30 Σεπ 2013

Ο Έλληνας που δολοφόνησε τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ στη Ν.Αφρική

Πολλοί γνωρίζουν το περίφημο "Apartheid", το ρατσιστικό καθεστώς αποκλεισμού των Αφρικανών δηλαδή, από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες στη Νότια Αφρική. Αρχιτέκτονάς του θεωρείται ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης, από το 1958, Hendrik Verwoerd κι όπως όλοι ξέρετε, το καθεστώς του...
άπαρτχαιντ τερματίστηκε, όταν ανέλαβε ο Νέλσον Μαντέλα. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1966, ένας κλητήρας του κοινοβουλίου της Ν.Αφρικής, ο Δημήτρης Τσαφέντας, σκότωσε με μαχαίρι τον 65χρονο τότε Verwoerd, παίρνοντας εκδίκηση για τις ταπεινώσεις που υπέστη, με αυτόν τον αιματοβαμμένο τρόπο.
Ο Δημήτρης Τσαφέντας, που πέθανε το 1999, ήταν γιός ενός Έλληνα Ναυτικού, του Μιχάλη Τσαφέντα και μια μιγάδας από τη Μοζαμβίκη, της Αμέλια Ουίλιαμς.
Στη δίκη για τη δολοφονία, οι δικαστές αποφάσισαν ότι έπασχε από σχιζοφρένεια και έτσι απέφυγε τη φυλάκιση. Την ποινή του εξέτισε σε ψυχιατρικό ίδρυμα, όπου και πέθανε το 1999 από πνευμονία, σε ηλικία 81 ετών.
Ο Τσαφέντας, σύμφωνα με τα μμε της εποχής, βίωσε τον ρατσισμό στο πετσί του, καθώς, το σκουρόχρωμο του δέρματός του, αποτελούσε κόκκινο πανί για το καθεστώς απαρτχάιντ, το οποίο τερματίστηκε στις εκλογές της 27-4-1994.

Η ζωή του έγινε βιβλίο («Αναπαράσταση μιας δολοφονίας», Ενκ βαν Βούρντεν, εκδ. «Κέδρος»), ντοκιμαντέρ (Μανώλη Δημελλά: Live and let live, Οδοιπορικό στην ταραχώδη ζωή του Δημήτρη Τσαφέντα), θεατρικό έργο (Αντονι Σερ: «Δελτίο Ταυτότητας») κ.ά. Τα μαύρα σκυλιά γαβγίζουν απ' τον τάφο τους τους επιλήσμονες". (Ο άνθρωπος που δολοφόνησε το απαρτχάιντ, άρθρο του συγγραφέα Αλέξανδρου Ασωνίτη στην Ελευθεροτυπία -11-07-2010).

δείτε και: Ιωσήφ Πιλάτος: ο Έλληνας που "εφηύρε" το σύστημα γυμναστικής pilates

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη