2 Σεπ 2013

Ποιος είναι αυτός ο άντρας;


Ο Νίκος Καλαϊτζίδης εκπροσωπεί την Ελλάδα...
...στις 100 καλύτερες θεατρικές σκηνογραφίες παγκοσμίως στην έκθεση ‘World Stage Design’ 2013 (8-14 Σεπτεμβρίου, Κάρντιφ, Ουαλία). 

Στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας (World Stage Design) που διοργανώνεται φέτος στο Κάρντιφ της Ουαλίας θα συμμετάσχει ως μοναδική ελληνική συμμετοχή ο σκηνογράφος – ενδυματολόγος Νίκος Καλαϊτζίδης, του οποίου η δουλειά προκρίθηκε ανάμεσα στις 100 καλύτερες του κόσμου για τα έτη 2010 - 2013. Η WSD οργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελεί μία γιορτή για τους σχεδιαστές από τους χώρους, του θεάτρου, της όπερας και του χορού, με συμμετοχές μεγάλων θεατρικών παραγωγών. Η έκθεση που έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα θα διαρκέσει από 8 έως 14 Σεπτεμβρίου 2013.   
Η WSD, η οποία περιλαμβάνει τον παγκόσμιο οργανισμό OISTAT (International Organization of Scenographers, Theatre Architects and Technicians), ξεκίνησε στο Τορόντο το 2005. Το 2013 το Κάρντιφ θα φιλοξενήσει ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ που αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η WSD έχει ισχυρούς δεσμούς με την Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (Prague Quadrennial PQ), η οποία για πάνω από 50 χρόνια έχει εμπνεύσει ανθρώπους του θεάτρου με μια μοναδική συλλογή έργων από περισσότερες από 45 χώρες. Στο διαγωνιστικό κομμάτι της έκθεσης απονέμεται το Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο βραβείο στα τρία καλύτερα έργα, καθώς και τιμητικά βραβεία σε σημαντικά επιτεύγματα στον χώρο της σκηνογραφίας και ανερχόμενα ταλέντα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει καινοτόμες συλλογές διεθνών παραγωγών με πρωτότυπα κοστούμια, κουκλοθέατρο, σχέδια, έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες μαζί με διαδραστικά εκθέματα από φωτισμούς, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις. Περισσότερα σχετικά με την WSD και τις συμμετοχές σε αυτήν μπορείτε να δείτε εδώ www.wsd2013.com 
Η μοναδική ελληνική συμμετοχή του Νίκου Καλαϊτζίδη στο World Stage Design 2013 αφορά τις κατηγορίες, «Σκηνικά», «Κουστούμια» και «Φωτισμοί» για το θεατρικό έργο «ΦΟΒΟΣ» που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη από το «Θέατρο του Άλλοτε» για δύο συνεχόμενες θεατρικές περιόδους (2011-2013). Η παράσταση η οποία σκηνοθετήθηκε εμπνευσμένα από την Βαρβάρα Δουμανίδου βασίστηκε σε έργα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε και παρουσιάστηκε σ’ έναν μη θεατρικό χώρο, το κτήριο Μπενσουσάν Χαν, σημαντικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μοναδική εμπειρία για τους θεατές αποτέλεσε η παράλληλη εξέλιξη του έργου σε 4 δωμάτια και έναν κεντρικό χώρο. Την πρωτότυπη αυτή σκηνή συμπλήρωναν η απόλυτη αρμονία και ο δυναμικός διάλογος των σκηνικών και των κουστουμιών με το χώρο και το κείμενο. Ο φωτισμός, εμπνευσμένος από τα χαρακτηριστικά του κτηρίου, έγινε με φυσικό τρόπο συνδυάζοντας κεριά για να εμπλουτιστεί ατμοσφαιρικά η παράσταση.      
Ο Νίκος Καλαϊτζίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1979 και μετά από σπουδές σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και ζωγραφικής δραστηριοποιείται ενεργά στα θεατρικά δρώμενα της πόλης. Ως μέλος, του Διεθνούς Οργανισμού Σκηνογράφων Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου (OISTAT) και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σκηνογράφων (theatrEurope) έχει παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες στη σκηνογραφία και την ενδυματολογία θεατρικών έργων. Η μεταφορά παραστάσεων εκτός θεατρικής σκηνής και η χωροθέτηση τους σε σημεία που το κοινό μπορεί να τις προσεγγίσει διαδραστικά αποτελεί το χαρακτηριστικό των τελευταίων παραγωγών στις οποίες συμμετείχε. Η επιλογή της συμμετοχής του στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας και στο διαγωνιστικό τμήμα αυτής έγινε από διεθνή επιτροπή αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Καλαϊτζίδης συμμετέχει στην έκθεση για δεύτερη συνεχόμενη φορά (προηγούμενη συμμετοχή 2009, Σεούλ), επιβεβαιώνοντας το καλλιτεχνικό ταλέντο του.  
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την συμμετοχή στην Έκθεση δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από το υπουργείο πολιτισμού ή από άλλον φορέα. Το κόστος της συμμετοχής καλύπτεται από τον ίδιο και το «Θέατρο του Άλλοτε».    

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη