14 Σεπ 2013

Έφυγε από τη ζωή σήμερα η Κίττυ Αρσένη

Το Φεβρουάριο του 1985 κατά τραγική σύμπτωση η Αρσένη υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του εκδότη της Απογευματινής Νίκου Μομφεράτου από τη 17 Νοέμβρη.
Μετά από δίχρονη μάχη με καρκίνο του πνεύμονα έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός – σκηνοθέτις Κίττυ Αρσένη, αδελφή του πρ. Υπουργού Γεράσιμου Αρσένη γνωστή επίσης για την...
αντιδικτατορική της δράση.
Ποιά ήταν :

Η Κίττυ γεννήθηκε το 1935 στο Αργοστόλι.
Το 1958 αποφοίτησε από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν το 1958 και μαζί με μια ομάδα συμμαθητών της – Καζάκο, Βούρτση, Μυλωνά, Τάρη και Τριβιζά - ιδρύουν πρωτοποριακή θίασο ρεπερτορίου με έργα Γκολντόνι, Ο’ Κευζι, Μπεττι, Χορν κ.α.
Στη συνέχεια εργάζεται στο επαγγελματικό θέατρο Λειβαδέα – Βεργή, Μουσούρη, Αναλυτή.
Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της στην Ηλέκτρα του Μ. Κακογιάννη.
Στη Δικτατορία συλλαμβάνεται για αντιδικτατορική δράση, βασανίζεται, δικάζεται από το έκτακτο στρατοδικείο και φυλακίζεται. Διαφεύγει παράνομα στο εξωτερικό, καταθέτει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και καταγγέλλει τα βασανιστήρια και τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Χούντα. Είναι βασικός επώνυμος μάρτυρας της έκθεσης της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ «Report on Torture». Διαμένει στο εξωτερικό, κυρίως στο Παρίσι και δουλεύει με το Ντασέν και τη Μελίνα στο φιλμ «Promesse a l’ aube».
Το 1974, με τη πτώση της Χούντας επανασυνδέεται με το θέατρο, Ραδιόφωνο και τη νέα τότε τηλεόραση και αναπτύσσει συνδικαλιστική δραστηριότητα γι την επανασύσταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών όπου εκλέγεται Γενική Γραμματέας.
Εκδίδει από τις εκδόσεις Θεμέλιο το βιβλίο της «Μπουμπουλίνας 18» όπου περιγράφονται οι συνθήκες κράτησης και βασανιστηρίων στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών. Εργάζεται στο θίασο του Ν. Κούρκουλου («Ταμπούρλο της Νύχτας», του Μπρεχτ), συνεργάζεται με το Μάνο Χατζηδάκη στο Τρίτο Πρόγραμμα, με την Ασπασία Παπαθανασίου, τον Σ. Χονδρογιάννη και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Από το 1982 έως το 1996 ανήκει στη δύναμη του Εθνικού Θεάτρου και ανάμεσα σε άλλα παίζει το ρόλο της «Πενίας» στο Πλούτο του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Λ. Ρονκόνι το 1985.
Παράλληλα, η Κίττυ Αρσένη οργανώνει θεατρικά σεμινάρια και σκηνοθετεί. Από το 1993 μέχρι το 2005 έχει την ευθύνη της Θεατρικής Ομάδας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει και σκηνοθετεί έργα Καμπανέλλη, Αριστοφάνη, Ευριπίδη, Μπρεχτ, Ησαΐα, Κατσαΐτη κ.α. Σκηνοθετεί στη Πάτρα τη «Συναναστροφή» της Αναγνωστάκη το 1997 και, το 1998, στο Από Θέατρο του Αντύπα, τον «Παπαγάλο με τα πορτοκαλί φτερά» με την Εύα Κοταμανίδου.
Στη συνέχεια διδάσκει υποκριτική στο Ωδείο Αθηνών και το 2013 γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος της καλλιτεχνικής επιτροπής.
Η πολιτική κηδεία της θα γίνει τη Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου στις 5:30 το απόγευμα στο κοιμητήριο Αμαρουσίου.
Η οικογένεια και οι φίλοι της Κίττυς
Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου να δοθεί δωρεά σε μνήμη της Κίττυ Αρσένη στη ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ,
είτε με
1) Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

 Εθνική Τράπεζα: 151/62087033
 Τράπεζα Πειραιώς: 5029-017683-035

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ενημερωθεί η Διεθνής Αμνηστία για τα στοιχεία επικοινωνίας του καταθέτη στη τράπεζα, την ημερομηνία και το ποσό κατάθεσης, τηλεφωνικά στο 210-3600628 ή στέλνοντας e-mail στο join@amnesty.org.gr ή fax στο 210-3638016

Είτε με
2) Κατάθεση στο γραφείο

 Σίνα 30, 2ος όροφος, Τ.Κ. 10672 Αθήνα (πλησίον Νομικής Αθηνών)
 Ώρες γραφείου: 10:00 – 16:00
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη