6 Σεπ 2013

Ένα σχόλιο για την "αυτοσυμμόρφωση" του Κωστή Χατζηδάκη

Αγαπητό taxalia,
πολύ ωραίο το άρθρο του "επιβλέποντος μηχανικού" στο blog σας, σχετικά με την "αυτοσυμμόρφωση", τη νέα δηλαδή φιλοσοφία στην αδειοδότηση ..
επιχειρήσεων. Πολύ ωραία και η σκέψη του αρμόδιου Υπουργού, να ξεκινά τη λειτουργία της μια επιχείρηση με μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζει τις υποχρεώσει της και τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις .
Αυτό γίνεται, επειδή το διάστημα από την υποβολή της αίτησης αδειοδότησης, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων από τις δεκάδες "αρμόδιες" υπηρεσίες του κράτους είναι εξωφρενικά μεγάλο, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να "καίγονται" πριν καν ξεκινήσουν.
Θεωρητικά λοιπόν, είναι αυτό που ζητά η κοινωνία εδώ και δεκαετίες και κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση. 
Μόνο που, όλα αυτά είναι ...θεωρητικά!
Αμέτρητες είναι οι φορές, που στην Ελλάδα, εξαγγέλθηκαν μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας και απλούστευσης των διαδικασιών και πάντα, μα πάντα, κατέληγαν σε ακόμη μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Να θυμίσω το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για τις υπηρεσίες μιας στάσης και δεκάδες άλλα νομοθετήματα.
Στην πράξη όμως, συνεχίζεται η "ελληνική τραγωδία", το να πνίγεται δηλαδή ένας επιχειρηματίας σε ατέλειωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Συνοψίζοντας: πολύ καλή -θεωρητικά- η ιδέα, πολύ πιθανή έως βέβαιη η παραπομπή της (και αυτής!) στις ελληνικές καλένδες.

Θα έβαζα στοίχημα με όποιον θέλει, ότι, ούτε αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Ο επιβλέπων ....οικονομολόγος

σχετικό: 

«Αυτοσυμμόρφωση». Επιτέλους ένα μέτρο με ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη