Συνηθίσαμε τα κυβερνητικά στελέχη να ανακοινώνουν μέτρα επί μέτρων, είτε για να ικανοποιήσουν τους δανειστές, είτε για να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους.
Γράφει για taxalia ο Επιβλέπων Μηχανικός
Ποτέ κανείς, ιδιαίτερα από τους κυβερνώντες του φιλελεύθερου χώρου, δεν αισθάνθηκε ότι πρέπει να εξηγήσει σε ποιό ιδεολογικό πλαίσιο εντάσσεται, ποιά λογική πρεσβεύει, ποιά σκοπιμότητα υπηρετεί ένα μέτρο όταν θεσμοθετείται και παίρνει την άγουσα για τη Βουλή. Αυτό που υποσχέθηκε ο Α.Σαμαράς όταν ψηφίστηκε μαζικά Πρόεδρος της Ν.Δ. το 2009, ότι δηλαδή θα επιδιώξει την αναγέννηση της δεξιάς και φιλελεύθερης ιδεολογίας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σ’ αυτά που έμπρακτα η ιδεολογία αυτή πρεσβεύει, ως απάντηση στην αριστερή ιντελιτζένσια που επικράτησε καθολικά τις τελευταίες δεκαετίες σε όλα τα Ελληνικά μήκη, πλάτη και βάθη, αποτελεί ακόμη και σήμερα ζητούμενο.
Και ξαφνικά ενώ θα έλεγε κανείς ότι η ήρα από το στάρι δεν ξεχώριζε ελέω κρίσης και συγκυβέρνησης, εκεί που οι Νεοδημοκράτες αναζητούσαν αφορμές προσδιορισμού, αναζητούσαν αιτία συσπείρωσης στο κόμμα τους και δεν έβρισκαν, η πρόσφατη εξαγγελία του Κωστή Χατζηδάκη για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της παραγωγικής βάσης της χώρας, έδωσε την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει. Ο Κ.Χατζηδάκης δεν νομοθέτησε ένα ακόμη από τα χιλιάδες νομοθετήματα. Εξήγησε την πολιτική σκοπιμότητα, το ιδεολογικό πλαίσιο, τη διαφορετική κατεύθυνση, πριν ανακοινώσει ότι απλοποιείται το πλαίσιο για την αδειοδότηση των παραγωγικών επιχειρήσεων. Χωρίς να κάνει ιδεολογικούς χαρακτηρισμούς που θα ταίριαζαν σε άλλες εποχές, έδωσε το ξεκάθαρο φιλελεύθερο στίγμα της εμπιστοσύνης στην αγορά, στους επιχειρηματίες, στους επενδυτές, στους επιστήμονες, στους θεσμούς, εξήγησε γιατί θεσμοθετεί αυτή τη ρύθμιση.
«Η ίδια η επιχείρηση θα δηλώνει με ανάληψη της σχετικής ευθύνης πως έχει ήδη συμμορφωθεί με τους νόμους», σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Είναι η διαδικασία της «αυτοσυμμόρφωσης», όπως την ονομάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο Κ.Χατζηδάκης προσπαθεί να δώσει ώθηση σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, απαλείφοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχων, μπας και κουνηθεί τίποτα σ’ αυτό τον τόπο, εξοστρακίζοντας τη γραφειοκρατία που είναι ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά και επιχειρηματικά αντικίνητρα. «Αυτοσυμμόρφωση» όπως «αυτοσεβασμός», που οφείλει να έχει κάθε άνθρωπος, αλλά και κάθε κόμμα. Με τέτοιες πρωτοβουλίες και κυρίως με τέτοια στρατηγική η κοινωνία μπορεί να κατανοήσει καλύτερα και η ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει γρηγορότερα, η δε πολιτική ζωή να ανακτήσει την αξιοπιστία της και κυρίως την ταυτότητα των κομμάτων, που δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά το κυνήγι της εξουσίας.