24 Σεπ 2013

Ανοιχτός στην οδό της διπλωματίας με τον Ιράν παραμένει ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα κατά την ομιλία του στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι θα πρέπει "να δοκιμαστεί η διπλωματική οδός" με το Ιράν, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως ότι οι διαφορές ΗΠΑ-Ιράν δεν θα επιλυθούν "από τη μια μέρα στην άλλη".
"Τα εμπόδια μπορεί να αποδειχτούν πολύ μεγάλα, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η διπλωματική οδός πρέπει να δοκιμαστεί", σημείωσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος, στα πολυαναμενόμενα αυτά σχόλιά του για το Ιράν που γίνονται μετά το διπλωματικό άνοιγμα που έκανε ο Ιρανός νέος πρόεδρος Χασάν Ροχανί, κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να προχωρήσει "σε πράξεις" όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιλυθεί το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα ειρηνικά, αλλά είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την χώρα αυτή να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

 Για να υπάρξει επιτυχία, "τα συμφιλιωτικά λόγια θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις που είναι ξεκάθαρες και επαληθεύσιμες", υπογράμμισε σε αναφορά του στις δηλώσεις των Ιρανών ηγετών. Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι να καταβάλει μια διπλωματική προσπάθεια μαζί με άλλα κράτη για την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

 "Πράγματι πιστεύω ότι αν μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο προς μια διαφορετική σχέση", σημείωσε. Αναπτύσσοντας εν γένει την πολιτική των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε εξάλλου σαφές ότι η χώρα του θα αναλάβει άμεσα δράση για την εξάλειψη απειλών στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο και θα κάνει επίσης χρήση στρατιωτικής ισχύος στην περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη