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί έχοντας εμμονή σε μια μόνο παράμετρο;
Ας προχωρήσει επιτέλους το κράτος σε ουσιαστική μείωση φόρων με ταυτόχρονη αλλαγή των αναποτελεσματικών εισπρακτικών μηχανισμών ώστε στον δρόμο που ξεκινήσαμε για να αντιμετωπίσουμε τον <<εχθρό>> να μην συναντήσουμε και πάλι τον <<κακό>> εαυτό μας.
ΛΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ