16 Οκτ 2013

Μανιφέστο του 1

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Δέκατη ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία το Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ και ενδέκατη από..
τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Άκουσα και για τούτο το μανιφέστο. Των 58 με πρωτεργάτη τον Μπίστη, ο οποίος το ανέλυε από ραδιοφώνου αρλουμποειδώς. Το διαδίδουν όλα τα αντικειμενικά ΜΜΕ που δεν θέλουν με τίποτε να βγει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, για το καλό μας προφανώς. Το υιοθέτησε και ο Σημίτης.

Είχα διαβάσει και το μανιφέστο των 33 που έλεγαν «εμπρός για το Μνημόνιο, τολμήστε», διάβασα και το μανιφέστο των 75, πολλοί εκ των οποίων είχα ψηφίσει με χέρια και με πόδια τα πρώτα Μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα κ.λπ. Είχα διαβάσει και το μανιφέστο Λοβέρδου, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, ακολούθως του Λοβέρδου μόνου για μία Νέα Ελλάδα. Έχω τρελαθεί να διαβάζω μανιφέστα. Και όλα, περιέργως, προέρχονται από ανθρώπους που βούλιαξαν τη χώρα. Τώρα όλοι αυτοί, με παμπάλαιες ιδέες, επιμένουν σώνει και καλά να σώσουν εμένα τον άσωτο, μολονότι ουρλιάζω ότι δεν θέλω άλλη σωτηρία.

Απ’ όλα αυτά τα μανιφέστα, το μόνο που έχω συγκρατήσει είναι μια ακατάσχετη πολυλογία για πολύ ωραία, αλλά αόριστα πράγματα. Υπέροχες εκθέσεις ιδεών που βαθμολογούνται με άριστα δέκα και επτά τόνους. Μόνο που δεν μου λένε τίποτε. Δεν αναφέρουν οι «προσωπικότητες» που τα υπογράφουν κάτι το συγκεκριμένο. Δεν μου λένε π.χ. πώς και πότε θα εκδίδεται η σύνταξη σε ένα μήνα, πώς και πότε θα πάψουν όλες οι κυβερνήσεις να ξεσκίζουν φορολογικώς τους ανίσχυρους και θα φορολογήσουν επί τέλους τους «έχοντες και κατέχοντες», κατά τη Σημίτειο ρήση, εφαρμόζοντας απλώς το Σύνταγμα, πώς και πότε θα με προστατεύσουν από τις τράπεζες, πώς θα με προστατεύσουν από τους Πάγκαλους, τους Προβόπουλους κ.λπ., πώς και πότε θα καταργηθούν οι ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ, πώς και πότε θα περνάνε οι ανάπηροι από Επιτροπές μέσα σε 2 εβδομάδες, πώς και πότε δεν θα καλούνται για επανεξέταση οι ανάπηροι που έχουν χάσει ένα μάτι ή ένα πόδι ή ένα χέρι, πώς και πότε θα πάψουν όλοι να με δουλεύουν με πρωτογενή πλεονάσματα και δευτερογενείς παπάρες, πότε και πώς θα κόβεται ακαριαίως ο ξερό του εφοριακού, του τελώνη, του γιατρού, του κλητήρα, του μανδαρίνου γενικώς που θα το απλώνει εκβιαστικά, γιατί έχουν ψηφισθεί δεκάδες αναπτυξιακών νόμων, αλλά η ανάπτυξη είναι άφαντη, πότε θα πάψει η Βουλή να ψηφίζει φωτογραφικές διατάξεις νομιμοποίησης παρανομιών, πότε θα καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος; Μού είναι, λοιπόν, παντελώς αδιάφορα αυτά τα μανιφέστα.

Έτσι, απεφάσισα να συντάξω το δικό μου μανιφέστο, το οποίο υπογράφω μόνος κατ’ αποκλειστικότητα βέβαιος ων ότι δεν πρόκειται να διαδοθεί. Ιδού λοιπόν το μανιφέστο μου:

Πρόπερσι αποφάσισε η κυβέρνηση να καταργήσει τη μειωμένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να μπορέσει να πατάξει το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Εξίσωσε, λοιπόν, την τιμή πετρελαίου κίνησης με την τιμή πετρελαίου θέρμανσης και όρισε ότι όσοι αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης θα πηγαίνουν μετά με τα τιμολόγια ανά χείρας και θα παίρνουν πίσω ένα ποσό, το οποίο απεκλήθη «επίδομα». Το επίδομα θα το δικαιούνταν ομάδες πληθυσμού με βάση διάφορα κριτήρια [περιοχή, εισόδημα κ.λπ.]. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ο πληθυσμός ξεπάγιασε και έκαιγε στα τζάκια του ό,τι έβρισκε μπροστά του. Γιατί; Διότι δεν είχε λεφτά να αγοράσει πετρέλαιο στην εποχή του Μνημονίου, αλλά και αν είχε, εγνώριζε ότι θα εισέπραττε το επίδομα του Αγίου Τέτοιου.

Απευθύνω, λοιπόν, στους μανιφεστιούντες τα ακόλουθα πολύ πεζά ερωτήματα:

1] Πόσοι τόνοι πετρελαίου πωλήθηκαν πέρυσι και πόσοι πρόπερσι, πόσοι εξ αυτών προορίζονταν για θέρμανση, πόσο φόρο υπό μορφή επιδόματος επέστρεψε το Δημόσιο σε εκείνους που είχαν αγοράσει πέρυσι πετρέλαιο για θέρμανση και πόσο πατάχθηκε με το μέτρο αυτό το λαθρεμπόριο πετρελαίου;

2] Γράφει το έγκριτο «ΒΗΜΑ»:
«Από πέρυσι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε από 60 σε 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, προκειμένου να εξισωθεί με τον αντίστοιχο φόρο του πετρελαίου κίνησης και να καταργηθεί το κίνητρο για λαθρεμπόριο. Ο στόχος περιορισμού του λαθρεμπορίου επιτεύχθηκε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δείχνουν ότι παρά την ύφεση η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε φέτος κατά 4%.
Ωστόσο, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε σε πτώση της κατανάλωσης κατά 70%, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της θέρμανσης ή στρέφονται σε επιλογές (τζάκια) που επιβαρύνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης.»

Ερωτώνται, λοιπόν, οι 58, οι 75, οι 33 κ.λπ.:

α] Αφού η τιμή του πετρελαίου ήταν ενιαία για θέρμανση και για κίνηση με βάση ποιά στοιχεία υπολογίσθηκε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου για κίνηση; Αν π.χ. εγώ και χιλιάδες συμπατριώτες μου πηγαίναμε κάθε λίγο και λιγάκι στο πρατήριο και βάζαμε πετρέλαιο στο μπιτόνι μας για τη σόμπα πετρελαίου, αυτό προσμετρήθηκε στο πετρέλαιο κίνησης ή στο πετρέλαιο θέρμανσης;

β] Το ποσό κατά το οποίο μειώθηκαν τα έσοδα του Δημοσίου από τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το ποσό του φόρου που εισέπραξε το Δημόσιο από την κατά 4% αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης;

γ] Αν η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης κατά 4% υποδηλώνει ότι επετεύχθη ο στόχος του περιορισμού του λαθρεμπορίου πετρελαίου, να υποθέσω ότι το λαθρεμπόριο πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται μόνον στο 4% της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης;

δ] Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να παταχθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου;

ε] Πόσοι διώχθηκαν και πόσοι καταδικάσθηκαν την τελευταία δεκαετία για λαθρεμπόριο πετρελαίου; Πόσα εισέπραξε το Δημόσιο μετά τις εν λόγω καταδίκες;

Τα ερωτήματα αυτά, βεβαίως, δεν απευθύνονται μόνον στους 58, 75, 33 κ.λπ. Απευθύνονται σε όλα τα κόμματα. Και τούτο, διότι δεν αρκεί να λέμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λύσει αυτό το απλό πρόβλημα. Αφού το πρόβλημα είναι απλό, όλα τα κόμματα έπρεπε να έχουν προτείνει λύση και να μην περιορίζονται σε αντιπολιτευτικές κορώνες. Όλα τα κόμματα για το καλό του λαού δεν κόπτονται;

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη